Neústavný lockdown trestá nevinných

25. októbra 2020, zeleznik52, Nezaradené

Nad logikou zákazov obsiahnutých v opatreniach ÚVZ a Vlády SR, ktorými bol skombinovaný čiastočný lockdown s masovým plošným testovaním, možno len zaplakať. Celodenné rokovanie ÚKŠ a Vlády SR v nedeľu prinieslo ako výsledok zmätočné informácie na TB, ktorá sa zapíše do dejín ako najhoršia.

Zavedenia zákazu vychádzania od soboty 24 októbra nie je dvakrát domyslené a malo by sa čo najskôr opraviť. Medzi výnimkami sú také aktivity ako venčenie domácich miláčikov, starostlivosť o hospodárske zvieratá, prechádzky v extraviláne, nákup potravín, drogistického tovaru a liekov. Návšteva najbližších potravín, lekára, banky, poisťovne, autoservisu, starostlivosť o potrebných rodinných príslušníkov, návšteva čerpacej stanice atď. Ak to niekto bude brať doslovne, potom nesmie vyniesť smetí!

Na otázku či je dovolená aj návšteva cintorína súvisiaca so sviatkom pamiatky zosnulých a dušičiek, bolo zo strany premiéra Matoviča odpovedané jemu príznačným spôsobom: „Ja tam takú výnimku nevidím, teda cintorín musíte odložiť na neskôr“. Neskôr tento problém zdôvodňoval Minister vnútra SR Mikulec slovami o tom, že na cintorínoch vzniká veľké sústredenie osôb a je to teda rizikové z hľadiska šírenia vírusu!

Od jari počúvajú občania 65+ strašenie o tom, že sú najviac ohrozenou skupinou, že stačí aby na nich niekto kýchol zo vzdialenosti menšej ako 2 metre a sú vystavení nákaze vírusom COVID-19. Občania 65+ sú väčšinou na dôchodku, jeseň života si užívajú často v skromnosti, často aj s podlomeným zdravím, no neraz je realitou, že ak majú navštíviť najbližšiu rodinu – tak ich cesta vedie na cintorín. Veľa je takých, ktorí už pochovali rodičov, ale aj súrodencov a čo je najbolestnejšie aj svoje deti! Stotisíce starkých a stareniek chodí na cintorín takmer denne a tu príde nejaký zákaz vychádzania a znemožní im vykonať to, čo je dlhoročnou tradíciou, súčasťou kultúry národa. Upraviť hroby a vyzdobiť ich podľa možností, zapáliť sviečky a veruže aj pomodliť sa za spásu nebožtíkov nemožno zakazovať!

Každoročne tieto sviatky znamenajú aj veľký biznis pre drobných i väčších podnikateľov, živé kvety, ikebany, sviečky a svietniky toho všetkého sa predá za desiatky, možno stovku miliónov €. Mnoho občanov, osobitne na vidieku si pestuje chryzantémy a iné dreviny, aby mohli „svoje“ hroby patrične ošetriť. Tento rok je všetko inak, lebo „odborníci“ rozhodli, že je tu riziko, ktoré v čase lockdownu treba eliminovať! Je faktom, že na veľkých cintorínoch v mestách sa otočia stovky ľudí a je problém s parkovaním, ale vždy sa to dá pri dobrej vôli zvládnuť, lenže tentokrát sa nechce! Kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody. Sú aj väčšie mestá ako Bratislava či Košice a cintoríny nezakazujú, práve naopak: napríklad vo Varšave sa v kritických dňoch mení grafikon mestskej hromadnej dopravy a zavádzajú osobitné linky k početným cintorínom.

Ešte k definícii „najbližšie potraviny“. Tam sa dajú kúpiť najbežnejšie veci, ale nemôže tam byť sortiment porovnateľný so supermarketom. Nejde o roztopaš, ale veľa ľudí aj v staršom veku má predpísanú diétne stravovanie, v supermarkete je vždy aj drogistický tovar a lekáreň. Ak sa k blízkemu supermarketu odveziem autom, nakúpim všetko čo potrebujem a vrátim sa domov, je to to z epidemiologickej stránky bezpečnejšie, ako keby som nakupoval v najbližších potravinách a vzdialenej lekárni na sídlisku alebo v obci.

Zverejnená štatistika hovorí, že občania 65+ nie sú zasiahnutí nákazou vo významných počtoch a rozumne obmedzený prístup na cintoríny nijako nemôže napomôcť šíreniu pandémie. Vyhrážky sankciami sú prejavom slabosti, napokon vláda v ktorej nikto nemá ani 50% dôveryhodnosť to ani nemôže robiť inak, štát je predsa organizované násilie, no je rozdiel v tom ako to násilie štát používa! My to stále nevieme, na proteste pred úradom vlády najskôr príslušníci patrične vybavení v troj rade stáli pred bránou a plotom úradu, no po hodine nepochopiteľne dovolili chlapcom z „ULTRAS“ vyliezať na bránu a hádzať kadečo do dvora, tak teda zasiahli! Učme sa od majstrov, napríklad Francúzov.