Založ si blog

Nachádzať pravdu v propagande je ťažké

Malý exkurz do histórie

Jedným z výdobytkov modernej doby je slobodné šírenie a prístup k informáciám. V porovnaním s minulosťou, má dnešný človek nepomerne viac možností získavať informácie o dianí vo svete. V predinternetovej dobe bol odkázaný na pasívny príjem informácií z masovokomunikačných prostriedkov printových aj elektronických, využívali sa aj plagáty a samizdatové produkty, produkované odbojnými občianskymi skupinami. Ako chlapec som bol často účastný počúvania správ rozhlasovej stanice „Volá Londýn“ na KV, už menej „Slobodnej Európy“  so starým otcom, účastníkom bojov v I. svetovej vojne. Rýchlo som pochopil, prečo starý otec uprednostňuje správy silne rušené a nepočúva radšej správy ČS rozhlasu bez rušenia. Nepochybne oba tábory produkovali propagandu, lenže tá zo západu bola zaujímavejšia. Ako vojak ZVS som v auguste 1968 zažil súboj ideológií a snahu propagandisticky vysvetľovať a odôvodňovať vpád vojsk Varšavskej zmluvy (bez Rumunska) do Československa. Bolo zahájené vysielanie rozhlasovej stanice „Vltava“ v českej reči z územia NDR. Náš výcvikový prápor dislokovaný blízko hraníc NDR, disponoval mobilnými rádiostanicami s výkonom 200 W v pásme SV, prišiel rozkaz z pražského veliteľstva: rušiť vysielanie stanice Vltava. Snažili sme sa čo to dalo, no po troch dňoch prišiel nový rozkaz: rádiostanice vypnúť a ich antény uzemniť! Patričnú dávku propagandy sme my vojaci strávili na hodinách PŠM (politického školenia mužstva). V civilnom živote mnohých čakali pohovory či priam previerky politickej „uvedomelosti“ na pôde zamestnávateľov. V tej dobe bolo TV vysielanie v plienkach, ČST vysielala na jednom programe iba podvečer, pokrytie signálom bolo v hornatom teréne mizerné, v prihraničných oblastiach bolo bežným javom usilovať o príjem maďarských aj rakúskych TV a R programov. Druhý program ČST začal vysielať farebne v roku 1970. Obmedzenie príjmu zo zahraničia bolo riešené aj technicky tým, že pre vysielanie vo farbe bol vybraný systém SECAM a nie PAL. Okrem toho TV kanály skupiny OIRT sa frekvenčne nekryli so skupinou kanálov CCIR používaných na západe. Ešte v 60. rokoch boli dostupné iba TV prijímače, ktoré nemali na kanálovom voliči potrebné prvky pre príjem kanálov používaných vysielačmi spoza železnej opony.

Čo bolo, bolo, teraz máme slobodu a demokraciu …..

Dnešným štandardom je mať v domácnosti dostup TV vysielania viac ako 100 programov a počet rozhlasových staníc viac ako 500, no kvalita informácií o svetovom dianí sa aj tak nezlepšila, skôr naopak. Okolo 90% ľudí neurobí ani krok bez smartfónu a sú doslova in-line dostupní a prístupní informáciám žiadúcim aj nežiadúcim. V  publikovanom rozhovore s generálom vo výslužbe (57) o vojenskom konflikte na Ukrajine, je najtrefnejšia jediná veta: „Momentálne žijeme v časoch informačnej hmly. Reálnu pravdu sa dozvieme až po vojne“!!! Svätá pravda a platí aj o tomto rozhovore, kde názory a postoje pána generála sú viac zahmlené ako by sa žiadalo! Kto a ako vyrába informačnú hmlu a prečo to vlastne robia? Nuž sú zapojené rôzne inštitúcie oficiálne aj neoficiálne, napríklad MZV, diplomatické služby, tajné služby, mienkotvorné médiá, organizácie ako OSN, EÚ, NATO, GLOBSEC a desiatky iných. Starou, no účinnou taktikou je forsírovanie jednostranných informácií a súčasne potieranie až odstraňovanie informácií, ktoré nekorešpondujú s jedinou uctievanou pravdou. Iba naivný človek uverí tvrdeniam z Vilniusu, Varšavy, Prahy, Londýna a Washingtonu o tom, aké boli plány Putinovej armády a ako sa ich nepodarilo a nikdy nepodarí naplniť. Každodenné mudrovanie nad pokračovaním konfliktu dostalo korunu informáciou, že Putin je mŕtvy a minister ZV Lavrov melie z posledného. Príznačné je, že informácie z Moskvy sú minimalizované a komentované jadrnou propagandistickou technikou komunikácie. Uveďme zopár príkladov manipulácie širokých más konzumentov informácií:

