Založ si blog

Zabudol vôl, že teľaťom bol

V nedeľu 22. mája tohto roku, v troch tradičných televíznych diskusiách, ktorými sú občanom „spríjemňované“ sviatočné obedy, brali účasť až traja predstavitelia strany Hlas SD a ako obyčajne – jasne bodovali, svojich politických oponentov takpovediac položili na lopatky. Posledný prieskum volebných preferencií potvrdil vedúce postavenie strany Hlas SD, ktoré trvá nepretržite od jej vzniku v jeseni 2.000. Takúto „nehoráznosť“  nemohol nechať novátor Igor Matovič bez povšimnutia. Na večernej koaličnej rade vyštartoval s návrhom, že do júnovej schôdze NR SR predstaví návrh zákona, ktorý upraví účasť politikov v mediálnych diskusiách a aj v spravodajstve. Strana ktorá neprešla parlamentnými voľbami by nemala právo účasti vôbec a kľúč k účasti by sa odvodzoval od počtu poslancov v NR SR. Zaujímavé je, že vo svojom komentujúcom statuse zastáva aj strany, ktoré sú bežne označované za extrémistické, doslova uviedol: „Nemožno ostrakizovať ani extrémistov, ĽSNS a Republiku, lebo na sociálnych sieťach budú ešte nebezpečnejší ako budú v masových médiách“.

Mnohí občania si kladú otázku, či ďalší z Igorových geniálnych nápadov nemá za cieľ zraziť hrebienok Hlasu SD, lebo podľa neho niekto z pozadia sa rozhodol z Pellegríniho urobiť nového premiéra – alebo to je len tradičná konšpirácia páchnuca snahou megalomana zasahovať aj do slobodného rozhodovania masmédií. Minister financií, ktorý rád a vytrvalo zasahuje do právomocí kolegov ministrov a de facto supluje premiéra Hegera, ten sa predsa nezmieri a tým, že za dva roky pri moci sa jeho s.r.o. OĽaNO prepadla z 25% na menej ako 9% a jeho nedôvera opakovane dosahuje 88%. Po mne potopa, ak nie ja – tak ani PELLE a FICO už vôbec nie, príslušné orgány majú jasné pokyny, musia ich obviniť, obžalovať a pozatvárať – mafiánov!!!

Absurdnosť samotnej myšlienky regulovať prezentáciu politických strán podľa počtu mandátov v parlamente navodzuje viacero otázok:

  1. Počet mandátov politickej strany (hnutia) bude pôvodný po voľbách alebo sa bude aktualizovať podľa aktuálneho stavu, napríklad strana SaS získala 6 poslancov zo strany „Za ľudí“, ktorej zostali len 4 poslanci, keď stranu už predtým opustili 2 poslanci a zostali nezávislí, resp. vstúpili do iných strán?
  2. Poslanci ktorí vystúpili alebo boli vylúčení z poslaneckých klubov nemajú vplyv na poradovník?
  3. Neparlamentné strany budú vylúčené z možnosti vystupovať v masmédiách alebo aký bude kľúč?
  4. Nie je navrhovaná regulácia v rozpore s Ústavou SR? Veď akákoľvek cenzúra štátom je zakázaná!

Je príznačné, že Igor Hrozný chce prideľovať práva na vystupovanie v masmédiách podľa počtu mandátov v parlamente, lebo veď v poslaneckom klube OĽaNO – NOVA – KÚ – ZMENA ZDOLA je cca 50 poslancov. Pellegrini a spol. číta iba 11 poslancov, čiže podľa ľahkých počtov by OĽaNO a spol. malo mať 5 krát viac mediálneho priestoru ako Hlas SD. A tvrdenie, že strany, ktoré neprešli voľbami nemajú žiadne práva je pritiahnuté za vlasy, lebo v masmédiách nevystupujú strany ani hnutia, ale poslanci, ministri a stranícki nominanti, teda ľudia z mäsa a kostí. Všetci poslanci NR SR prešli voľbami v roku 2020 a napríklad Pellegrini získal 413.555 preferenčných hlasov. Strana Hlas SD vznikla po  rozhodnutí 11 poslancov zvolených za Smer SD vystúpiť zo svojej strany a založiť stranu novú, ktorá bude politicky aj materiálne nezávislá na Smere SD. Namiesto potrebných 10 tisíc, vyzbierali v krátkom čase viac ako 50 tisíc podpisov za registráciu novej strany s názvom Hlas Sociálna demokracia a 14.8.2020 ich odovzdali na MV SR. Registrácia strany bola potvrdená po 6 týždňoch, nasledovala príprava ustanovujúceho snemu, ktorý sa uskutočnil 28.11.2020 a z dôvodov limitujúcich covidových opatrení sa konal formou videokonferencie. Zvolení funkcionári pokračujú v budovaní materiálneho zázemia a regionálnych štruktúr strany. Strana má dôstojné sídlo, má štruktúry v každom kraji a takmer v každom okrese, má zverejnené stanovy a hospodárenie. Hlasu SD rastie členská základňa, aktuálne má cca 2.000 členov a desaťtisíce sympatizantov. Strana splňuje všetky podmienky pre výkon zastupiteľskej demokracie a do budúcich volieb pôjde ako samostatný subjekt.

Pre porovnanie si pripomeňme ako vzniklo to politické čudo s názvom OĽaNO. Na kandidátke strany SaS vo voľbách v roku 2010 boli aj štyri neznáme mená (Matovič, Viskupič, Fecko a Jurinová) a vzhľadom k zisku vyše 12% boli zvolení do NR SR. Nový neortodoxný poslanec Matovič sa zviditeľnil tým, že priznal ponuku na vysoký úplatok ak nebude hlasovať za Programové vyhlásenie vlády Ivety Radičovej. Nátlak médií vydržal len pár dní a obrátil vec na žart, vraj si z neho vystrelil kamarát. Igorove avantúry predseda SaS zhodnotil tak, že navrhol poslaneckému klubu, jeho vylúčenie po 3 mesiacoch. Tak sa stalo, že štvorica vystúpila z klubu SaS a dala základ pre vznik hnutia OĽaNO. Takto vo štvorici pokračovalo hnutie OĹaNO až do roku 2020, kedy v zmysle zmeneného zákona uskutočnili tajný snem, zvolili Revíznu komisiu, prijali 45 členov a zvolili  predsedu. Pôvodné schránkové sídlo v mieste zhodnom s Matovičovou firmou Regionpres, ktorú medzičasom predal, malo nahradiť sídlo nové v Bratislave pod hradom. Doteraz sa tak nestalo a sídlo nebolo sprevádzkované. Hovoriť o OĹaNO ako o politickej strane je urážkou parlamentnej demokracie. Nič sa na fungovaní v štýle „One Man Show“ nezmenilo ani po marci 2020 odkedy je vládnym hnutím s rozhodujúcim slovom vo vládnej koalícii. Komu tento stav vyhovuje možno ľahko uhádnuť, no spoločnosť nemôžu riadiť úspešne politickí nedoukovia a obyčajné osobnosti so svojimi osobnostnými problémami.

Záverom: Igor Matovič sa 10 rokov angažoval v masmédiách až-až pričom jeho hnutie OĹaNO v období po roku 2010 neprešlo voľbami a po roku 2012 až do dnes nespĺňa kritériá politického subjektu schopného na demokratických princípoch vykonávať zastupiteľskú demokraciu v parlamente a v samosprávnych orgánoch!

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.