Založ si blog

Dobré ráno Slovensko, vírus preskúša, všetkých!

Od volieb ubehlo dva a pol týždňa a Slovensko sa prebúdza pod náporom nového koronavírusu. Mnohí precitli a pochopili, že vo voľbách pochybili a s dnešnými skúsenosťami, by volili pravdepodobne inak.

Čo voliči precenili?

Volebný výsledok OĽaNO + NOVA + KÚ + Zmena zdola nad 25 % nikto neprognózoval, až exitpooly šokovali. Popravde, voliči podľahli marketingovo zvládnutej kampani a vložili moc do rúk účelovo zlepenému subjektu, ktorý vôbec nepripomína politickú stranu, ktorý nemožno spomenúť predstaviteľom iných európskych demokracií, lebo nepochopia ako je možné na Slovensku lámať politiku cez koleno. Špecializácia na boj s korupciou a mafiou je pri zmyslu plnom riadení štátu celkom nepoužiteľná. Žiaľ, voličov zaujali odvážne výpravy na francúzsku riviéru a na Cyprus, okorenené najťažšou demagógiou v ankete „Rozhodni to“ viac, ako si zaslúžili. Z volebného výsledku sa spamätával aj samotný Igor Matovič, ale potvrdil, že skromnosť a pokora sú mu cudzie. Dokazujú to veľkohubé vyhlásenia aj usmievavé klamstvá novinárom i verejnosti.

Čo voliči nedocenili?

Voliči ohrdli ponuku kontinuity zo strany vládnych štandardných strán. Vládne strany predsa doručili voličom štyri roky vcelku úspešného napredovania a posilňovania sociálneho štátu. Najviac za svoje vajatanie zaplatili Most Híd a SNS, ale aj nádejné nové strany „Dobrá voľba“ a „Vlasť“ či maďarský novotvar neuspeli. Osamotený Smer SD stratil oproti roku 2016 10 % hlasov, no stratil aj koaličných partnerov. Jarný snem strany ukáže, či zvíťazí záujem na návrat k riadeniu štátu alebo spokojnosť s vegetovaním v opozícii.

Čo voliči odmietli?

Voliči nepodporili extrémistické riešenia v politike, výsledok ĽSNS je síce porovnateľný s druhou vládnou stranou „Sme rodina“, ale ĽSNS nemá žiadny koaličný potenciál. Voliči však odmietli aj dramatické výkony nezaradených poslancov NR, ktorí okupovali 48 hodín rokovaciu sálu s cieľom znemožniť schválenie vládnych návrhov zákonov v sociálnej oblasti, osobitne 13. dôchodky. Volebný výsledok 6,96 % hlasov pre koalíciu PS – Spolu bol prekvapivý, ale výsostne spravodlivý. Zúfalý pokus PS – Spolu s podaním na ÚS SR bude ich labuťou piesňou. Príznačné je, že podpredseda „Spolu“ Mihál sa vrátil do SaS a má byť štátnym tajomníkom na MPSVaR.

Kreovanie vlády snov sa zadrháva, prečo asi?

Poverenie na zostavenie vlády vyprovokovalo Igora Veľkého k opovážlivým tvrdeniam o zostavení vlády snov, o ktorej budú učebnice dejepisu písať ako najlepšej v histórii SR.

Pokračujúce rokovania ukázali, že rozdelenie rezortov je problém, nespokojnosť prejavovali v SaS aj v strane „Za ľudí“, muziku tvrdil aj líder strany „Sme rodina“, až z tohto nesúladu vyplynuli medializované prestrelky. Matovič – ctižiadostivý to chlapec sa dopredu pochválil, že zostavil vládu za kratší čas ako Fico v 2016.

Novinárov odbíjal tým, že najskôr informuje p. Prezidentku a ona bude mať niekoľko dní na rozhodnutie. V skutočnosti to bolo tak, že až 16 marca dopoludnia dostala p. Prezidentka kompletný zoznam nominácií na ministerstvá, NR SR a SIS. Za pár hodín p. Prezidentka oznámila, že akceptuje všetky mená a určila aj termín konania ustanovujúcej schôdze NR SR a aj dátum vymenovania novej vlády SR. Dezignovaný premiér si vyžiadal ešte jeden deň s tým, že zostavu nominantov oznámi v utorok 17. marca. Pri príchode do budovy NR SR sa novinárom vyhovoril, že jednoducho nestíha, že je veľa práce s opatreniami ku koronavírusu. Najskôr to bolo tak, že nejaké pozície ministrov alebo šéfa SIS neboli definitívne odobrené, neznámo kým!

Labutia pieseň exprezidenta Kisku

Andrej Kiska sa 17. marca vzdal mandátu poslanca NR SR zo zdravotných dôvodov a pridal aj omáčku samochvály o tom, ako išiel do politiky zachrániť Slovensko, ako sa zmena podarila, no podpísalo sa to na jeho zdraví. Ani slovo o tom, že má na krku obvinenie z organizovania trestného činu daňového podvodu, ani o tom, že jeho sťažnosť na postup NAKA bola zamietnutá a musí teda počítať s tým, že bude obžalovaný špeciálnym prokurátorom a postavený pred súd. S imidžom daňového podvodníka spolupracujúceho s pozemkovou mafiou, musel rezignovať na akúkoľvek funkciu v exekutíve aj v NR SR, taká je pravda.

Čo čakáme od novej vlády?

Odstupujúca vláda na dennej báze preukazuje svoju kompetentnosť a premiér Pellegrini osvedčuje svoju štátnickú dospelosť, pracovitosť, schopnosť osloviť verejnosť do tej miery, že v konfrontácii s ním Matovič pripomína tovariša, ktorý chvatne stavia svoje vzdušné zámky a nepatrične sa tomu usmieva.

Naveľa, dnes 18. marca bola predstavená nová vláda SR. Stotožniť sa s nominantmi väčšina občanov  nedokáže. Je tam skupinka plne fundovaných, ale je ich menej ako 5, prevažujú stranícke nominácie pripomínajúce trafiky za zásluhy. Ukázalo sa, že problémom bol aj predseda hnutia NOVA Grendel, ktorý mal byť ministrom vnútra, ale ako obžalovanému zo spáchania trestného činu, mu nominácia neprešla.

Budeme čakať na vymenovanie vlády, prevzatie moci, predstavenie a schválenie PVV (v ktorom určite budú všetky predvolebné sľuby) no hlavne zvládnutie pandémie koronavírusu a minimalizáciu jej následkov.

 

 

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

migranti

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia