Založ si blog

Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté

Daňové delikty smú byť chránené ako daňové tajomstvá?

Dane ako poplatky štátu a odvody do poisťovní zdravotných alebo sociálnej sú nevyhnutným zlom, bez ktorého by žiadny štát nemohol normálne fungovať. Vlastne mohol, keby ovládal obrovské nerastné bohatstvo, ale to nie je príklad Slovenska. U nás taká obyčaj, že podvádzanie štátu tým, že si neplníme presne daňové a odvodové povinnosti je považované za národný šport. Často sa zdôrazňuje stále vysoká daňová medzera, osobitne v DPH (Daň z pridanej hodnoty), ale aj dane spotrebné a majetkové sú neraz problém. V prípade DPH sa tí najodvážnejší obohacujú aj tak, že od štátu si vyinkasujú tzv. vratky zaplatenej DPH neoprávnene, lebo splnenie daňovej povinnosti je len fingované (zakrývajú to tzv. karuselové obchody). Štát vybudoval a vydržiava Daňové a Colné úrady, Finančnú správu s pobočkami a aj tak to nefunguje dobre. V USA také starosti nemajú, DPH vôbec nepoužívajú a vôbec im nechýba. Nám by však chýbala!!!

Z histórie vieme, že neplatenie či krátenie daní je považované vo vyspelom svete za závažný zločin, ktorý je tvrdo trestaný. Slávny mafián Al Capone bol zatýkaný za daňové delikty a v prestrelke zastrelený! Na Slovensku bolo obdobie, kedy sa daňovým podvodníkom mimoriadne darilo, naposledy v rokoch 2011 a  2012, kedy štát v rámci modernizácie IT doslova zlikvidoval funkciu Daňového riaditeľstva SR. V tej dobe sa neoprávnene obohatil aj podnikateľ s realitami Ladislav Bašternák., neskôr odsúdený. Trest odňatia slobody mu bol skrátený za vzorné správanie, no časť jeho majetku prepadla v prospech štátu.

Keď je cap záhradníkom, úroda sa stráca vo dne aj v noci

Po voľbách v 2012 zostavil jednofarebnú vládu Smer SD, ministrom financií sa stal Peter Kažimír, ten sa pustil do upratovania v rezorte, do funkcie prezidenta Finančnej správy SR nastúpil František Imrecze, ktorý odviedol kus roboty, najmä opatrenia, ktoré finančná správa zaviedla v oblasti boja proti daňovým podvodom, ako napr. daňová kobra, kontrolný výkaz DPH, systém kontrolných známok (ISKZ), virtuálna registračná pokladnica (VRP). V októbri 2018 abdikoval z funkcie, údajne pre nenaplnené ambície stať sa Ministrom financií po odchode Petra Kažimíra do funkcie guvernéra NBS. Šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚ FS) bol dlhodobo Ľudovít Makó, ten popri stíhaní kriminálnikov utajene pracoval za hranou zákona, ba dokonca spolupracoval so skupinou mafiánov tzv. Takáčovcov. Jeho trestná činnosť sa datuje od roku 2011, odkedy najmä zneužíval svoje postavenie, vydieral daňové subjekty a obchodoval s citlivými informáciami ku ktorým mal prístup. Keď ho po voľbách v roku 2020 odvolávali, dostalo sa mu ešte poďakovania, hoci už presakovali pochybnosti o jeho „lojalite a úcte k zákonu“. V septembri 2020 bol Makó zatknutý v rámci akcie „Božie mlyny“ a tak ako sa patrí, s kukláčmi a vrtuľníkom nad hlavou. Súd odmietol jeho prepustenie z väzby za kauciu 100 tisíc €, ani príhovor dedinského kňaza nevzal do úvahy. No hanba ako Brno, nie Jelenec! Lenže, vypočúvanie Makóa ukázalo, že disponuje množstvom informácií a výmenou za zhovievavosť dokáže vypovedať a svedčiť pred súdom vo viac ako 90 kauzách! Tak sa stal Ľudovít Makó najslávnejším spolupracujúcim obvineným (kajúcnikom) – mlynárom v „Božích mlynoch“ a nenahraditeľným univerzálnym svedkom. Imrecze sa nechal inšpirovať a vytvorili pozoruhodný tandem, ktorý si behá po slobode!

