Keď sova vyčíta vrabcovi veľkú hlavu

Na Slovensku je to žiaľ tak, že súčasní opoziční politici stratili aj posledné zvyšky súdnosti. Spochybňujú každý počin vládnej koalície, napádajú a kritizujú všetkých a všetko čo sa udeje. Za obeť si vybrali už v lete viacerých ministrov (Spravodlivosti, Zdravotníctva a Kultúry). Dobre vedeli, že odvolávanie v parlamente nebude úspešné, ale aká to slasť môcť hoci 12 hodín obviňovať ministra a zhadzovať pritom celú vládnu koalíciu. Kto chce psa biť palicu si nájde! Ministerka Dolinková vraj za 11 mesiacov vo funkcii neurobila žiadne reformné  kroky, je zodpovedná za kritický podstav personálu vo viacerých nemocniciach, neustriehla rekonštrukciu rozvodu teplej vody v trenčianskej nemocnici atď. atď. Samé bla, bla, nebolo by sa nič vážne stalo, keby situáciu v zdravotníctve nekritizovali aj viacerí politici za SNS a predseda vlády nebol hral hru mŕtveho chrobáka. Najviac však zavážila tá časť konsolidačného balíčka, ktorá ušetrila na už dohodnutom náraste miezd v odvetví tak, že dohodnuté zvýšenie znížila na tretinu. Celkom 15 organizácií zastupujúcich zamestnancov v systéme zdravotníctva na čele s LOZ sa postavilo na zadné a pohrozilo zbieraním výpovedí lekárov, z nadčasových hodín. Ministerka Dolinková zhodnotila svoju pozíciu ako neúnosnú a rezignovala!

Prečo je zdravotníctvo najproblémovejší rezort

Minister či ministerka zdravotníctva SR sedia na horúcom kresle. Od čias Rudolfa Zajaca, ktorý zreformoval zdravotníctvo tak, že otvoril súkromnému kapitálu dvere dokorán, zaviedol poplatky 20 Sk v ambulanciách, vytvoril Úrad na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, oddlžil zdravotné poisťovne až nakoniec po prehratých voľbách v roku 2006 server oddlžujúcej spoločnosti „Veriteľ“ nariadil rozbiť bucharom v nejakej autodielni. Od Zajacových reforiem ide zdravotníctvo dolu vodou: súkromné spoločnosti prosperujú a štátne nemocnice sa topia v dlhoch! Vystriedalo sa 8 vlád a 22 ministrov a ešte sme nepochopili, že nie je v moci žiadneho ministra bez podpory vlády, otočiť kolesom dejín! Nedovolia to silné záujmové skupiny pôsobiace a bohapusto profitujúce v zdravotníctve.

Kto má byť Ministrom zdravotníctva SR a kto ním bude

Mali sme tu ministrov aj ministerky, skúsených zdravotníckych odborníkov aj ľudí mimo rezortu, politických hráčov aj nominantov. Výsledky ich vládnutia sa nelíšili v tom zásadnom – zjednaní poriadku vo financovaní! Podľa mienky väčšiny má byť ministrom skúsený lekár s dlhoročnou praxou aj v riadení. Takým bol napríklad minister Lengvarský, no jeho výsledky boli žalostné. Mali sme aj krízového manažéra, ktorý sa osvedčil v Slovenskej pošte – minister Tomáš Drucker nemal žiadne skúsenosti so zdravotníctvom, jeho dvojročné pôsobenie v rezorte je považované za doteraz najprínosnejšie. Tu sa žiada pripomenúť, že okrem štúdia práva na PF TU absolvoval aj štúdium na prestížnej univerzite London Business School v programe Sloan Masters in Leadership and Strategy a aktuálne si úspešne počína v rezorte školstva a vedy. Skúsení odborníci z rezortu majú vo vrcholovej funkcii neraz dilemu ako neublížiť svojim známym, priateľom a komu ísť po ruke. Lebo predsa platí, že „Ruka ruku umýva“. Naopak, v rezorte neznámy človek s excelentným vzdelaním a aspoň 15 ročnou praxou v riadiacich funkciách je správnou voľbou nielen pre zdravotníctvo!

Od oznámenia úmyslu podať demisiu pani ministerky Dolinkovej uplynulo iba 5 dní do jej prijatia a vymenovania nového ministra – stal sa ním Kamil Šaško, člen predsedníctva strany Hlas SD a štátny tajomník MH SR. Sotva pár hodín od oznámenia kandidatúry pána Šaška sa spustili opozičné tamtamy: vraj zdravotníctvu nerozumie, vraj nepozná pomery v zdravotníctve, vraj nemá ako 38 ročný dostatočnú prax a na dôvažok to priezvisko!

