Od progresívneho k agresívnemu, od férovosti k férovkám?

6. februára 2020, zeleznik52, Nezaradené

Politické hnutie „Progresívne Slovensko“ (PS) pôsobí na politickej scéne od novembra 2017. Od začiatku malo podporu od jedného z majiteľov firmy ESET p. Antona Zajaca. Firma ESET predáva do celého sveta antivírusové software a vlastní aj Denník N. Z uvedeného je evidentné, že do politiky vstúpili ľudia zbehlí vo veľkom biznise, ktorí po vzoroch z USA vedia, že na získanie podielu na moci sú potrebné tri veci: peniaze, mediálna podpora a silný vodca – predstavitelia schopní osloviť voličskú verejnosť.

Na začiatku bol vedúcou osobnosťou PS Igor Štefunko, neskôr sa pridal Michal Truban podnikateľ, ktorý sa realizoval ponukou webhostingu a iných IT služieb. Michal Truban sám „investoval“ do PS 920 000 €. PS zabodovalo v komunálnych voľbách, najmä v Bratislave, tiež vo voľbách do EP a osobitne vo voľbách prezidentských, keď podpredsedníčka hnutia bola zvolená občanmi za Prezidentku SR. Igor Štefunko odstúpil predsednícku stoličku práve Michalovi Trubanovi. Medzi podpredsedami PS figuruje poslanec Martin Poliačik a občianska aktivistka Irena Biháriová, ostatní sú politicky neznáme osoby.

V PS sa vzhliadla strana „Spolu občianska demokracia“ a vytvorili koalíciu do ktorej lákali v roku 2019 ohlasovanú stranu Andreja Kisku „Za ľudí“. Andrej Kiska však nepristúpil na ponuku hrať druhé, či tretie husle.

Koalíciu PS – Spolu charakterizujú úderné heslá a tomu zodpovedajúce silné reči. Program koalície nazvali „Bod zlomu“ pod heslom „Poďme do nich“ to má realizovať „Mladá sila“ vystupujú proti extrémistom a to nielen na internete, ale aj na námestiach – ako opozícia proti Kotlebovcom! Prišli z geniálnou myšlienkou nazvanou „Lex Haščák“ čím chcú zákonne zamedziť kumulovanie súkromného vlastníctva finančnej skupiny PENTA v zdravotníctve. Národná rada SR návrh zákona odmietla zaradiť na program decembrovej schôdze.

„Mladá sila“ si politiku predstavuje veľmi zjednodušene, známy politológ ich volebný program zhodnotil slovami „Je tam dosť hlúpostí“. No signifikantné je, že neváhajú progresivitu dosiahnuť aj agresiou, aj porušovaním Ústavy SR. Príklon k agresii vo vyjadreniach na adresu politických oponentov, aj reálnej agresii na námestiach miest a obcí jedni schvaľujú, iní kritizujú ako škodiaci veci demokracii!

Vyprovokovať Kotlebovcov k prejavom násilia je ľahké, stačí mávať transparentom a skandovať nadávky a už lietajú fľaše s vodou aj zovreté päste, ako sa to zomlelo v Trnave. To naozaj chceme, aby sa ohlasovaná férovosť v spoločnosti vybavovala cez takzvané, „férovky“. Hádam nie!

Preferencie PS – Spolu pomaly, ale iste klesajú k 7 % hranici, ktorá platí pre dvoj koalíciu. Lídri strán Truban a Beblavý majú mizernú charizmu a sami sa presvedčujú, že agresivitou a fanatizmom sa nepresadia!