Založ si blog

Diletantov kritizujú odborníci alebo je to opačne?

Ako masmédiá skresľujú realitu

Každý občan SR má celý rad možností na získanie informácií o politickom dianí v spoločnosti a vo svete. Tí pohodlnejší sa spoliehajú na masmediálnych odborníkov, teda novinárov, redaktorov, moderátorov, politológov a rôznych expertov, ktorí im informácie sprostredkúvajú v printovej alebo elektronickej podobe. Tí aktívnejší noviny nekupujú, televízne a rozhlasové relácie nesledujú – vystačia si ony a internet. Napokon sú tu aj takí, ktorých politika nezaujíma, žijú si vo svojej bubline a spravidla ignorujú aj voľby. Každý kto si informáciami, s ručením obmedzeným, nekriticky nechá mútiť hlavu je na poľutovanie. Stručne povedané výsledkom bohatej zmesi tvrdení je snaha vytvoriť dojem, že vo vláde a na ministerstvách pracujú diletanti a tí čo ich kritizujú a oponujú im vo všetkom, to sú puncovaní odborníci a lúmeni – elita spoločnosti. Zaujímavé pritom je, že množstvo tzv. „odborníkov“ sa nikdy nedotkla moci, nepôsobia v prvej línii, ani na ministerstvách, vlastne nevytvárajú nič materiálne – iba ostro kritizujú vládne kroky a je jedno aká vláda je pri moci. Je im dobre, za nič nezodpovedajú a zo závetria atakujú cez masmédiá verejnú mienku. Slovami klasika povedané: „A o tom to je“! Niektorí sú dokonca zamestnancami štátu napríklad politológovia pôsobiaci na univerzitách. Do prvého útoku médiá zaradili politológov z EF UK Bratislava, z Trnavy, z Trenčína, z Kutnej Hory – ich názory a mediálne výstupy sa podobajú ako vajce vajcu. Je nádej, že politológiu učia na iných univerzitách reálnejšie rozmýšľajúci a konajúci pedagógovia, napríklad v Prešove. No pre nich je minimum mediálneho priestoru! Odpoveď na otázku, kde sa berie v mládeži toľké nadšenie pre hnutie, ktoré ešte nič nedokázalo (PS) je jasná – pochádza aj od vyučujúcich politológie na VŠ. Nuž, štát ktorý toto toleruje neskončí dobre, chovať si hadov na prsiach nepomohlo ešte nikomu, aj keď to bolo pod vlajkou slobody a demokracie.

Hromy a blesky na vládou SR schválený konsolidačný balíček

SR ako člen Eurozóny musí plniť tzv. Maastrichtské kritéria menovej stability. Medzi základné patrí výška dlhu verejnej správy pod 60 % HDP a výška deficitu verejnej správy pod 3,0 % HDP. Štatistické výsledky SR za rok 2023 hovoria o celkovom dlhu verejnej správy vo výške 56% HDP a deficite rozpočtu 6,01 mld. €, čo predstavuje 4,89 % HDP. Vláda po svojom vzniku deklarovala, že najhorší stav verejných financií v EÚ bude konsolidovať postupne – vyjadrené poklesom deficitu o najmenej 1,0 % ročne. To sa ukázalo ako nevyhnutné, lebo za polovicu roka 2024 dosiahol deficit rozpočtu verejnej správy 5,97 % predpokladaného HDP a preto sa pripravil vo vládnej koalícii balík 17 opatrení, ktorý má objem konsolidácie v roku 2025 až 2,7 mld. €. V balíku sú opatrenia, ktoré zvyšujú príjem štátu, ktorý bude použitý jednak na konsolidáciu a tiež na financovanie kompenzačných opatrení, sociálnych a investičných projektov. Sumárne vyjadrené, výsledné zníženie deficitu v roku 2025 by mohlo dosiahnuť 1,5 % HDP oproti hodnotám za rok 2024, ktoré ešte nie sú presne známe.