Nuž, pán Minister Kamil Šaško je podobný prípad ako spomínaný Tomáš Drucker. Študoval na University of Sussex bakalársky odbor aplikovaná veda a riadenie podniku a na London School of Business and Finance, kde získal titul Master of Science v odbore Financie – Investičné bankovníctvo. Káder s takým prestížnym vzdelaním sa môže zamestnať hocikde, všade rád využijú jeho vedomosti a skúsenosti. Práve preto, že o zdravotníctve vie iba z počutia od rodičov a nikoho v rezorte nepozná – je ideálny kandidát na ministra! Už v krátkom vystúpení po ceremónii vymenovania povedal to najpodstatnejšie: „Urobím všetko pre to, aby zdravotníctvo bolo službou pre občanov a nie biznisom pre vyvolených“. Má všetky predpoklady dať do poriadku finančné toky v zdravotníctve a získať dôveru kolegov vo vláde a celej spoločnosti.

Prečo ten titulok?

Medzi včasných kritikov ešte len údajného kandidáta na Ministra zdravotníctva sa zaradil aj predseda SaS Branislav Gröhling so svojimi „odborníkmi“ na zdravotníctvo. Aké mal predpoklady pán Gröhling na zvládnutie funkcie Ministra školstva, vedy a športu SR? Absolvoval štúdium na SPŠ obuvníckej v Partizánskom a po dvoch rokoch začal diaľkové štúdium na Bratislavskej vysokej škole práva. Bol jeden z tých, ktorí si vyslúžili titul „Plagiátor“ za opajcovanú diplomovú prácu. Nepôsobil však ako návrhár obuvi ani ako právnik, ale vizážista a v spoločnosti PDMG získal po čase polovičný podiel na majetku viacerých prevádzok v Bratislave. S takýmto vzdelaním a praxou sa mohol stať Ministrom školstva vedy a športu SR vo vláde Igora Matoviča v roku 2020. Aký premiér – taký minister! Tak to vládnutie aj dopadlo. Ministri za SaS podali demisiu 1.9.2022.

Prečo nie sú trináste dôchodky nehoráznosť!

17.10.2024

Komentátor PRAVDY Igor D. vo svojom článku „Rozpočet bez budúcnosti“ zo dňa 16.10.24 napísal nasledovný súd: „Pridať dôchodcom, ktorí majú vyššie penzie, ako bežne pracujúci ľudia mzdu, 600 eur, pričom si polepšia ešte štedrou valorizáciou, nie je solidarita, ale nehoráznosť.“ Štedrá valorizácia bola v roku 2023 Pán komentátor si nevšimol, že valorizácia [...]

Diletantov kritizujú odborníci alebo je to opačne?

25.09.2024

Ako masmédiá skresľujú realitu Každý občan SR má celý rad možností na získanie informácií o politickom dianí v spoločnosti a vo svete. Tí pohodlnejší sa spoliehajú na masmediálnych odborníkov, teda novinárov, redaktorov, moderátorov, politológov a rôznych expertov, ktorí im informácie sprostredkúvajú v printovej alebo elektronickej podobe. Tí aktívnejší [...]

Kto kalí koaličné vody?

16.09.2024

Vládna koalícia zložená z troch politických strán je vraj v kríze! Háda sa o funkcie a pre ľudí nerobí nič – takéto a ešte príkrejšie súdy vyslovujú opoziční politici, mediálni pritakávači aj úplatní politológovia. Opozícia sa hotuje odvolať v parlamente ministra spravodlivosti a ministerky kultúry a zdravotníctva. Ako sa má v tom marazme protichodných [...]

Joe Biden

Do Berlína pricestoval prezident USA Joe Biden, stretne sa so Scholzom

17.10.2024 22:43

Piatkové stretnutie so Scholzom bude prvou bilaterálnou návštevou Bidena v Nemecku od začiatku jeho funkčného obdobia.

Belgicko, Zelenskyj, Fico, summit

Zelenskyj Ficovi: Podporujte Kyjev, lebo Putin sa na Ukrajine nezastaví

17.10.2024 19:41

Bolo to prvé stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským od začiatku veľkej ruskej invázie vo februári 2022.

Jaroslav Haščák

Európsky súd pre ľudské práva zamietol Haščákovu sťažnosť v súvislosti so zásahom v sídle Penty

17.10.2024 17:57

K zásahu ozbrojených policajtov došlo 1. decembra 2020 v bratislavskom Digital Parku.

Mestský úrad Michalovce.

Napojení na sektu? Poslankyňa hovorí, že AllatRa prenikla aj na úrad v Michalovciach a na jarmoku mala stánok

17.10.2024 17:51

Sekta môže mať na Slovensku odhadom tisícky priaznivcov.