Založ si blog

Koalícia nemôže fungovať keď „Jeden ťahá čihí a druhý hota“

Robo Grigorov spieva „V živote sa musíš skúšať sám“. Naša vládna štvorkoalícia začala seba testovanie, ale je navyše skúšaná pandémiou koronavírusu, čo kladie na výkonnú moc mimoriadne nároky. Neskúsená vláda, podľa novinárov nie celkom príčetná, každodenný zápas zvláda, aj nezvláda. Jednota štvorkoalície, nech už bola deklarovaná vzletnými frázami o tej najlepšej vláde v novodobej histórii Slovenska, odhaľuje každý deň svoje slabé miesta. Už fakt, že predseda „Za ľudí“ p. Kiska sa hodil na maródku potvrdzuje, že pravou príčinou jeho abdikácie nebol len slabý volebný výsledok 5,77 %, ale tiež pochybnosti o zostave osobností, ktoré sa podujali postaviť za kormidlá riadenia spoločnosti. Dnes Kisku niektorí komentátori považujú za kádrovú rezervu na pozíciu premiéra, pokiaľ to Igor Matovič vzdá alebo nezíska podporu v parlamente. Ako by sa s takou výmenou vyrovnali ostatné narcistické osobnosti Sulík a Kollár, to si môžeme domyslieť! Iní považujú za kádrovú rezervu na premiéra p. Mistríka, čo si vyžaduje silnú predstavivosť.

Nestabilitu má vládny štvorzáprah zakódovanú v DNA

Zdanlivo má vláda podporovaná ústavnou väčšinou v parlamente (95 hlasov) vystarané a môže si presadiť všetko potrebné na vyvedenie krajiny z krízového stavu, no nie je to celkom tak! Zárodky problémov vo výkone moci sú v nestabilite poslaneckých klubov – nejde o plnohodnotné politické strany so širokou členskou základňou ako rezervoárom kádrov. Všetky štyri subjekty buď vyznávajú anti-systém (OĽaNO) alebo majú minimálne migrujúce členstvo (SAS) alebo majú malé skúsenosti (Sme rodina), či vôbec žiadne skúsenosti v politike (Za ľudí). Náborom získaní poslanci predstavujú rôznorodé skupinky s nejasnou alebo doteraz nepreverenou, neznámou orientáciou. Testom budú pre koalíciu také rozhodnutia ako sú schválenie programového vyhlásenia vlády, rozhodnutia o zrušení výnimočného stavu, schvaľovanie štátneho rozpočtu na rok 2021 a nepochybne tzv. hodnotové otázky ochrany života pred narodením a registrované partnerstvá. Udalosti posledných dní naznačujú, že polčas rozpadu koalície je za rohom.

Jednota nevydržala vláde ani dva týždne

Chvíľu sa zdalo, že politické subjekty sa po vymenovaní vlády upokojili a všetky svoje schopnosti budú orientovať na operatívne riešenie situácie spojenej s pandémiou koronavírusu, no pozornému oku a citlivému uchu nemohli uniknúť pričasté pazvuky, škrípanie, mnoho slov – balastu, strelené nápady, ktoré nemôžu fungovať, nejednotnosť vlády v názore na stratégiu vzdorovania pandémii. Občania až na výnimky trpezlivo znášajú obmedzenia a nariadenia, ktoré podľa jedných zachraňujú životy a sú teda životne dôležité, no podľa druhých sú zbytočne reštriktívne a vo svojich dôsledkoch likvidujú ekonomiku SR. Náhradou za pozastavené TV seriály sa stali mimoriadne diskusné relácie a najmä TB v ktorých je neopakovateľný samotný premiér Matovič, ktorý ich zahajoval, aj moderoval neraz až tri krát denne. Pokiaľ ktokoľvek chce robiť všetko sám, máločo stihne robiť poriadne a tak sa stalo, že celkový výsledok pôsobenia na divákov a poslucháčov je viac než rozpačitý. TB ukázali aj to čo nemali – nedostatočné vedomosti a skúsenosti ľudí, ktorí spoza mikrofónov riadili procesy tak, že viac vysvetľovali aj protirečivo, ako jednoznačne definovali rozhodnutia riadiacich orgánov štátu. Premiér vytvoril až tri krízové štáby – nečudo, že na tripartitné rokovania mu nevystal čas! Často hovorí, že rozhodnú odborníci v krízových štáboch a nie lobisti – politici alebo prstocuci, čo znie síce novátorsky, ale akékoľvek štáby sú len poradné orgány vlády, vláda je výkonný orgán štátu!

Kde je pes zakopaný?

V našom prípade platí príslovie o smradľavej rybe, vina za chaotické nevykonateľné rozhodnutia a zmätočné informácie padá najmä na hlavu premiéra Matoviča. Žiaľ potvrdzujú sa v každodennej praxi názory tých, ktorí poznajúc osobnosť a metódy Igora Matoviča, varovali pred jeho menovaním do vedenia vlády SR. To čo mu bolo prehliadané pokiaľ ako opozičný poslanec predvádzal svojské strelené aktivity, nie je a ani nemôže byť prehliadané, ak robí to isté vo funkcii predsedu vlády SR! Vyhrať voľby mohol len so silnou podporou tretieho sektoru a masových médií. Je príznačné, že po troch týždňoch vládnutia sa stále viacerí komentátori zaoberajú myšlienkami, ako naložiť so zápachom z rozliateho mlieka na úrade vlády!

Z čoho pramení premiérova zaťaženosť na PR?

Hovorí sa, „Zvyk je železná košeľa“ a dôraz na seba-prezentáciu v médiách je zdá sa silne návyková. Nie je predsa normálne, aby predseda vlády strávil polovicu dňa pred mikrofónmi na TB a ešte večer obiehal TV štúdiá, aby občanov opakovane ubezpečil o odhodlaní poraziť pliagu zvanú koronavírus. Zjavne sa dobre cíti pred v rade nastúpenými odborníkmi a ostatnými členmi vlády – je to pocit vodcu, že by už napoleonský komplex? Mediálne známy lekár nedávno popísal vo svojom blogu osobnosť premiéra ako zasiahnutú halucináciami a bludmi, čo sú javy vlastné pacientom s diagnózou paranoja alebo stihomam. Nie je tajomstvom, že na citlivom chlapcovi, ktorý v ničom nevynikal (vyjadrenie jeho učiteľov) zanechala nezmazateľné stopa prísna výchova zo strany otca. Zdroje narcizmu je podľa psychoanalýzy potrebné identifikovať v detstve. Keď osobnosti narušené narcistickým syndrómom zastávajú riadiace funkcie často ich seba obdiv prerastie do megalománie a to by bolo pre Slovensko mimoriadne nezodpovedné.

Premiér Matovič má už dnes zarobené na poriadnu kucapacu. Za pár dní stihol obviniť, pourážať a spochybniť kadekoho, aj tých ktorých už v utorok 14 apríla bude potrebovať a vyzývať k spolupráci. Jeho postoje o tom, že nič nie je prekonané a vrchol pandémie príde v júli mu nikto nevyhovorí. Ešte šťastie, že aktuálne čísla sú výborné a analytici v USA určili TOP deň pre Slovensko na 24 apríla 2020.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.