V spravodajstve českých televízií sa istý čas používalo video – zábery z vojnou zničeného Mariupoľa, až dovtedy, kým jeden občan z tornádom poničených Mikulčíc, nespoznal ulicu, zbytky svojho domu a auto.

Celý svet obleteli videá zosnímané vraj v obytnej štvrti Charkova, no časom vysvitlo, že tieto hororové zábery zničeného mesta, sú zhodné so zábermi Bejrútu po obrovskom výbuchu umelého hnojiva v prístavnom sklade.

Kanál YouTube je zaplavovaný krátkymi videami, ktoré majú dokazovať prevahu ukrajinských obrancov nad ruskými agresormi. V skutočnosti ide v 80% prípadoch o upravené PC hry v ktorých ukrajinské drony ničia celé kolóny pancierovej techniky, potápajú strážne člny a dokonca aj ruský krížnik. Vrcholným počinom je úplná likvidácia ruskej leteckej základne alebo napadnutie troch lietadlových lodí a zničenie ich PVO. Inou kategóriou sú videá o úspechoch ukrajinskej PVO čítajúcej najmä jednomužné rakety kategórie STINGER, novšie aj komplexy s kombináciou rýchlopalných kanónov a rakiet s dosahom do 4 km. Cieľom obrancov sú najmä vrtuľníky bojové aj dopravné a podzvukové bitevníky SU 25, už málokedy nadzvukové MIG 29, MIG 35, SU 27, SU 30, SU 34, SU 35. Nie vždy sa titulok videa zhoduje s obsahom, označenie typov ruských lietadiel je chybné alebo sa na videách pohybujú americké stroje F 18, či F 35. Až smiešne vyznieva fakt, že napadnutí sa vôbec nebránia. Ničenie tankov a transportérov s použitím protitankových rakiet typu JAVELIN a podobných pôsobí dôveryhodnejšie, ibaže ani tu nejde o zábery zo skutočnej bojovej aktivity, ale spravidla o inscenáciu vyrobenú v štúdiu.

Čo usvedčuje autorov podobných výtvorov z manipulácie? Počet odpálených rakiet z dronu nie je limitovaný? Napríklad vysoko hodnotené turecké drony TB-2 nesú spravidla iba 4 rakety. Video v ktorom za 7 minút dopadne na ciele viac ako 40 rakiet je mimo realitu. Vrtuľníky najčastejšie bojové KA 52 alebo Mi 27 sa nechávajú zostreľovať a hoci disponujú kvalitnou výzbrojou – proti ostreľovačom ju nepoužijú? Zobrazenie výbuchov po zásahoch raketou a postavy vojakov sú prevzaté z PC hier. Niektoré videá sú uverejňované opakovane s odstupom niekoľko dní, vždy akoby išlo o aktuálny termín zosnímania. Útok dronov na materské lode je úplne mimo reality: Ruské námorníctvo nedisponuje takými plavidlami, lietadlá na palubách lodí sú akože ruského pôvodu, ale aj také typy, ktoré nie sú spôsobilé pôsobiť na lietadlových lodiach. Koho majú presvedčiť podobné výtvory? Sú to iba prostriedky propagandy, ktorá informačnou hmlou zakrýva pravdu.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.