Národ má vždy rád zradu, ale nenávidí zradcov – Fico 19. 6. 2020

20. júna 2020, zeleznik52, Nezaradené

Takouto „múdrosťou“ počastoval Pellegriniho jedenástku otec zakladateľ Robert Fico v úvode piatkovej TB,  na ktorej novinárom vysvetľoval dianie v strane spôsobom, ktorý preukázal len to, že jeho videnie sveta a hodnotenie situácie už nekorešponduje s postojmi veľkej časti členov a funkcionárov strany, ba v dôležitých detailoch nie je ani v súlade s pravdou!

Trojnásobný premiér, ktorý nikdy nemal problém trefne argumentovať, teraz z pozície trpiaceho zdôrazňoval ako bude vážiť každé slovo a vysvetlil prečo nestoja za ním poslanci, ktorí ho nezradia – lebo on sám je kompetentný a ostatní poslanci neboli pri všetkom, boli by prekážkou jeho show jedného muža.

O zrade ako o chlebe

Počin Pelleho a spol. bol vraj vrcholne neslušný, spôsobil rozbitie ľavice a ide o zradu tých, ktorí od neho  dostali podporu, funkcie, celé roky sa viezli na vlne a užívali si benefity. Slovo zrada vo viacerých tvaroch použil viac ako 10 krát. Príznačné pre argumentačnú tieseň bolo využitie termínov neprajníkov Smeru o akomsi „biznis-krídle“ alebo slniečkároch, ktoré Fico zapracoval do svojej slovnej zásoby. Dobre vedel, že touto rétorikou zahrá novinárom do nôty. Je takmer isté, že týmito škaredými nálepkami polepil ešte neexistujúci politický subjekt a dolial palivo do motora jeho mediálnej diskreditácie. Veď tak im treba!

Klamstvá v priamom prenose

Ako neuvážené, respektíve neodvážené mi prišli slová o tom, ako napriek dohode s Pellegrínim nezabrala volebná kampaň, ktorá bola len o ňom, bez toho sociálneho čo je základ politiky Smeru. Bola drahá a keby sme týždeň pred voľbami neschválili 13 dôchodky, tak Smer dostane len 12-13 %, klamstvo nezahľadí fakt, že on sám mierou vrchovatou prispieval k negatívnemu mediálnemu obrazu Smeru, že nepripravili relevantný volebný program, že so zámerom zaujať svojimi videami nie celkom pochodili.

Ako neuvážené, respektíve neodvážené mi prišli slová o tom, že bližšie neidentifikovaní členovia Pelleho jedenástky mali problém s minimálnou mzdou a 13. dôchodkami. Podobne slová o tom, že ako môžu hovoriť o novej strane staré kádre, ktoré boli pri rozhodovaní v Smere. Je naozaj smutné keď ten, ktorý si raz a navždy vyhradil dôležité rozhodnutia pre seba, takto špiní do vlastného hniezda a osočuje kolegov, ktorých ešte nedávno chválil do neba a bez ktorých by bol dávno skončil v politikom dôchodku!

Ako neuvážené, respektíve neodvážené mi prišli slová o tom, že dva roky diskutujú o potrebných zmenách v strane, že nový model usporiadania už bol na stole, ale bol odmietnutý. Na otázku, že prečo neboli k situácii zvolané rokovania orgánov strany suverénne zaklamal: „Mali presné informácie, boli stretnutia aj rozhovory“. Pravda je taká, že 100 dní po voľbách nebolo žiadne oficiálne rokovanie Vedenia ani Predsedníctva strany, výzvy k ich zvolaniu pán predseda ignoroval, o zvolaní Snemu vôbec neuvažoval.

Hasenie požiaru v Smere prichádza neskoro

Predsedníctvo vraj bude zvolané obratom a rozhodnú aj o príprave k zvolaniu Snemu strany. Vedenie strany bude silne omladené a zvažuje sa inovatívny model, aký funguje v západnej Európe. Existujúca nadácia Alexandra Dubčeka môže byť pokojná (reakcia na výzvu Pavla Dubčeka), ale ešte nie je rozhodnuté o ničom. „Pýcha predchádza pád“ táto pravda sa dotýka Smeru v tom, že v rokoch 2012 – 2016 mal 83 poslancov a v PV 2012 zvíťazil okrem jednej mestskej časti BA, DS a KN vo všetkých okresoch, trestuhodne bola tak premrhaná možnosť zmeniť volebný systém a upevniť moc sociálnej demokracie na desaťročia.

Keby bol predseda Fico správne reagoval na Pellegríniho oficiálne oznámenie o kandidatúre na predsedu strany, nemuselo k štiepeniu Smeru dôjsť. Zodpovednosť za rozklad v strane nech nehádže na kolegov, ktorí pochopili nevyhnutnosť zachrániť čo sa ešte zachrániť dá, lebo s ním nie je žiadna reč, dáva si na čas, športuje na dennej báze, rehabilituje a potom sa čuduje tomu, že Smer pod jeho vedením upadá. Silné reči to neopravia, svojou útočnou rétorikou už toho veľa pokazil, keď sľubuje zmenu – musí začať od seba!