Založ si blog

Balada o poľných a sťahovavých vtákoch

O mega-hite SK popmusic

V roku 1980 vyšiel prvý LP mladého Miroslava Žbirku s názvom „Doktor sen“ v ktorom sa nachádza aj skladba „Balada o poľných vtákoch“, ktorá patrí do zlatého fondu SK popmusic. Hudobne v originálnej nahrávke speváka sprevádzal len syntetizátor, tým viac vynikol skvelý text Kamila Peteraja. Tu je jeho malá časť o osude poľných vtákov:

„Nežobrú že chcú mať viac ako dáva klas, nemučí ich závisť údel Kainov …. nad tulákmi držia stráž, niet tam víťazov ….“ Pieseň som počul možno tisíckrát a dodnes som bol presvedčený, že v texte je obsiahnutá kritika „tulákov“, ktorí pre zisk opúšťajú svoju vlasť, teda text som vnímal nasledovne: „Nežobrú že chcú mať viac ako dáva vlasť, nemučí ich závisť údel Kainov“.

O vzniku pandémie vírusom SARS-CoV-2

Údajne prirodzeným vývojom v juhovýchodnej Číne vznikol nový vírus, až koncom decembra 2019 bol identifikovaný ako nový koronavírus SARS-CoV-2. Epicentrum epidémie bolo mesto Wu-Chan, ktoré má oficiálne 11 miliónov obyvateľov, teda 2 krát viac ako Slovensko. Čínske úrady za ¼ roka epidémiu skrotili, no  zomrelo 3.900 prevažne starých ľudí. Svet so záujmom sledoval čo sa to v Číne deje, ako sa prijali drastické opatrenia, ako sa za tri týždne postavili dve veľké montované nemocnice. No málokto predpokladal, že vírus, ktorý na vzduchu zahynie do 3 hodín, môže spôsobiť skutočnú pandémiu vo svete. Kto rozniesol vírus do ľudnatých štátov Ázie aj do Európy, Ameriky, Austrálie? No predsa novodobí tuláci – turisti.

V týchto dňoch je situácia s pandémiou taká, že Wu-Chan počíta dni bez nových pacientov a naopak,  v Taliansku a Španielsku zomierajú stovky pacientov denne, v Nemecku pribúdajú tisícky pacientov denne! Počty nakazených rastú exponenciálnym radom – epicentrum nákazy sa presťahovalo do Európy!

O situácii na Slovensku

Prvý pacient infikovaný vírusom bol zistený 6 marca tohto roku, teda týždeň po PV. Vírus do rodiny priniesol syn zo zahraničia. Vláda SR nespala, ale už 14 a 16 januára boli aktivované príslušné krízové orgány, sektor zdravotníctva úkoloval podriadené zariadenia, osobitné zariadenia MV a boli postupne prijaté opatrenia, ktoré mali obmedziť a spomaliť šírenie pandémie na Slovensku. 27 februára vláda prijala prvé uznesenie smerom k Úradu štátnych hmotných rezerv pre zabezpečenie zdravotného materiálu. Významnú úlohu tu zohrali dnes už bývalý premiér SR Peter Pellegrini a MV Denisa Saková. Aj im patril večerný potlesk 20.3.

Postupne boli zatvorené všetky školy, obmedzená verejná doprava, úplne zastavená letecká a medzištátna vlaková doprava, zatvorené boli supermarkety, aquaparky, zábavné centrá, divadlá a kiná, zrušené hromadné podujatia ako koncerty, bohoslužby, športové podujatia, zakázaná taxislužba, zatvorené boli obchodné prevádzky a služby, z obchodov fungujú len potraviny, lekárne a drogérie, výrobu prerušili automobilky a ich subdodávatelia, zdravotníctvo sa pripravuje na zvýšený nápor infikovaných vírusom. Vďaka týmto opatreniam a uzatvoreniu hraníc, sú počty infikovaných osôb minimálne a doteraz neprekročili 200 osôb. Podobne dobré čísla má Maďarsko, v Čechách a v Poľsku sú nárasty dynamickejšie. Doteraz na Slovensku počet hospitalizovaných pacientov bol len 55 a nebolo evidované žiadne úmrtie. Uvedené jednoznačne dokazuje, že opatrenia vlády a celková činnosť zdravotníckeho sektoru sú účinné a boli zavedené včas. Keby mali pravdu veční kritici, situácia by bola diametrálne odlišná.

O riziku, ktoré spôsobujú sťahovaví vtáci a tuláci

Aktuálne sa na Slovensko vracia cca 3 tisíc našich občanov, ktorí uviazli v cudzine z rôznych príčin a vláda ktorú nechceli im to nielen umožní, ale aj zorganizuje a zaplatí! Súčasné reštrikcie môžu pokračovať ešte pár týždňov, ale potom bude nevyhnutné niektoré zoslabiť. Žiaľ poloha Slovenska v strede Európy a Schengenské quasi-hranice spôsobujú, že desaťtisíce občanov denne prekračuje hranice, lebo za hranicou pracujú alebo za hranicou bývajú a na Slovensku pracujú! K tomu pristupuje medzinárodná kamiónová doprava, tisícky kamiónov stoja na vyhradených hraničných prechodoch a okrem nákladu vozia aj vírusy, o tom netreba pochybovať. Povinnosť pre prichodiacich podstúpiť 14 dňovú karanténu má príliš veľa výnimiek z pravidla, to je najväčšie riziko pre šírenie a pokračovanie pandémie. Sem je potrebné zamerať pozornosť a osoby, ktoré majú hranicu ako korzo čo najviac obmedziť, kontrolovať a testovať im zdravotný stav. Podľa vysvetlenia predsedu Správy štátnych rezerv, máme k dispozícii 4 milióny rýchlo-testov, ktoré sú spoľahlivé po 3-4 dňoch od nákazy vírusom, testovanie z kvapky krvi je nenáročné a výsledok známy za pár sekúnd.

Klasické balady majú tragický koniec

Zábery z Talianska, kde za deň zomrelo 800 a celkovo už vyše 5.000 osôb, kde zdravotníctvo skolabovalo, kde mŕtvoly odvážajú armádne nákladiaky – to je hrozná tragédia akej sa chceme a môžeme vyhnúť. K tomu je nevyhnutné, aby nová vláda a parlament, mestá a obce pokračovali v múdrych a účinných opatreniach, aby občania boli disciplinovaní a vytrvalí. Držme my všetci „poľní vtáci“ nad tulákmi stráž, potom sa oprávnene budeme cítiť ako víťazi.

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.