Založ si blog

V kampani je možné všetko, aj nezávislosť NKÚ dostala na frak

Máme 5 týždňov do termínu parlamentných volieb a je teda najvyšší čas, aby všetci zúčastnení odkryli karty. Platí novelizovaný zákon o voľbách do NR a kandidovať by nemali čudné spolky, ktoré sa síce politikou živia, ale politiku nerobia, ani robiť nevedia! Ústredná komisia pre voľby k 1 decembru 2019 zaregistrovala až 25 subjektov vrátane úplne novovytvorených a tiež starých známych politických akrobatov. Nebola publikovaná žiadna informácia o tom, či všetky kandidujúce subjekty splnili podmienky zákona. Oficiálne kandiduje len jedna dvoj-koalícia PS – Spolu a 24 samostatných subjektov. Vynára sa otázka, prečo je hnutie OĽANO, ktoré má na kandidátke aj kandidátov za NOVA, DS, KÚ a ZMENA ZDOLA považované za jediný subjekt a bude mu tak stačiť pre vstup do parlamentu 5% hlasov? Ak sa tento účelový zlepenec dostane do vládnej koalície, lepidlo povolí a fungovanie koaličného vládnutia sa bude komplikovať. Tak bolo aj v koalícii 2010-2012.

Falošné chorály vo volebnej kampani dominujú, ale nekričme hop…

Vraj až 90 tisíc občanov bude voliť z cudziny poštou, lebo takto to ďalej nejde, tvrdia unisono masmédiá, lenže ako obvykle – klamú, lebo je isté, že takto budú voliť aj ľudia spokojní so svojim postavením v zahraničí a tí nemajú dôvod riskovať problémy, napríklad odvolanie bez udania príčiny novou vládnou garnitúrou.

Špecializovaný trestný súd od 13 januára pojednáva vo veci vraždy novinára a jeho partnerky. Vražda sa stala míľnikom, ktorý umožnil opozícii dosiahnuť rekonštrukciu vlády a personálne zmeny v polícii a justícii. Na verejnosť prenikali a ďalej prenikajú (cez tie isté kanály) vyberané informácie, spravidla neverifikované alebo verifikované dodatočne a čiastočne. Všetky sú namierené do tyla vládnej koalície. Volanie po práve a spravodlivosti zanikajú v salvách dezinterpretácií až klamstiev a to nielen od politikov, ale aj politológov a komentátorov v mienkotvorných médiách. Jeden príklad za všetky: Zoltán A. vypovedal, ako ho Alena Zs. strašila tým, že Marián K. má dosah na politikov, prokurátorov, sudcov, policajtov a všetko vie zariadiť. Komentátor Pravdy Marián R. nenapíše, že ide o informáciu typu JPP, ale napíše skrátene, že Zoltán A. potvrdil dosah Mariána K. na konkrétne VIP a vymenuje ich. Podobne je dezinterpretovaná aj výpoveď exsiskára Petra T. Osočení sa obhajujú, ale už je to málo platné. Kocky v podobe hnoja boli hodené!

Predstavitelia SNS a Most Híd teraz zisťujú, že vládnutie so Smerom SD bola chyba akoby zabudli na to, že ešte pred polrokom unisono tvrdili, že v tejto vláde dosiahli viac ako vo vládach minulých, že koalícia funguje a dovládne. Hádam nezaškodí pripomenúť SNS ich volebný zisk 8,6% a Mostu Híd 6,5%. S takými žetónmi by v inej širokej koalícií nedosiahli takmer nič a aj dovládnuť počas 4 rokov by bolo nemožné.

