Založ si blog

Smer musí situáciu vyriešiť na prospech Slovenska

Voľby 2020 chceli vyhrať a pokúsiť sa zostaviť vládu, lenže nevydalo! Mlieko je rozliate, pripáleninu treba vyčistiť a zápach vyvetrať! Tri mesiace po voľbách nerokovalo ani Vedenie a ani Predsedníctvo strany. Predseda Fico nechával problém vyhniť, až stojaté vody rozčeril Pellegrini v rozhovore pre TASR, kde oznámil, že sa bude určite uchádzať o predsednícku stoličku na najbližšom Sneme strany. Podľa stanov sa najvyšší orgán strany musí konať najmenej raz za dva roky, zvoláva ho Predsedníctvo ak o zvolanie žiada najmenej 5 krajských orgánov alebo po rozhodnutí samotného Predsedníctva strany. V doterajšej praxi sa konali Snemy Smeru SD spravidla v decembri bežného roku, Na tom poslednom bol delegátmi schválený volebný líder a stratégia strany vo volebnej kampani. Predsedu Fica pre zdravotnú indispozíciu odviezli do nemocnice a snem viedol podpredseda Peter Pellegrini.

„Dočasnej vláde“ by rozpad a oslabenie Smeru prišiel vhod

Pamätníci tvrdia, že vo svojej 20 ročnej histórii sa nestalo, aby vnútrostranícke otázky boli pretriasané v masových médiách tak ako sa to deje teraz. Je to frustrujúce pre 15 tisíc členov, miestnych, okresných a krajských funkcionárov strany, keď sú odkázaní na informácie z TB a rozhovorov v masmédiách. Z uvedených rozhovorov je evidentné, že vo vedení strany panuje už rok nesúlad a nastal logicky celkový úpadok politickej práce. Dosiahnutý volebný výsledok je vlastne lepší, ako si strana zaslúžila.

Priam dojemná starostlivosť masových médií o dianie v Smere je signifikantná a často prezrádza to, že želanie je otcom myšlienok. Ficovi „radia“ nech sa nedá – veď má nehynúce zásluhy a súčasne Pellegriniho povzbudzujú v tom, aby ovládol existujúcu stranu alebo si založil stranu novú – na svoj obraz! Pre poriadok je tu potrebné uviesť, že niektorí komentátori (Baránek) vidia situáciu reálne, Ficovi radí nekandidovať!

Vláda Igora Matoviča sa učí za pochodu vládnuť systémom pokus – omyl, hrdí sa zvládnutím EPI pandémie,  ale zbytočne dramatizuje uvoľňovanie reštrikčných opatrení a zarába si tak na krízu ekonomickú a sociálnu, ktorá prepukne v jeseni tohto roku. Vláda nedokázala doručiť ani schválenú finančnú pomoc právnickým a fyzickým osobám za marec 2020, výhovorkám verí stále menej nespokojných občanov, preto úvahy premiéra Matoviča o predlžovaní núdzového stavu majú najskôr sebazáchovný motív.

Vrcholnou ukážkou vmiešavania masmédií do politického diania bolo „Na telo“ vysielané 31.5.2020. Moderátor Kovačič už roky funguje ako poradca pre zostavovanie koalícií, no teraz po voľbách si našiel inú záľubu, v relácii predstavuje výsledky prieskumov od „renomovanej“ agentúry FOCUS. Naposledy svojmu hosťovi Pellegrinimu vyjavil, že nemá váhať v založení novej strany, lebo čísla sú priaznivé a jeho nová strana by dosiahla viac ako dvojnásobok oproti Smeru s Ficom na čele. Dokonca sám autor prieskumu Slosiarik komentoval preferencie neexistujúcej strany spôsobom pripomínajúcim preťahovanie medových motúzov popod nos. Táto neverifikovaná hypotéza s 31 % pre starý a nový Smer by nemala skúseným politikom pomotať hlavy.

Pellegrini niečo prezradil a niečo sľúbil

Ako jednu z možných alternatív označil expremiér založenie novej sociálnodemokratickej strany. Zvláštne zneli jeho slová, že on od Smeru v takom prípade nebude žiadať ani peniaze, ani budovy a inventár: Podľa prieskumu by novú stranu podporovala polovica podporovateľov Smeru, či aj polovica členov, to je otázka? Na naliehanie Kovačiča nádejný predseda sľúbil masmédiám oznámiť rozhodnutie do konca júna. Už predtým hovoril, že urobia pokus zvolať Predsedníctvo Smeru SD na parlamentnej pôde počas júnovej schôdze.

Lepšie a menej dobré riešenia v Smere SD

Najlepšie bude ak zasadne Predsedníctvo strany a bude rokovať dokedy nedosiahne konsenzus. Ten konsenzus môže mať trojaký výsledok:

  1. Smer SD zostane jednotný, predseda Fico nebude na sneme kandidovať na funkciu predsedu.
  2. Snem Smeru SD bude najneskôr v septembri voliť nové predsedníctvo na čele s Pellegrínim.
  3. Ak nebude schválené zvolanie snemu alebo snem potvrdí Fica za predsedu, oznámi Pellegrini odchod zo strany a založenie strany novej, do ktorej prejde najmenej polovica smerákov.

Rozhodnutie vedenia Smeru bude sledovať záujem Slovenska a ten znamená stranu aktivizovať, posilňovať tak, aby bola pripravená vyhrať budúce, pravdepodobne predčasné, voľby a mala aj potrebný koaličný potenciál pre zloženie vlády schopnej spravovať spoločnosť, na prospech všetkých občanov. Členovia Predsedníctva a hádam aj zvolení delegáti snemu sú si vedomí toho, že bez zásadnej personálnej očisty tieto ciele nebudú dosiahnuté, zostáva tak len veriť, že toto vedomie použijú pri svojom rozhodovaní.

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.