Založ si blog

Ako môže Smer SD preraziť z obkľúčenia neprajníkmi

Trochu politickej histórie

Strana Smer bola založená pred 20 rokmi. Na začiatku nastúpila podľa britského vzoru politiku tzv. tretej cesty, po roku 2002 a treťom mieste v PV zmenila orientáciu aj názov na Smer – Sociálna demokracia. Po integrácii 6 ľavicových subjektov a podpise memoranda o spolupráci s KOZ SR, Smer SD vyhral všetky nasledovné parlamentné voľby (2006, 2010, 2012, 2016). Smer SD bol vedúcou stranou vo vládnej koalícii 2006-2010, v rokoch 2012-2016 vládol sám a vedúcou stranou je aj v súčasnej vládnej koalícii po PV 2016. V roku 2010 však vládu nezostavil a pôsobil necelé 2 roky v opozícii.

Aktuálny stav je veľmi podobný minulosti

Čím bližšie sú PV 2020 tým intenzívnejšie sú hlasy tých, ktorí sa dušujú, že do koalície so Smerom SD nepôjdu, ani za svet! S takou stratégiou začal kedysi Mikuláš Dzurinda a dnes sú to takmer všetky opozičné strany, ba aj niektoré nové strany sa od Smeru SD vopred dištancujú. Faktom je, že za temer 12 rokov vo vláde boli v Smere urobené aj chyby, ale boli dosiahnuté aj evidentné úspechy a to predovšetkým v zlepšení životnej úrovne občanov, takmer zabudnutým je problém nezamestnanosti a z nej plynúcej chudoby. V Smere SD si však strelili aj vlastné góly, ktoré ich musia dodnes mrzieť. Najmä nevyužili obdobie rokov 2012-2016 na zmenu volebného systému na zmiešaný, nedostatočne sa venovali politickej práci, funkciu generálneho manažéra zastával najviac zaneprázdnený minister, nový GM p. Stromček sa po niekoľkých mesiacoch porúčal. Tak sa stalo, že v strane bašovali niektoré čierne ovce. Za chybné rozhodnutia možno považovať aj pokusy Roberta Fica stať sa prezidentom alebo ústavným sudcom. Dnes je poslucháčom a divákom pripomínané a to každodenne, že so Smerom SD sú spojené kauzy, presnejšie povedané sú spájané. Kauzológovia rozpracúvajú funkcionárov aj nominantov Smeru SD s buldočou vytrvalosťou. Väčšina ich pokusov je síce neúspešná, ale niekoľko skalpov už visí na opozičných opaskoch. Kampaň aká je vedená proti Smeru SD nemá alternatívu čo do intenzity, ani dĺžky trvania. Oficiálne začala predvolebná kampaň PV 2020, no neprajníci Smeru SD splietajú svoje siete veselo a bez prerušenia, robia to sofistikovane, využívajú najmodernejšie metódy a technológie, netrpia núdzou pri financovaní svojich aktivít, majú podporu zo zahraničia. Napriek tomu, Smer SD je stále najsilnejšia politická strana na Slovensku, udržiava si v preferenciách až 10% náskok a môže získať ešte viac, oveľa viac. Víťaz volieb si bude vyberať partnerov na vládnutie a nie naopak. Treba vedieť, že množstvo strán skončí pred bránami parlamentu a ich hlasy sa v druhom skrutíniu pripočítajú tým parlamentným.

O pôvode titulku tohto blogu

V roku 1977 vznikol LP album skupiny Františka Čecha so spevákom Jirkom Schelingerom s názvom „Hrr na ňe“ Začiatok LP je netradičný slovnou „poradou“ o tom ako prežiť na stredovekom bojisku. František Čech alias Ringo volá: „Zde se sešikujeme k boji“ a určuje kto bude na krídlach a kto v strede obrannej línie. Vtom gitarista varuje „Čechu, Čechu jsme obklíčeni, pred námi Olympic, nalevo country Brabec, napravo Plavci a za námi se formují Fešáci s Laufrem“. Karel Gott má doraziť na pomoc do 14 dní a tak predkladá Jirko svoj nápad „Prorazíme z obklíčení výtečnou kvalitou hudby a spěvu“ a textú doplní ho ich autor Ringo. Titulná skladba „Hrr na ňe“ je paradoxne orchestrálna no s výbornou rytmikou a sólovou gitarou. Na živých koncertoch pri tejto skladbe Ringo vyzýval kolegu od konkurencie: „Slyšíš Řího z Katapultu tuhle hudbu? Skus ji hrát, jen to skus!“. Objektívne vzaté, nielen Katapult nemal takých kvalitných hráčov, Olympic až neskôr.