Odhalenie NKÚ o diaľničnom mýte, čo nasledovalo a čo tomu predchádzalo

NKÚ vstúpil do volebnej kampane odhalením, že mýto je nevýhodné pre štát. „Šokujúce“ zistenia dokladá NKÚ tvrdením, že štátna NDS dostáva z vybraného mýta menej ako polovicu a zbytok berie prevádzkovateľ mýta súkromná firma SkyToll. Na údržbu ciest vraj NDS použila iba 9 % z mýtnych výnosov. Desať rokov stará story sa dezinterpretuje jedna radosť a hlavným vinníkom je Smer SD a jeho vtedajší minister Ľubomír V., ktorého navrhol predseda KDH (v priamom TV prenose) stiahnuť z kandidátky a odvolať aj z funkcie Riaditeľa Sociálnej poisťovne. V lete roku 2006 zanechala II Dzurindova vláda po sebe poriadny marazmus, plánovaný schodok v štátnom rozpočte bol 54,5 mld. Sk. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bola zaťažená úvermi, neschopná dlhy splácať, ohrozená cross defaultom. Podmienka úverujúcich bánk vyžadovala spustenie mýtneho systému. Preslávený mýtny tender sa naťahoval roky, námietky neúspešných a vyradených uchádzačov sa opakovali, dokonca rozhodovali súdy a tiež viackrát. Napokon štát zastúpený MD SR nemal ambíciu (ani zdroje) na to, aby mýtny systém obstaral ako budúci vlastník, ale obstarávaná bola komplexná služba výberu mýta. Bola vybraná satelitná technológia, drahšia ako indukčná, ale flexibilná a perspektívna. Rakúsky KAPSCH ponúkajúci lacnejší indukčný systém, dlho nemohol stráviť svoj neúspech. Mýtny systém od KAPSCH uspel v Čechách aj v Poľsku no preukázalo sa, že nemôže konkurovať satelitnému systému, lebo jeho flexibilita nevyhnutná pre operatívne zmeny v cestnej sieti a podmienkach výberu mýta je minimálna. V Čechách bolo vybudovaných viac ako 1000 mýtnych brán, každej bráne bolo potrebné zabezpečiť spoľahlivé elektrické napájanie a dozerať na ich bezchybný stav. V Poľsku niektoré mýtne brány boli napájané dieselagregátmi, tieto boli rozkrádané organizovanými skupinami, to znamenalo aj vysokú poruchovosť mýtneho systému a rast nákladov na jeho prevádzku. Porovnávanie vstupných nákladov na vybudovanie mýta s ČR a RP je prejavom hrubého amaterizmu. Dnes už aj v ČR aj v RP fungujú nové satelitné systémy a staré indukčné od KAPSCH skončili v šrote. V šrote skončili aj desiatky tisíc mobilných jednotiek a do kamiónov museli ich majitelia nainštalovať nové, satelitné jednotky.

Mýto sa vyberá v SR cca 10 rokov, firma SkyToll má 250 zamestnancov na riadenie procesov plne automatizovaného systému, ktorý generuje tzv. mýtne deklarácie na základe pohybu nákladných vozidiel nad 3,5 tony po diaľniciach, cestách pre motorové vozidlá a vybraných cestách I triedy. Doteraz bolo na mýte vybrané cca 1,5 mld. € z čoho väčšinu zaplatili zahraničné prepravné spoločnosti. Z týchto peňazí bol uhasený dlh NDS, pokrytá prevádzka NDS a tiež SkyToll. Aký má byť pomer delenia výnosu medzi NDS a prevádzkovateľa mýta je potrebné prerokovať na základe reálnych podkladov a nákladov. Kriminalizovanie aktérov patrí do suterénu politického hašterenia, no je evidentné, že stojí na vode.

Správa NKÚ bola vraj poslednou kvapkou v trpezlivosti autodopravcov, nuž „proti gustu žiadny dišputát“ platí aj dva mesiace pred voľbami. Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) vstúpila 7 januára 2020 do štrajku – neštrajku, ktorý v praxi znamenal blokovanie ciest, križovatiek a hraničných prechodov. Požiadavky štrajkujúcich na zníženie daní z motorových vozidiel a zastavenie výberu mýta boli prerokované s ministrami a premiérom vlády SR. Kým v otázke zníženia daní je dohoda možná, mýto sa bude vyberať až do vypršania platnosti zmluvy medzi NDS a SkyToll v roku 2022. Už v roku 2020 bude vypísaný tender na výber nového prevádzkovateľa mýta.

Je poľutovaniahodné, že centrálny úrad ako je NKÚ vygeneruje dva – tri mesiace pred voľbami „kauzu“, ktorá  oprášila 10 rokov staré nepodložené tvrdenia a snaží sa im dodať relevantnosť. Načasovanie „odhalenia“ svedčí o tom, že NKÚ pod vedením bývalého poslanca za SDKÚ p. Mitríka, plní politické zadanie!

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná a neštandardná, odpovedal Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.