Založ si blog

Zodpovednú zmenu do Smeru jeho otec zakladateľ nevpustil

Keď boli v marci 2018 plné námestia, noviny s palcovými titulkami brali Smer na zodpovednosť a k tomu vyhrážky Mostu – Híd o odchode z vládnej koalície, zachoval sa Robert Fico zodpovedne a štátnicky, odstúpili  aj s Robertom Kaliňákom a na pozíciu premiéra navrhli Petra Pellegriniho. Jeho rekonštruovaný kabinet odmietol prezident Andrej Kiska vymenovať, no druhý pokus s Denisou Sakovou ako Ministerkou vnútra bol úspešný. Pôsobenie vlády bolo oprostené od káuz členov vlády a nový premiér sa v rebríčku popularity a dôveryhodnosti vyšplhal na popredné pozície.

O tandeme Fico – Pellegrini

Predseda Smeru Robert Fico na zvedavé otázky novinárov odpovedal často slovami o tandeme Fico + Pellegrini. V roku 2019 bol Smer SD jasne najsilnejšou politickou stranou s ambíciou voľby piatykrát vyhrať a pokúsiť sa zostaviť štvrtú vládu, ale jeho preferenčný náskok sa zmenšoval. Popularitu Pellegríniho nemohli stráviť ani v SNS, najmä Andrej Danko, podnikol viacero nejapných útokov, ktorými si vonkoncom nepomohol.  Menej zjavne svoju žiarlivosť prejavoval Robert Fico, ale nemohlo pozorovateľom uniknúť, že tandem Fico – Pellegrini riadne nefunguje a skôr či neskôr jeden z aktérov zosadne z vratkého tandemu na pevnú zem. Volebnú kampaň za Smer SD odkrútil najmä Pellegrini, Fico uhasil revoltu v Košiciach a obiehal mítingy na straníckej pôde. Volebný slogan „Zodpovedná zmena“ sa dostal na billboardy aj do mediálnych diskusií.   Organizovať mohutné mítingy s kultúrnym programom už nebolo možné. Plný NTC alebo plná Steel Aréna zostali len spomienkou na staré zlaté časy. Ako studená sprcha pôsobila na členov a sympatizantov Smeru v poslednom týždni pred voľbami, Ficova kapitulácia s predikciou víťazstva „blázna z Trnavy“. Týždeň po voľbách 6 marca 2020, bol v Malackách zistený prvý pacient s ochorením COVID 19, až do posledného dňa svojho mandátu (20 marca) vláda SR odvádzala skvelú prácu, dôveryhodnosť jej premiéra, ale aj ministerky vnútra dosiahla dlhodobé maximá. Pellegrini ako volebný líder bol zvolený za podpredsedu NR SR a Ficovi sa ušla funkcia predsedu poslaneckého klubu v NR SR. Odvtedy sa stalo iba raz, aby dvojica „tandemistov“ stála spoločne na TB pred novinármi. Množstvo výstupov voči verejnosti za Smer SD nasledovalo sólovo a tých Ficových ubúdalo a tých Pellegríniho pribúdalo. Ako sa to javilo – tak aj bolo, dvojkoľajnosť nebola dôsledkom nejakej deľby práce, ale zanovitej Ficovej povahy.

Ako sa Robert Fico zaťal

Na otázky typu, čo bude so zodpovednou zmenou v Smere jeho predseda neodpovedal, stiahol sa do ulity a neriskoval zvolanie žiadneho orgánu strany. Od volieb sa nestretlo ani len vedenie, tobôž Predsedníctvo a o zvolaní mimoriadneho Snemu nepadlo z jeho úst ani slovo. Možno sa inšpiroval konaním Andreja Kisku, ktorý údajne zo zdravotných dôvodov nechal stranu na holičkách a mlčí ako ryba. Fico si plnil povinnosti poslanca NR SR, no namiesto politickej práce pre stranu sa venoval relaxu a rehabilitácii, ktorú vraj potreboval viac ako kedykoľvek predtým!

Peter Pellegrini verejne oznámil záujem kandidovať na funkciu predsedu Smeru SD a konanie mimoriadneho pracovného Snemu strany predpokladal najneskôr v septembri. Dodnes sa nedokázal Robert Fico odhodlať k zvolaniu Predsedníctva strany a stále sa zdŕžal vyjadrení, ktoré by ho zaväzovali k akcii. Na TB 26 mája Fico informoval o konkurencii v strane, ktorá potrebuje bojovníkov a nie slniečkárov. Zahral na city tým, že priznal, že ho už po 20 rokoch nebavia hádky v TV diskusiách, že sú otrhaní a unavení, ale Smer je jeho dieťa a nemá kam ísť! Po 6 hodinách na TB Peter Pellegrini vyzval predsedu Smeru SD k odchodu z funkcie, čím by strane prospel najviac.

