Спутник 1 oznámil kozmickú éru, Sputnik V oznamuje skorý rozpad vlády Igora Matoviča

10. marca 2021, zeleznik52, Nezaradené

Dňa 4.10.1957 odštartovala z kozmodrómu BAJKONUR upravená vojenská raketa R7 a vyniesla na vysokú obežnú dráhu zeme prvú umelú družicu s názvom Спутник 1 (satelit). Prvý satelit na orbite mal tvar gule so štyrmi anténami, rádiový vysielač vysielal pípavý signál, ktorý bolo možné na zemi zachytiť rádioprijímačmi v pásmach 20 a 40 MHz. Bol to signál o začiatku dobývania kozmického priestoru. Satelit v januári 1958 vstúpil do hustých vrstiev atmosféry a zhorel. Plnohodnotnou umelou družicou zeme bol Спутник 3.

Ako to bolo a bude s vakcínou Sputnik V?

Proti pandémii spôsobenej vírusmi COVID 19 neexistuje zatiaľ 100 % ochrana, zubatej sa najlepšie darí vo vyspelej časti sveta s hustým osídlením a vysokou mobilitou obyvateľstva. Prvým zasiahnutým regiónom bola oblasť mesta WU CHAN v Číne. Tamojšia vláda oblasť s 12 miliónmi obyvateľov hermeticky izolovala, prijala drastické opatrenia, dezinfikované boli aj ulice, parky a to každodenne. Bola postavená v rekordnom čase poľná nemocnica a občania boli očkovaní domácou vakcínou SINOPHARM. Toho času je ČLR čistá, ale stále v bojovej pohotovosti.

Obchodná výmena medzi ČLR a svetom a s tým spojené cestovanie zanieslo vírus aj do Európy, kde sa najbrutálnejšie predstavil v Taliansku a Španielsku, no rozniesol sa do celej Európy a nevynechal ani USA a zostatok amerického kontinentu. V USA zahubila pandémia viac ľudí ako všetky vojny v 20. storočí. Všeobecne platí, že vírusovým pandémiám je možné čeliť preventívne v podobe očkovania. Farmaceutické spoločnosti sústredili svoje úsilie na výskum a vývoj vakcín o odbyt ktorých nemusia mať obavu celé roky.

European Medicines Agency (EMA) postupne zaregistrovala a schválila na hromadné použitie v EÚ vakcíny od firiem Pfizer-BIONTECH, Moderna a ASTRA-ZENECA. Ukázalo sa, že výrobné kapacity týchto troch firiem  nestačia a nedokážu plniť zakontrahované množstvá pre EÚ. Preto sú v štádiu posudzovania aj  vakcíny Johnson&Johnson, SINOPHARM, SINOVAC, NOVAVAX a Sputnik V. Práve okolo ruskej vakcíny Sputnik V je najväčší povyk a pravda sa tu bije s demagogickými tvrdeniami sýtenými geopolitickými záujmami veľmocí. Ani Slovensko nedostáva zakontrahované množstvá schválených vakcín a má to za následok spomalenie procesu vakcinácie. Keďže politici v orgánoch EÚ bez váhania schvaľujú či prolongujú sankcie proti RF aj za konšpiračné akcie tajných služieb (údajné otravy Skripalovcov a Navaľného, nepreukázanú účasť RF na zostrelení lietadla nad územím Ukrajiny), je naivné vyžadovať registráciu a schválenie ruskej vakcíny pre použitie v EÚ. Stratégia Ruska je overená časom, najskôr dodali vakcínu Sputnik V do 45 štátov  sveta a až potom (4.3.2021) požiadali EMA o tzv. Rolling Review, čo zrýchli proces rozhodovania a navyše, nemôžu byť ignorované referencie zo štátov, ktoré predmetnú vakcínu úspešne aplikujú v miliónových množstvách. Vývoj vakcíny Sputnik V prebiehal v spolupráci s britsko-švédskou spoločnosťou ASTRA-ZENECA a bol ukončený ako prvý na svete. V oboch prípadoch ide o klasickú vakcínu s obsahom kompletných oslabených vírusov, ktoré nedokážu vyvolať ochorenie, ale naopak: vyvolajú imunitnú odpoveď organizmu = tvorbu protilátok. V Európe sa očkuje vakcínou Sputnik V v Maďarsku a Srbsku.

Na Slovensku Sputnik V rozpútal vládnu krízu

Ctibažný premiér Igor Matovič pohorel na celoplošnom testovaní, ktoré malo byť atómovou zbraňou proti pandémii, ale nebolo! Nedbal na popálené prsty (dnešné skóre je 8.146 zomrelých) a potajomky dojednal s členom vlády RF dodávku vakcíny Sputnik V na Slovensko. Okamžite bolo dovezených tromi transportérmi Spartan 200 tisíc dávok. Cena vakcíny je priaznivá, iba ¼ z ceny vakcíny Pfizer-BIONTECH. Do konca júna je ruský výrobca schopný dodať Slovensku až 2 milióny dávok. V snahe predviesť sa ako záchrancovia životov usporiadali Matovič, Krajči a Jarčuška na košickom letisku TB pri otvorených dverách prvého Spartana naloženého vakcínou Sputnik 5. Čo nasledovalo je dostatočne známe: Minister ZVaEZ  nazval vakcínu nástrojom hybridnej vojny, koaliční partneri zo SaS a „Za ľudí“ nešetrili Matoviča kritikou a zo strany „Za ľudí“ odišiel už druhý poslanec (Vallášek). Dnes rokuje Predsedníctvo strany „Sme rodina“ o rekonštrukcii vlády. Príznačný je amaterizmus vládnych politikov ktorí si neuvedomujú, že premiéra nemôžu len tak bez následkov zameniť niekým iným z OĽaNO, znamenalo by to vždy odstúpenie vlády ako celku. „Keď je núdza najvyššia, pomoc božia najbližšia“ čítaval som na výšivkách u starých rodičov. Či je to pomoc od samotného Boha neviem, ale k obhajobe Matovičovho husárskeho kúska prispieva dohoda medzi RF a švajčiarskou firmou, ktorá chce vyrábať Sputnik V pre Európu v Taliansku a výrobu zahájiť už v júni tohto roku! Ako sa zachová EMA teraz? No veď uvidíme ako sa zrazu stratia výhrady voči ruskej vakcíne.

V názve vakcíny Sputnik V nie je všetko v poriadku

Každý kto aktívne používa ruský jazyk potvrdí, že v ruských názvoch spravidla nemiešajú dva druhy písma. Ak je v názve použitá azbuka, nemožno pokračovať cyrilikou, výnimku tvoria citované cudzojazyčné slová a to nie je tento prípad. Inak povedané: keď vakcína dostala pôvodné ruské pomenovanie bolo to napísané nasledovne „Спутник V“ a čítať to treba ako „Sputnik pjať“, čiže Sputnik päť. Potvrdzuje to skúsenosť s názvami konferencií a zjazdov, kedy ich poradové číslo je vždy uvedené rímskymi číslicami. Keby to mal byť naozaj Sputnik V (čítaj sputnik vé), tak by to v ruštine vyzeralo takto: „Спутник В“, zhrnuté: predpokladám, že omyl vznikol vo výrobnom závode, ktorý označil balenia vakcíny nápisom „Sputnik V“ v nádeji, že na Slovensku čítame V ako rímsku číslicu 5.