Založ si blog

Komu a čomu slúži vojna u východných susedov?

Ako sa zapíše do dejín prvé výročie vojny

K vojenskému konfliktu na ukrajinskom území sa vyjadruje množstvo inštitúcií, odborníkov aj quasi odborníkov a samozrejme aj novinárov a komentátorov. Naša prezieravá vláda už dávno uvalila embargo nielen na všetko ruské, aj na ruskú propagandu. To čo sa objavuje v dennej tlači, na TV obrazovkách a v rozhlasových správach a komentároch, je cielene zbavené všetkého, čo by mohlo navodiť zdanie o skutočných príčinách a skutočnom stave vecí na bojiskách. Málokedy sú zverejňované mapy územia, ktoré by najlepšie ukázali ktorej strane sa darí viac a ktorej menej. Zverejňujú sa čiastkové informácie o úspechoch obrancov, zbabelosti útočníkov, o neľudských výčinoch a hlavne sa tvrdí, že oslobodenie rusmi obsadeného územia je možné, stačí málo – rusov poraziť s použitím nových západných zbraní. Prvé výročie vojny podľa ruskej frazeológie „Špeciálnej vojenskej operácie“ je na dohľad (24. februára) čo je príležitosť dohadovať sa či prvé zaútočia ruské vojská alebo ukrajinská armáda.

Viac moderných útočných zbraní je garanciou čoho?

Prezident Zelenskyj toľko drankal od predstaviteľov západných štátov, aj ostatných členov združených v NATO dodávky ťažkých moderných zbraní, až ich postupne dostáva. Najskôr to boli len zbrane obranné, najmä protivzdušná obrana, no časom to prerástlo aj do zbraní útočných ako sú salvové raketomety HIMARS a iné najmä tanky. Prvé boli tanky a obrnené transportéry pôvodom z bývalého ZSSR aké vlastní aj UA armáda, napríklad tanky T 72 a ich vylepšené verzie. Ibaže, vraj nestačia na modernejšie ruské tanky T 90 o doteraz nenasadených T 14 ARMATA ani nehovoriac. Nádej sa vkladá do súčasných verzií nemeckých tankov Leopard 2, ktoré sľubujú nielen nemci, ale aj poliaci, do amerických M1A Abrams, ktoré sa osvedčili už vo vojne v zálive v 90. rokoch, do francúzskych stíhačov tankov AMX 10 RC a ťažkých tankov Leclerc, aj britských Challenger 2, čím sa dosiahne svetový unikát. Žiadna armáda na svete nedokáže logisticky zabezpečiť toľko diametrálne rozličných druhov tankov a armáda UA už vôbec nie! Čo si však má myslieť občan nezúčastneného štátu o tom, že vojnoví štváči tvrdia, že pozemné operácie neprinesú úplné víťazstvo nad rusmi! Vraj na to potrebujú stíhačky, bojové vrtuľníky, vojnové lode, ponorky a rakety s dlhým doletom! To sú úvahy chorých mozgov, ktoré nemôžu fungovať vo vojnou narušenom štáte, ale môžu dosiahnuť jediné – totálnu vojnu, nebodaj tretiu svetovú! Hlasy skutočných odborníkov varujú, že konvenčnými zbraňami nemožno RF poraziť, ani s podporou zbraní NATO a vstup cudzích vojsk do konfliktu (tanky Leopard 2 z Poľska malí byť dodané na UA s obsluhami), by vyprovokoval odvetu RF voči nim, pravdepodobne jadrovú!

 Na vojnu treba peniaze, peneži a peníze – odkiaľ sú?

