Balada o poľných a sťahovavých vtákoch

23. marca 2020, zeleznik52, Nezaradené

O mega-hite SK popmusic

V roku 1980 vyšiel prvý LP mladého Miroslava Žbirku s názvom „Doktor sen“ v ktorom sa nachádza aj skladba „Balada o poľných vtákoch“, ktorá patrí do zlatého fondu SK popmusic. Hudobne v originálnej nahrávke speváka sprevádzal len syntetizátor, tým viac vynikol skvelý text Kamila Peteraja. Tu je jeho malá časť o osude poľných vtákov:

„Nežobrú že chcú mať viac ako dáva klas, nemučí ich závisť údel Kainov …. nad tulákmi držia stráž, niet tam víťazov ….“ Pieseň som počul možno tisíckrát a dodnes som bol presvedčený, že v texte je obsiahnutá kritika „tulákov“, ktorí pre zisk opúšťajú svoju vlasť, teda text som vnímal nasledovne: „Nežobrú že chcú mať viac ako dáva vlasť, nemučí ich závisť údel Kainov“.

O vzniku pandémie vírusom SARS-CoV-2

Údajne prirodzeným vývojom v juhovýchodnej Číne vznikol nový vírus, až koncom decembra 2019 bol identifikovaný ako nový koronavírus SARS-CoV-2. Epicentrum epidémie bolo mesto Wu-Chan, ktoré má oficiálne 11 miliónov obyvateľov, teda 2 krát viac ako Slovensko. Čínske úrady za ¼ roka epidémiu skrotili, no  zomrelo 3.900 prevažne starých ľudí. Svet so záujmom sledoval čo sa to v Číne deje, ako sa prijali drastické opatrenia, ako sa za tri týždne postavili dve veľké montované nemocnice. No málokto predpokladal, že vírus, ktorý na vzduchu zahynie do 3 hodín, môže spôsobiť skutočnú pandémiu vo svete. Kto rozniesol vírus do ľudnatých štátov Ázie aj do Európy, Ameriky, Austrálie? No predsa novodobí tuláci – turisti.

V týchto dňoch je situácia s pandémiou taká, že Wu-Chan počíta dni bez nových pacientov a naopak,  v Taliansku a Španielsku zomierajú stovky pacientov denne, v Nemecku pribúdajú tisícky pacientov denne! Počty nakazených rastú exponenciálnym radom – epicentrum nákazy sa presťahovalo do Európy!

O situácii na Slovensku

Prvý pacient infikovaný vírusom bol zistený 6 marca tohto roku, teda týždeň po PV. Vírus do rodiny priniesol syn zo zahraničia. Vláda SR nespala, ale už 14 a 16 januára boli aktivované príslušné krízové orgány, sektor zdravotníctva úkoloval podriadené zariadenia, osobitné zariadenia MV a boli postupne prijaté opatrenia, ktoré mali obmedziť a spomaliť šírenie pandémie na Slovensku. 27 februára vláda prijala prvé uznesenie smerom k Úradu štátnych hmotných rezerv pre zabezpečenie zdravotného materiálu. Významnú úlohu tu zohrali dnes už bývalý premiér SR Peter Pellegrini a MV Denisa Saková. Aj im patril večerný potlesk 20.3.

Postupne boli zatvorené všetky školy, obmedzená verejná doprava, úplne zastavená letecká a medzištátna vlaková doprava, zatvorené boli supermarkety, aquaparky, zábavné centrá, divadlá a kiná, zrušené hromadné podujatia ako koncerty, bohoslužby, športové podujatia, zakázaná taxislužba, zatvorené boli obchodné prevádzky a služby, z obchodov fungujú len potraviny, lekárne a drogérie, výrobu prerušili automobilky a ich subdodávatelia, zdravotníctvo sa pripravuje na zvýšený nápor infikovaných vírusom. Vďaka týmto opatreniam a uzatvoreniu hraníc, sú počty infikovaných osôb minimálne a doteraz neprekročili 200 osôb. Podobne dobré čísla má Maďarsko, v Čechách a v Poľsku sú nárasty dynamickejšie. Doteraz na Slovensku počet hospitalizovaných pacientov bol len 55 a nebolo evidované žiadne úmrtie. Uvedené jednoznačne dokazuje, že opatrenia vlády a celková činnosť zdravotníckeho sektoru sú účinné a boli zavedené včas. Keby mali pravdu veční kritici, situácia by bola diametrálne odlišná.

O riziku, ktoré spôsobujú sťahovaví vtáci a tuláci

Aktuálne sa na Slovensko vracia cca 3 tisíc našich občanov, ktorí uviazli v cudzine z rôznych príčin a vláda ktorú nechceli im to nielen umožní, ale aj zorganizuje a zaplatí! Súčasné reštrikcie môžu pokračovať ešte pár týždňov, ale potom bude nevyhnutné niektoré zoslabiť. Žiaľ poloha Slovenska v strede Európy a Schengenské quasi-hranice spôsobujú, že desaťtisíce občanov denne prekračuje hranice, lebo za hranicou pracujú alebo za hranicou bývajú a na Slovensku pracujú! K tomu pristupuje medzinárodná kamiónová doprava, tisícky kamiónov stoja na vyhradených hraničných prechodoch a okrem nákladu vozia aj vírusy, o tom netreba pochybovať. Povinnosť pre prichodiacich podstúpiť 14 dňovú karanténu má príliš veľa výnimiek z pravidla, to je najväčšie riziko pre šírenie a pokračovanie pandémie. Sem je potrebné zamerať pozornosť a osoby, ktoré majú hranicu ako korzo čo najviac obmedziť, kontrolovať a testovať im zdravotný stav. Podľa vysvetlenia predsedu Správy štátnych rezerv, máme k dispozícii 4 milióny rýchlo-testov, ktoré sú spoľahlivé po 3-4 dňoch od nákazy vírusom, testovanie z kvapky krvi je nenáročné a výsledok známy za pár sekúnd.

Klasické balady majú tragický koniec

Zábery z Talianska, kde za deň zomrelo 800 a celkovo už vyše 5.000 osôb, kde zdravotníctvo skolabovalo, kde mŕtvoly odvážajú armádne nákladiaky – to je hrozná tragédia akej sa chceme a môžeme vyhnúť. K tomu je nevyhnutné, aby nová vláda a parlament, mestá a obce pokračovali v múdrych a účinných opatreniach, aby občania boli disciplinovaní a vytrvalí. Držme my všetci „poľní vtáci“ nad tulákmi stráž, potom sa oprávnene budeme cítiť ako víťazi.