Zločinecká skupina riešila daňové delikty Kisku a Matoviča

Nezákonné monitorovanie poľovníckej chaty pri Leviciach nesplnilo očakávania – už len slaboduchí poslanci občas citujú z prepisov rozhovorov, ktoré žiadnu trestnú činnosť nepreukázali. No nič to, predsa rozkaz znel jasne: „Je potrebné urobiť Fica, Kaliňáka aj Pellegriniho“ prizvali osvedčených kajúcnikov a vykonštruovali obvinenie zo založenia, zosnovania a podpory zločineckej skupiny, aby prokurátorský dozor spadal pod ÚŠP. Medzičasom začali stíhať advokáta Mareka Paru ktorý sa previnil tým, že ako advokát zatupoval obvinených a obžalovaných „smerákov“. Vyskúšal si pobyt vo výkone kolúznej väzby. Parlament však nedal súhlas na stíhanie Roberta Fica vo väzbe! No ich stíhanie pokračuje na slobode. Všetci obvinení podali sťažnosti okamžite po vznesení obvinení a doručení im odôvodnenia. O sťažnostiach dozorujúci prokurátor ÚŠP doteraz nerozhodol! GP Žilinka si vyžiadal spisový materiál a po jeho preštudovaní konštatoval neodôvodnené prieťahy spolu 57 dní zo strany prokurátora ÚŠP a vyšetrovateľ NAKA. Nariadil im bezodkladne o sťažnostiach rozhodnúť. Trafená hus zagágala aj tentokrát, ŠP Daniel Lipšic spochybnil postup GP. Totiž bol odhalený pravý dôvod prieťahov – ak bude o sťažnostiach obvinených rozhodnuté v jeden deň so vznesením obžaloby, GP nebude mať časový priestor na zastavenie procesu z dôvodu porušenia zákonnosti s použitím § 363 TP. Stále viac občanov chápe, prečo sa neúspešný politik a neprokurátor, dokonca vo výkone trestu musel stať Špeciálnym prokurátorom!

K obvineniu Petra Pellegriniho z korupcie zatiaľ nedošlo, lebo svedectvá kajúcnikov sú príliš rozporuplné a tak táto záujmová osoba figuruje v kauze iba ako svedok, zatiaľ!

V rámci akcie „Súmrak“ vykonali 19.7.22 príslušníci NAKA a ÚŠP rekonštrukciu udalostí z roku 2017, kedy  svedkovia Imrecze a Makó priamo v priestoroch Úradu vlády SR, spomínali na minimálne dve stretnutia, ktorých sa priamo zúčastnili ako hostia obvinených: Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Tibora Gašpara a Norberta Bödöra. V kauze „Súmrak“ bola v apríli 22 skupina (banda štyroch) obvinená zo založenia zosnovania a podporovania zločineckej skupiny s cieľom udržať Smer SD pri moci, k čomu využili aj voje postavenie a zverejňovali informácie chránené daňovým tajomstvom na diskreditáciu politických odporcov Andreja KiskuIgora Matoviča. Keby to nebola pravda, tak je to na zasmiatie. Ten Fico je predsa len babrák, keď na takúto lapáliu musel zakladať a zosnúvať zločineckú skupinu a do jej čela postaviť podnikateľa Norberta Bödöra, ktorého kde kto nazýva mecenášom a oligarchom Smeru SD. Trestnosť daňových deliktov Igora Matoviča zanikla z dôvodu premlčania, lebo OČTK pracovali ako slimáky. Exprezident Andrej Kiska bol obžalovaný a obžaloba bola podaná na príslušný súd. Spravodlivosť je nenadarmo obvinená zo slepoty!

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.