Každý mesiac vojny vyjde spojencov podporujúcich UA 5 miliárd €, okrem štedrej účasti USA vo výške pomoci  28 mld. USD je tu aj EÚ, ktorej orgány schvaľujú popri sankciách namierených proti RF aj finančnú pomoc, od 24 februára 2022 už EÚ zo spoločných prostriedkov členov vyčlenila obrovskú sumu (niektorí členovia EÚ svoj súhlas nedali) náš podiel predstavuje ¾ mld. €. To je však malina oproti záväzku EÚ na obnovu vojnou zničenej UA, ten nás aktuálne vyjde na 7 mld. €, ak bude vojna pokračovať ešte rok – potom presiahne 15 mld. €. Viacerí odborníci neveria v skoré ukončenie konfliktu, dokonca tvrdia o možnosti jej pokračovania v roku 2024, kedy by malo dôjsť k vyčerpaniu zásob streliva a vyčerpania odhodlania bojovníkov na strane UA. Silnejšie útočné zbrane na strane UA budú čeliť modernejším a doteraz nepoužitým prostriedkom armády RF, napríklad delostreleckej munícii navádzanej na cieľ, laserovým zbraniam, hypertonickým raketám a robotickým zbraniam  použiteľných proti tankom aj motorizovanej pechote. RF nepripustí, aby vojská NATO stáli na ruských hraniciach a preto sa dohoda o mieri bude hľadať veľmi ťažko. Obdivuhodná odhodlanosť orgánov EÚ financovať vojnu, ktorá nemá riešenie má svojich autorov. Najvplyvnejšou frakciou v európskom parlamente sú „Ľudovci“  a Európska ľudová strana má svoj vlastný think tank „Centrum pre európske štúdiá“, ktorý vypracoval stratégiu pôsobenia EÚ v konflikte pokrokového sveta s Ruskou Federáciou. Nemožno prehliadnuť že prezidentom tejto inštitúcie je od roku 2013 Mikuláš Dzurinda! Naša vláda v demisii ústami povereného premiéra Eduarda Hegera je vraj pro-ukrajinská a preto plne oddaná stratégii boja za záujmy USA vo vojne financovanej, zbraňami a zbrojným materiálom dotovanej aj Kanadou, Austráliou, VB a väčšinou štátov EÚ, bojuje rukami Ukrajincov na ukrajinskom území! Nečinnosť OSN je daná tým, že Rusko ako člen BR OSN vetuje všetky proti-ruské rezolúcie. Preto nádej na ochotu pristúpiť k rokovaniu aj za cenu obety časti územia bude reálna až potom, čo ukrajinský národ pochopí, že výsledkom vojny bude iba zdevastovaná krajina a boj do posledného bojaschopného vojaka nemá pre nich žiadny prínos, ale naopak – bude znamenať len skazu a utrpenie, ktoré nemusí mať obdobu v tomto storočí! Akoby ľudstvu nestačili zemetrasenia, záplavy, hurikány a tornáda!!!

Poučná historka na záver

Kde bolo tam bolo (neďaleko Nitry) cca pred 90 rokmi sa v dedinskej krčme uskutočnil zápas medzi cvičeným hnedým medveďom a miestnym lomidrevom Ferom. V prípade víťazstva mohol Fero získať vysokú finančnú odmenu, zvedavcov bolo neúrekom. Hostinský poradil Ferovi stratégiu: „Poriadne ho zdrapni za slabiny, stratí silu a ty ho ľahko zvalíš na chrbát“ Medveď stojac na zadných nohách o hlavu prevyšoval Fera, našťastie mal nasadený náhubok. Fero stisol medveďove slabiny oboma rukami, medveď zareval a Fera vyrazil von zavretými dverami, ešte sa doudieral padajúc po schodoch. Poučenie je jednoznačné, chytať medveďa za slabiny a tigra za chvost sa nevypláca! Ruský medveď má ohromnú silu, viac ako 6.000 jadrových náloží a tisícku nosičov ako sú rakety v podzemných silách aj na mobilných podvozkoch, strategické bombardéry, ponorky a vojnové lode. Ten veru môže za pár minút zničiť ktorýkoľvek objekt na svete alebo celý svet a to by sme vari nechceli!

 

 

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.