Založ si blog

Kultúra aj v tohoročných TV programoch zaplakala

Boli také časy, keď ČST vysielala silvestrovský galaprogram zábavy na vysokej kultúrnej úrovni. Vznikom množstva komerčných TV staníc sa dostali aj verejnoprávne televízie ČT a STV neskôr RTVS do situácie, keď každá z nich vyrábala program zostavený iba  na báze vlastných zábavných programov a logicky z toho nemohla vzísť pôvodná kvalita! No horšie bolo to, že TV diváci získali pocit, že TV stanice rezignovali na pôvodný zámer zabávať skalných TV divákov tak, aby v patričnej nálade vstupovali do Nového roku, spravidla bola silvestrovská zábava z roka na rok slabšia a slabšia. Dva silvestrovské programy 2020/2021 a 2021/2022 boli navyše poznačené opatreniami proti pandémii COVID 19. O to boli posledné silvestrovské  programy očakávané s nádejou na niečo skutočne kvalitné. Podľa upútaviek venovali TV stanice prípravám programov veľa času i peňazí, aby svojich divákov uspokojili a zabavili. No realita to potvrdila iba ojedinele!

RTVS na 1 programe vysielala hneď tri zábavné show programy: „Záhady tela“, „Milujem Slovensko““ a „Neskoro večer“. Tieto notoricky známe show sú značne závislé na kvalite hostí. Najslabší záujem vzbudzujú „Záhady tela“. No veľa pozitív najnovšie nevidno a hlavne nepočuť ani v show „Milujem Slovensko“ – sprievodná kapela zmenila obsadenie aj spevákov a zdá sa, že aj zvukára, lebo neznie ako pôvodná so Samom Tomečkom. Medzinárodný rozmer mali zabezpečovať hostia z ČR, ktorí v súťaži len tápali, žeby omyl? Celkovo show je príliš ukecaná, kapitáni družstiev siahodlho predstavujú hostí zo show biznisu – kamošov čo nijako nezaujíma TV diváka. Hudba znie v programe sotva 5% vysielanej doby, čo je menej ako málo. Show Petra Marcina a jeho hostí „Neskoro večer“ je závislá od toho ako hostia zladia svoju osobitosť s osobnosťou moderátora. Totiž jeho odroda humoru nevyhovuje širokému spektru TV divákov. Po polnoci zazneli staršie záznamy z koncertov Elánu.

RTVS na 2 programe vysielala len hudobné programy, príbeh legendárnej speváčky Whitney Houston a koncert punkovej kapely Prodigy. Po polnoci odvysielali epizódu zo série „Ktosi je za dverami“ L + S. Výber programov z TV archívu možno akceptovať, ba pochváliť, ale dostupnosť akýchkoľvek starších programov už nie je problém pre veľa TV divákov – to by si mli dramaturgovia zostrihaných archívnych show uvedomiť!.

TV Markíza vysielala špeciál „Silvester 2022“ z vlastnej tvorby moderovaný Adelou Vinczeovou, ktorá privítala v programe hostí: Adama Bardyho, Zuzanu Kubovčíkovú Šebovú, Attilu Végha, Juraja Kemku, Dominiku Kavaschovú a Juraja Čurného. ktorí nemali pokaziť žiadnu zábavu! No, hostia sa bavili náramne, no či sa rovnako bavili aj diváci a či vydržali sledovať povestné spoločenské hry? To je otázne! V strihovom programe boli využité záznamy z toho čo už bolo odvysielané v show „Let´s dance“, „Tvoja tvár znie povedome“ a „Chart Show“ v osobitnej časti pred polnocou s názvom „Najväčšie hity“ sa uplatnili záznamy hudobných diel, ktoré bodovali v „Chart Show“. Zakúpený formát „Tvoja tvár znie povedome“, kde časť účinkujúcich imituje hudobné hviezdy iného pohlavia, je pre mnohých ľudí urážlivý, až nevkusný. Rovnako pre divákov, ktorí očakávali aj niečo nové bol celý špeciál sklamaním.

TV JOJ vysielala dva svoje zábavné programy, originály s upraveným obsahom a dôrazom na hudobnú zložku. Zámer správny, lenže s rozličným výsledkom. V programe na báze show „Inkognito“ účinkovali kmeňoví herci a moderátori, pričom nóvum bolo v tom, že nehádali profesiu neznámeho hosťa, ale nenaplnenú túžbu po profesii u známej celebrity! Účinkovali: Vlado Voštinár, Michal Hudák, Marián Čekovský, Zuzana Kubovčíková Šebová a Marcel Forgáč. Ako špeciálni hostia boli účastní: Jakub Prachař, Dávid Gránský. Ondrej Kandráč a dvaja pomocní hudobníci. Tajným hosťom bol jeden z najlepších imitátorov Elvisa Presleyho. S ohľadom na opotrebovanosť formátu a notorickej známosti hádačov bola odvedená show priemernej kvality až na hudobnú časť, ktorá bola ešte horšia! Marián Čekovský je uznávaný hudobník, no so spevom je to slabšie, quasi kapela hrala mizerne aj keď Marián hral hneď na dvoch elektrických klavíroch, čím nahrádzal chýbajúcu basu. Okrem Kandráča nikto zo zabávačov nevedel poriadne spievať, osobitne Michal Hudák doslova ziapal do mikrofónu. Vrcholným číslom bola trojica rómskych odrhovačiek, ktoré sa stali povinnou jazdou každej dedinskej zábavy. Ibaže v Letanovciach to zaspievajú lepšie!

V druhej časti sa po 3 rokoch na obrazovky vrátila originálna show „Všetko čo mám rád“ s Jurajom Bačom, Ondrejom Kandráčom, skupinou Kandráčovci a ich hosťami. Hostia: Lenka Hriadelová, Ján Mečiar, Nela Pocisková, Braňo Deák, Bibiana Ondrejková a Natália Puklušová rozhodne neboli do počtu, naopak boli komunikačne zdatní, výborne spievali aj tancovali. Juraj Bača sa ukázal ako skúsený a erudovaný moderátor, vie pútavo hovoriť, spievať na úrovni, hrať na gitare a tancovať bez známok únavy. Jednoducho záskok za Štefana Skrúcaného sa osvedčil. Kandráčovci využili svoj široký repertoár ľudových aj populárnych piesní, interpretácia aj zvuk kapely skvelý. Rozhodne im prospeli spoločné projekty s IMT Smile a Čechomorom, získali ďalšie tisícky priaznivcov. Záver je jednoduchý: keď si šikovný dramaturg vyberie vhodnú skutočne populárnu kapelu, pozve k nej obohacujúcich kreatívnych hostí – dá sa aj na Slovensku vyrobiť výborná zábavná show. Oplatí sa pozrieť hoci z archívu TV JOJ.

PS na adresu komerčných televízií: je na zamyslenie ako si tieto TV nevážia svojich divákov, keď ešte aj pár minút po polnoci (keď si diváci vinšujú do Nového roku) vysielajú reklamu – práve takú obyčajnú ako v predošlých reklamných brejkoch. Zákon, ktorý umožňuje reklamu kumulovať v hlavnom vysielacom čase je pomýlený, ako parlamentná väčšina, ktorá ho schválila, no vedenia televízií by mali ustriehnuť mieru aspoň v takýchto exponovaných dňoch. Vyzerá to tak, že v reklame sa točí dosť miliónov aj počas všeobecnej krízy.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.