Založ si blog

Chodiaca hanba Slovenska, to je premiér s plechovou hubou

Slovník premiéra Matoviča je slušne povedané korenistý, menej slušne: hovorí ako hulvát. Čo sme si zvolili, to máme a tak na dennom poriadku zažívame šoky z toho, aké perly vypúšťa náš pán premiér z úst. Že nehovorí spisovnou slovenčinou, ale Trnavským nárečím – to by ešte ušlo medzi Slovákmi, ale akonáhle má byť jeho reč prekladaná do cudzích jazykov alebo do posunkovej reči, vzniká problém. Snaha hovoriť kvetnato mu často nevychádza najlepšie. Vkladané metafory a príslovia neraz nezapasujú a skazia celkový dojem. Slovnú zásobu má pán premiér na takú funkciu málo rozvinutú, jeho reč je nudná, artikulácia monotónna. Vari preto pán premiér neváha svoj prejav osviežiť aj nespisovnými výrazmi a je mu celkom jedno, či hovorí v parlamente, na hraničnom prechode Jarovce – Kittsee alebo pred kamerami v TV štúdiu.

Málokto má toľko času, aby zachytil všetky vystúpenia premiéra Matoviča, za dva mesiace ich stihol neúrekom a navyše je aktívny aj na sociálnych sieťach, či diskusných fórach. Vôbec nie je nepatričná otázka, koľko času mu potom zostáva na výkon vládnutia? Na ilustráciu stačí poukázať na tri vystúpenia premiéra, ktoré nemožno nazvať inak než lapsus, no jeho hanba nefackuje a tých čo áno, tých má na háku!

Vystúpenie bez ladu a skladu po schválení PVV v NR SR

Po hlasovaní v ktorom podporilo PVV 93 poslancov prišiel k slovu premiér Matovič. Smerom k odchádzajúcim poslancom za Smer SD vyjadril svoj postoj slovami, že odchádzajú práve tí, ktorí 12 rokov rozkrádali tento štát a Robert Fico by mal sedieť doma, šúchať nohami a čakať, kedy mu na dvere zaklope NAKA. To je naozaj silná káva – používať opozičnú mítingovú rétoriku vo funkcii premiéra, ktorý práve získal dôveru parlamentu bolo vrcholne nevkusné a dokazuje to ako autor týchto osočení pohŕda politickými oponentmi a priamo im naznačuje, kam budú smerovať jeho aktivity v politickom zápase. Opakovane a nielen on, vo svojich mediálnych výstupoch tvrdí, že našli prázdnu špajzu, že z preinvestovanej miliardy € na informatizáciu verejnej správy skončila väčšina na Belize, že celkovo bolo rozkradnutých 30 miliárd €. Príznačné je, že takéto blufy chápe ako svoju obhajobu! Čo robia s takými závažnými obvineniami OČTK, zrejme nič, lebo dôvod neexistuje!

Osočenie reptajúcich repatriantov počas TB na hraničnom prechode Jarovce – Kittsee

V utorok 19 mája 2020 sa konala TB s účasťou premiéra, vicepremiérky a dvoch ministrov vlády SR. Témou bolo oznámenie úspešnej prípravy inteligentnej Smart karantény, ktorá mala byť spustená do ostrej prevádzky v piatok 22 mája o 15 hodine. Na adresu nespokojných repatriantov, ktorí namietali zjavnú ne ústavnosť  zatvárania ich do tzv. štátnej karantény, premiér povedal: len havkajú spoza plota, psy štekajú a karavána ide ďalej. Chvastavé reči o tom, že sme svetovou jednotkou v zvládnutí pandémie a budeme tretí na svete, ktorí budeme mať takúto Smart karanténu sa vypomstili. Technologickí giganti GOOGLE a APPLE, ktorým patria licencie na operačné systémy Android a iOS nedali súhlas na spustenie aplikácie. Rozhorčení repatrianti, ktorí márne čakali desiatky hodín, sa vyvŕšili na prítomných policajtoch, blokovali diaľnicu a dokonca prevrátili prenosné WC. V sobotu večer premiér požiadal Úrad verejného zdravotníctva, aby umožnil čakajúcim nastúpiť do štátnej karantény s tým, že akonáhle bude aplikácia pre Smart karanténu funkčná, bude im umožnený po jej využití odchod do domácej karantény. Časť čakajúcich rezignovala a nastúpila do pristavených autobusov a teda do štátnej karantény, ostatní nocovali na prechode a čakali na zázrak. Ten zázrak sa stal čiastočne, lebo aplikácia bola spustená pre smartfóny s operačným systémom Android aj bez odobrenia od GOOGLE. Prvých 170 repatriantov si stiahlo aplikáciu, zaregistrovalo sa v systéme a podpísalo pred policajtom protokol, v ktorom okrem potrebných dát o mieste výkonu domácej karantény bola aj formulka o akceptácii rizika vyplývajúceho z toho, že aplikácia nie je odobrená spoločnosťou GOOGLE. Aplikácia pre modernejšie a drahšie smartfóny s OS iOS nebola spustená vôbec. Premiér Matovič komentoval meškanie Smart karantény ako prejav božej priazne, lebo ona nie je dokonalá, nedokáže skontrolovať v spoločnosti koho sa kontrolovaná osoba v domácej karanténe zdržiava.

Osočenie predstaviteľov fitnes centier

Opatrenia proti šíreniu koronavírusu zasiahli aj 2300 fitnes centier, ktoré sú od polovice marca zatvorené. Nakoľko k majiteľom fitnescentier nesmerovala od vlády žiadna podpora ani pochopenie, rozhodli sa vykonať protest zablokovaním D1 pred vchodom do Bratislavy. Lenže, premiér ich podvečer akcie na sociálnej sieti varoval, že podnikne kroky na sprísnené posúdenie takého  protispoločenského konania, už nie ako priestupok pravidiel cestnej premávky, ale ako trestný čin. „Svalovci“ si zrátali dve a dve a formu protestu zmiernili. Za odmenu ich premiér pozval na rokovanie a jeho výsledok, že budú rešpektovať rozhodnutie odborného štábu, oznámili na spoločnej TB. Vyjadrenia premiéra o tom, že je neprípustné aby nejaký magor luskol prstami a spôsobil stomiliónové škody je tiež nejapné, ale v podstate pravdivé. Právo zhromažďovania sa práve na diaľniciach a dôležitých križovatkách môže obhájiť len super advokát Daniel Lipšic.

Poslankyňa p. Mária Šofranko v rozhovore pre médiá povedala, že Igor Matovič je jedinečný a nezmení sa.  Predsa len sa náš pán premiér mení, ešte pred rokom, dvomi podnecoval a podporoval obdobné blokády  časti autodopravcov a farmárov. Hold „Čo bolo, bolo, terazky je premiérom“!

 

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.