„Otrhaný a unavený“ predseda Fico sa zaťal ešte viac a pokračoval v pštrosej taktike, žiadny orgán strany nezvolal a vymýšľal aplikáciu modelu, ktorý existuje v Nemecku, kde SPD je do istej miery koordinovaná a financovaná cez nadáciu Friedricha Eberta. Viacerí poslanci za Smer tvrdili, nič sa nedeje, že pracujú na tom, aby strana zostala jednotná, aby sa netrieštila jej sila. Zjavne niektorí z nich fungovali sťa emisári, ktorí Pellegrinimu predkladali údajne veľkorysú ponuku stať sa predsedom Smeru SD.

Prečo Peter Pellegrini veľkorysú ponuku stať sa predsedom odmietol

Situácia v Smere gradovala a gradovala, avšak iba v kruhoch novinárov a politických komentátorov. Prietrž špekuláciám urobil Peter Pellegrini 10 júna na TB, kde oznámil ukončenie svojho 21 ročného pôsobenia v strane Smer SD a vzdanie sa funkcie jeho podpredsedu. Ponuka na zvolenie do funkcie predsedu mu však nebola daná oficiálnou formou. Zo sprostredkovaných odkazov vyplávali aj podmienky: Robert Fico založí nadáciu Alexandra Dubčeka, Snem Smeru SD schváli jej štatút a zvolí ho za prezidenta nadácie. Ako prezident nadácie AD si Robert Fico vyhradzuje právo rozhodovať o kandidátnych listinách o financovaní a politickom smerovaní Smeru SD. Peter Pellegrini by potom mohol byť zvolený za predsedu strany. Takúto ponuku, visieť na šnúrke od gatí Roberta Fica musel Peter Pellegrini odmietnuť. Súčasne oznámil, že do septembra založí so spoločníkmi novú politickú stranu sociálnodemokratického typu a v prípade, že jeho poslanecký klub nebude dostatočne silný, dá funkciu podpredsedu NR SR k dispozícii.

Kto to plače nad rozliatym mliekom a komu zvonia do hrobu

Robert Fico zaželal novej strane veľa úspechov, ohlásená TB sa neuskutočnila pre vrútockú tragédiu. S kritikou rozhodnutia Pellegriniho sa ozývajú niektoré staré pušky – zakladajúci členovia ako Monika Beňová, Robert Kaliňák, Ján Richter. Nepáči sa im akási nevďačnosť za všetky tie príležitosti a rozbíjanie strany.

Popravde, príležitosti dostali aj títo politici a ako s nimi naložili? Najmä ich vyťažili alebo vyťažujú naďalej. To si nevidia ďalej od nosa, nevidia že strana ide od desiatich k piatim? Nevidia, že predseda sa nebaví s podpredsedom, ktorého predstavoval ako nádejný talent, s tým, ktorý vytiahol horúce gaštany z pahreby v 2018 roku a strane zachránil strácajúce sa renomé a zaslúžil sa rozhodujúcou mierou aj o volebný výsledok c PV 2020. Plakať nad rozliatym mliekom nepomôže, aj v Smere SD sa musia rozhýbať, inak sa naplnia proroctvá neprajníkov o konci na spôsob HZDS a SDKÚ.

Zásluhy Smeru SD a jeho predsedu sú neodškriepiteľné, dalo by sa o nich písať hodiny, ale to nič nemení na fakte, že sú minulosťou! V politike sa nedá žiť zo zásluh dosiahnutých v minulosti! Vybrať si platené voľno a tri mesiace nič nerobiť! Odchod najpopulárnejšieho straníka zo Smeru SD tak spustí aj revíziu v strane a predseda Fico bude prinútený konať. Či predstaví nového tandemistu za predsedu strany a sám sa uprace do nadácie s ovládačom v rukách, to teraz nevie ani on sám. Je načase, aby sa vyjadril a začal konať.

Peter Pellegrini má predpoklady osobnostné, odborné aj skúsenosti z vládnutia, jeho strana môže byť úspešná, dokonca oveľa úspešnejšia ako dnešný Smer SD a o tom to celé je!

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.