Založ si blog

Katastrofický scenár vybledol, ale nahrádzajú ho nové strašidlá

Matematický model šírenia pandémie koronavírusu na Slovensku, vypracovaný v IZP MZ SR zverejnený pred časom, bol naozaj strašidelne čierny. Pandémia mala kulminovať 22.6.2020, počet infikovaných obyvateľov mal byť 540 tisíc, 24 tisíc ich malo skončiť v nemocnici a 3 tisíc malo vyžadovať na prežitie pľúcny ventilátor.

Včera predstavený aktualizovaný model toho istého inštitútu vyšiel podstatne prijateľnejšie a to vraj preto, že vývoj a tiež opatrenia z konca marca dovolili zmeniť dve premenné konštanty určujúce podiel infikovaných na celkovom počte obyvateľov na 3,6 % a druhá konštanta určujúca agresivitu vírusu (počet nakazených osôb od jedného nositeľa vírusu), táto bulharská konštanta bola znížená zo 4 na 1,65. Vďaka tomu vyšiel počet infikovaných v kritickom dni 16.7.2020 až 101 000, počet hospitalizovaných viac ako 7 tisíc a počet pacientov napojených na pľúcnu ventiláciu 1.030  čo znamená, že dovtedy musíme nakúpiť ešte 500 nových prístrojov na pľúcnu ventiláciu. Po dosiahnutí vrcholu bude klesať konštanta RO na menej ako 1,0 a tým aj klesať počet novo zistených pacientov a rásť počet vyliečených pacientov. Plochá krivka nábehu je výhodná, lebo dáva časový priestor na prípravu zdravotníckeho sektoru a korekciu opatrení vlády, avšak súčasne znamená, že pandémia bude odznievať len pozvoľna – možno až do konca roku 2020.

Matematika je exaktná veda, no takéto modelovanie s „bulharskými“ konštantami vyjadrujúcimi mobilitu obyvateľstva a agresivitu vírusu, má s matematikou málo spoločné – sú to presné súčty nepresných čísiel. Dovolím si prognózovať, že nasledujúci model IZP bude ešte miernejší. GR IZP p. Smatana sa bol vyjadril, že doterajšie výsledky radia Slovensko v boji s pandémiou medzi TOP pätorku krajín na svete.

Doteraz bola pľúcna ventilácia použitá na Slovensku iba vo dvoch prípadoch, aj to krátkodobo, je preto podivný model, ktorý hovorí, že súčasne bude potrebných na prežitie až 1.030 pľúcnych ventilátorov! Osobne si myslím, že nárast počtu ťažko postihnutých bude rozložený v čase a určite nedosiahne avizovanú koncentráciu v deň D. Okolo pandémie sa žiaľ rozbehol naplno aj špinavý biznis (cena sa stala druhoradou) a obchoduje sa s rúškami, respirátormi, ochrannými oblekmi, rukavicami, okuliarmi a obuvou, setmi na testovanie, žiadaným artiklom sú dezinfekčné prostriedky a príde aj to najnákladnejšie – pľúcne ventilátory a prístroje na mimotelový krvný obeh. Bude preto potrebné dbať aj na hospodárnosť pri nákupoch a vytváraní špecializovaných pracovísk v nemocniciach. Oddeliť úprimnú snahu pomáhať od kamuflovanej podnikavosti podľa hesla „Trhni koľko môžeš“ bude v hektickej situácii veľmi náročné.

Strelené nápady svedčia o neskúsenosti vládnej moci

Verejnosť je doslova bombardovaná negatívnymi až katastrofickými informáciami, nejeden prepadá do depresie, úzkosti a pripravuje sa duševne na to najhoršie. Nedivím sa osobitne bulvárnym médiám, ktoré celý svoj biznis model majú založený na ohurovaní a dobrom predaji reklamy. Horšie je, že naši noví vládni činitelia menej vysvetľujú a viac zmätočne dezinterpretujú. Len niekoľko príkladov z dielne p. premiéra.

Nadšenie pre zvýšenie počtu testovaných osôb nezabralo. Ukazuje sa, že aj keď je počet testovaných osôb v posledných dňoch blízky tisícke, počet potvrdených infikovaných osôb je stále pod 50 za deň. Kým nebudú počty infikovaných osôb pribúdať v stovkách denne, netreba zavádzať drastickejšie opatrenia!

Podobné nadšenie s ktorým prezentoval p. premiér opatrenie na sledovanie (lokalizáciu) osôb, ktorá má byť sofistikovanou metódou na boj s šírením koronavírusu smeruje do zabudnutia. To čo bolo zverejnené ako maskovanie je niečo celkom iné. Sledovanie pohybu MT pomocou určenia pripojenia na konkrétnu BST je na daný účel málo účinné a prinieslo by viac problémov ako úžitku.

Ignorovanie veľkých zamestnávateľov, ignorovanie zaužívaného sociálneho dialógu v rámci tripartity len dokladuje neskúsenosť a nepripravenosť na vládnutie. Vláda si koleduje už po 10 dňoch o konflikty. Zmeny do zákonníka práce bez prerokovania v tripartite vrhajú zlé svetlo na legislatívne prácu vlády SR a jej členov!

Najnovšie sa náš premiér nadchol pre myšlienku akéhosi vypnutia Slovenska, módny výraz Black Aut je skloňovaný na TB a vo všetkých médiách. Premiér známy svojím kladným vzťahom k anketám, prieskumom, referendám, otvorene nastoľuje otázku vypnutia všetkého okrem nevyhnutnej infraštruktúry na 2-3 týždne a tým zasadenie smrteľnej rany pandémii koronavírusu! Takéto úvahy nie sú na mieste a nie sú ani prospešné Slovensku, ktoré si vedie v pandémii veľmi dobre! Kritika ktorá sa zdvihla proti takému nápadu je zvlášť silná a zaznieva zo všetkých strán, nielen svetových, ale aj koaličných a to po 10 dňoch vládnutia. Navyše, Slovensko nie je ani Tajvan ani Island, my sa nevieme vyhnúť pendlovaniu osôb a kamiónov cez naše hranice, preto nemôžeme vytvoriť umelý ostrov bez vírusov, keď u susedov zomierajú pacienti!

Keby bola na Slovensku situácia podobná Taliansku možno zaviesť výnimočný stav, zákaz vychádzania, vojenské poriadky v zdravotníctve, ale diskutovať to dnes mi príde celkom, aleže celkom pomýlené.

 

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.