Založ si blog

Vrana k vrane sadá, rovný rovného si hľadá

Od leta rokuje koalícia strán PS – Spolu s KDH, dopracovali sa k paktu o neútočení. Následne líder OĽANO napadol KDH za to, že si zväzuje ruky pred voľbami, že kresťanský volič nebude môcť voliť ani to KDH, ktoré sa zapletá s liberálmi a ponúkol pre kresťanských voličov svoju platformu s názvom „Odvážne“. Orgány KDH rozhodli, že pôjdu do volieb samostatne. Ďalšia skupina odídencov z KDH, ktorá si hovorí Kresťanská únia (vedená bývalými europoslancami) našla zaľúbenie v politike OĽANO a budú kandidovať na spoločnej kandidátke.

Exprezident Kiska bol na ustanovujúcom sneme zvolený jednomyseľne za predsedu novej strany „Za ľudí“ a s plným nasadením sa pustil do zápasu o voličov. Priamo na sneme si hosť p. Beblavý (líder Spolu) dovolil navrhnúť, aby novovytvorená strana vstúpila do koalície s PS – Spolu, lebo vraj spoločne budú rovným súperom pre Smer SD. Nebol pochopený, ani podporený. Novozvolený predseda Kiska a jeho naverbovaní podpredsedovi sa zasekli a dali verejnosti na známosť, že pôjdu do volieb samostatne.

Zjavne pán exprezident sa cíti byť povolaným stáť sa na čele opozície proti Smeru SD a aj preto sa dožadoval toho, že k paktu o neútočení sa pridajú až vtedy, keď bude obsahovať formulku o vylúčení povolebnej spolupráce strán so Smerom SD, SNS a ĽS NS. Na druhý pokus sa im podarilo dať 5 lídrov dokopy a po 6 hodinovom zasadaní pakt o neútočení podpísať. Záujem o pristúpenie k paktu prejavuje SAS, naopak OĽANO a Sme rodina tento nápad nezdieľajú – zostávajú však v bojovej pohotovosti.

Charakteristika „demokratickej opozície“ a nových strán

KDH je etablovaná takmer 30 ročná strana, ktorá sa opakovane podieľala na moci, no v PV 2016 vypadla z parlamentu. Strana má cca 6.000 členov, organizačnú štruktúru, najlepšie výsledky máva na Orave, Kysuciach a na Spiši. Stranu sprevádza časté štiepenie, v roku 2006 vystúpila z koalície a vyvolala predčasné voľby. Volebné zisky strany nezodpovedajú teoretickým možnostiam. Je hanbou takej strany, že sa zahadzuje s politickými holobriadkami a relevantných partnerov vopred vylučuje. Odhad volebného výsledku 4 – 7%.

PS – Spolu je novotvar Progresívneho Slovenska, ktoré dodalo Slovensku prezidentku a strany Spolu zloženej z odídencov a vlkov samotárov. Strana Spolu nemala samostatne výtlak nad 5% a tak si logicky našla dostatočne silného spojenca. PS dokázalo, že peniaze nie sú problém, lebo sú. Koalícia však nemá kvalitného lídra, pôvodný predseda PS Štefunko odstúpil a jeho nástupca Michal Truban je skôr politická trúba ako politik a štátnik. Najskôr je to jediný politik potetovaný od malíčka na ľavej ruke až po ucho, jeho reč je nekultivovaná, používa slangové výrazy, zrýchľuje a zastavuje sa. V jednej diskusnej relácii ho protivník nazval roztlieskavačom pre Kisku, neohradil sa proti tomu! Odhad volebného výsledku 6 – 10 %.

Za ľudí je nová strana, ktorú začal jej duchovný otec pripravovať ešte popri výkonu mandátu prezidenta SR. Andrej Kiska si do prezidentského paláca pozýval spriaznené duše, aby formoval jadro svojej strany, čo mu bolo právom vyčítané. Zameranie strany je evidentné už pri pohľade na jej funkcionárov, osobitne podpredsedov Šeligu a Remišovú, neohrozených to kritikov Smeru SD. Oficiálne je to strana odborníkov a osobností z regiónov. Popravde medzi nimi nevidno žiadne kádre schopné nasmerovať štát k prosperite. Finančné suchoty strane nehrozia, dokazuje to masívna billboardová kampaň, ktorá začala skôr ako sa uskutočnil ustanovujúci snem strany. Zlé jazyky pripomínajú exprezidentovi jeho minulosť ako sú: daňové prešľapy, kšefty s pozemkami a podnikanie s prvkami úžery s ktorým pokračuje v ČR dodnes. Exprezident vstupom do politiky polarizuje spoločnosť, jedna skupina ho podporuje a všetko mu odpúšťa, druhá tvrdí, že ani úrad prezidenta nevykonával dobre a očakáva akt spravodlivosti za daňové podvody z rokov 2013-2014. Odhad volebného výsledku 5 – 9%.

SAS ide do volieb jednotná, ale oslabená o tretinu členov a polovicu funkcionárov. Predseda Sulík sa porátal s oponentami a mimoriadny snem mu dal za pravdu. Strana so 130 členmi napriek tomu kalí vodu a predseda s lesklými očami okupuje TV obrazovky, na YouTube sú ako platená reklama predstavovaní team-lídri, ibaže evidentné je, že SAS je kandidátom na vypadnutie z parlamentu. Odhad volebného výsledku 3 – 7%.

OĽANO a Sme rodina – sú nechcené zlo, ktoré bude použité iba v prípade nevyhnutnosti. OĽANO nikdy nemalo parametre politickej strany a je otázne ako splní podmienky novely zákona. Zatiaľ neprenikli správy o tom, že by sa konal nejaký snem, boli zvolené orgány, takže necháme sa prekvapiť. Sme rodina je strana, ktorá sa zaradila medzi exotické, tvrdou populistickou rétorikou zavádza voličov. Robiť politiku ad hoc a podporiť to čo je dobré pre ľudí je však chudobná politická výbava. Ku cti strane slúži, že si vybudovala orgány a štruktúry v regiónoch, čím na rozdiel od OĽANO nehreší na parlamentnú demokraciu. Odhad volebného výsledku OĽANO 4 – 7%, Sme rodina 5 – 8%.

Z ostatných „nových“ strán (Dobrá voľba, Vlasť, Slovenská liga, Máme toho dosť, Demokratická strana) do parlamentu môže prejsť Dobrá voľba, ktorá by mohla byť kádrovou rezervou pre budúcu koalíciu.

SNS vládna strana so svojráznym predsedom sa môže prezentovať pozitívami a dosiahnuť slušný volebný výsledok. Odhad volebného výsledku 7 – 10%.

Otázniky visia aj nad osudom 5 maďarských strán, ak sa nespoja do volebnej koalície, s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou, ani jedna z nich nedosiahne 5%.

Do konca novembra musia politické strany podať svoje prihlášky do PV a priložiť kandidačné listiny. Potom uvidíme, aký arzenál kto bude používať, lebo pravdou je, že vrany si veru jedna druhej nič nedarujú!

 

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:29

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.