Čím môže preraziť Smer SD obkľúčenie neprajníkmi

Smer musí prijať stratégiu do volebnej kampane, ktorá funguje v modernej dobe. V PV 2002 hral dôležité husle Fedor Flašík, masívne mítingy prilákali mnohých, no iných odradili tým, že oddelili voličov od lídrov Smeru. Potom až po prezidentské voľby 2014 bol duševným vodcom kampaní Marek Maďarič – podpredseda Smeru. Dnes musí Smer SD marketingové služby nakúpiť od profesionálov a nešetriť na tom, lebo ani konkurencia nešetrí. Nápady pochádzajúce z domácej kuchyne už nestačia.

Volebný líder Smeru bol určený správne, otvorenou otázkou zostáva pozícia Roberta Fica. Tisíckrát osočený a opľutý expremiér je stále predsedom, robiť kotrmelce s mimoriadnym snemom na spôsob SAS by rozhodne neprospelo. Tu stopercentne platí zásada, že dôležitejšie je, ako sa veci javia, než to, aké v skutočnosti sú! Fico je bez diskusie veľmi fundovaný politik, ktorý si získal uznanie aj v zahraničí, je tiež výborný rečník a nadovšetko človek so silným sociálnym cítením. Slovensko nemá veľa jemu rovných, bolo by chybou obetovať ho ako pešiaka v šachu, lebo tých obetí už stačilo. Napríklad Kaliňák si užíva na politickom dôchodku. Ku cti mu slúži, ako riadil rezort vnútra, ako sa zmenila polícia a hasičský záchranný zbor, vytvorenie klientskych centier. Je stále podpredsedom strany, ktorého však necítiť, sľuby o tom, že bude strane pomáhať v právnej aréne zostali nenaplnené.

Volebný lístok za Smer SD nemôže obsahovať žiadnu kontroverznú osobu. Strana má z čoho vyberať, viac ako 15 tisíc členov predstavuje silu, zodpovedajúcu ambíciám dosiahnuť výsledok na hranici 30%. Smer musí presvedčiť o schopnostiach vládnuť a doručiť občanom konkrétne výsledky – zahrať aj o polnoci skladbu zložitú na zvládnutie, takú o akej iní môžu len rozprávať, ale nikdy ju nezahrajú bez fatálnych chýb!

Na príklade Martina Glváča vidieť, ako málo stačí neprajníkom na diskreditáciu „smeráka“. Medzi žalobcami vystupuje aj Lucia N., ktorá svojho času „bojovala“ za práva prostitútok v Kanade a ako sa včera preukázalo,  spolu s kanadským exmanželom boli oslovení vo veci kúpy falošnej zmenky na 26 miliónov €. No faktom je, že Martin G. spreneveril dôveru, ktorá mu bola vložená do rúk voľbami do straníckych a parlamentnej funkcie. Patologická výmena SMS v takom objeme totiž odpútava pozornosť od výkonu práce.

Slovensko potrebuje stabilnú vládu a nie hašterenie 7 koaličných mini strán. Smer SD na rozdiel od opozičnej a novovytvorenej zostavy môže viesť volebnú kampaň v pozitívnom zmysle – občanovi uchopiteľnom výsledku vládnutia. Strany a straničky, ktoré šíria len negativizmus, bojujú s korupciou a oligarchiou pričom sú dopredu vymedzené oproti Smeru, zneužívajú citové témy a ich sľuby majú trvanlivosť len niekoľko dní či týždňov. Smer SD má najlepšie predpoklady vyhrať PV 2020 a to s výrazným náskokom a zostaviť vládu – ak si to pravda sami nepokazia.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.