Ako hodnotia konsolidačný balíček opoziční politici

Politici z opozičných strán a hnutí nemajú problém s konsolidáciu, ale nesúhlasia s jej nástrojmi. Pritom vytĺkajú politický kapitál v tričkách populistov. Je im najviac ľúto, že zvýšenie daňového zaťaženia spôsobí rast chudoby, pokles hospodárskeho rastu a zníženie konkurencieschopnosti SR! Falošné krokodílie slzy ronia všetci, najme tí z hnutia PS, strán SaS a KDH a zapája sa aj ignorované hnutie Slovensko. Líder PS zbavený funkcie podpredsedu NR perlí na TB jeden nezmysel za druhým: vraj vláda mala začať od seba a šetriť a nie zvyšovať základnú sadzbu DPH z 20 na 23 %. Dovolil si svoju nevedomosť prezentovať ako podozrenie voči premiérovi Ficovi. Vraj na konsolidáciu verejných financií pôjde z balíčka iba 1,7 mld. € a nie je jasné načo bude použitý zbytok vo výške 1,0 mld. €, predpokladá že bude vytvorený tajný fond, z ktorého bude Fico financovať svoje udržanie pri moci!!! Tento mladík ktorý sa hotuje na porazenie Fica v nasledujúcich voľbách a vystupuje ako nevolený líder opozície, sa týmto zosmiešnil ako Nevedko pri svojom dobrodružstve. Tá miliarda € bude kompenzovať dopady opatrení z konsolidačného balíčka a použije sa na rozvojové projekty. Minister Kamenický to vysvetlil viackrát. Traja opoziční lídri sa zúčastnili pracovného obeda u prezidenta Pellegriniho, no rýchlo zabudli čo im kládol na srdcia, že SR potrebuje upokojiť rozbúrenú politickú scénu – robia ďalej politiku podľa vzoru Matovič. V utorok 24-ho septembra pozval premiér Fico opozičných lídrov okrem Matoviča na úrad vlády, aby spoločne posúdili možnosť zapracovať opozičné návrhy do konsolidačného balíčka. Predseda SaS oznámil, že SaS nebude asistovať vláde a pozvanie odmietol. Po dvoch predstaviteľoch PS a KDH sa síce zúčastnili stretnutia, ale výsledok je sklamaním. Na spoločnej TB oznámili nulový výsledok stretnutia, ich návrhy a požiadavky neboli vládnou stranou (Fico, Kamenický a Kaliňák) akceptované! Navrhovali totiž šetrenie vlády, zníženie platov ústavných činiteľov, zrušenie doživotnej renty, prepustenie až 20 % zamestnancov štátnej správy a zrušenie 13 dôchodkov.

Ako hodnotia konsolidačný balíček niektorí koaliční politici

Konsolidačný balíček sa zostavoval dlhé mesiace na MF SR pod vedením ministra Kamenického (Smer SSD), za koaličné strany v tíme pôsobili podpredseda vlády Taraba (SNS) a minister Drucker (Hlas SD). Konečnú podobu balíčka prerokovala a schválila aj koaličná rada za účasti lídrov politických strán. Koaliční lídri a vyjednávači spoločne predstavili konsolidačný balíček 18.09.24 na viachodinovej TB, následne ho prerokovala a schválila vláda SR. Bolo by žiadúce a politickým zvyklostiam zodpovedajúce, aby všetci koaliční politici spoločne vytvorený a schválený balíček opatrení podporovali a obhajovali pred kritikmi, no nie je to celkom tak! Andrej Danko postupuje sebe vlastným a najmä seba stredným spôsobom. Cez masmédiá informuje partnerov a verejnosť s čím on teda nesúhlasí, čo on presadil a ešte presadí. Neváha osočovať ministrov za Hlas SD, spochybňovať rozdelenie postov v koaličnej zmluve, ktorú aj on podpísal 16.10.2023.

Naposledy v nedeľu 22.09.24 na TA3 sa utrhol z reťaze, obvinil ministerku Dolinkovú o ktorej vraj vrabce čvirikajú, že rezort zdravotníctva nezvláda, neprišla zo žiadnym riešením, ktoré by zamedzilo strácaniu peňazí, VšZP podľa neho šafári, podpisuje nevýhodné zmluvy a MF nemá prístup k účtovným dokladom. SNS síce nepodporí odvolanie Dolinkovej v parlamente, ale odvolať by ju mal Fico! Na sucho v zmienenej relácii neobišiel ani minister Tomáš, ktorý podľa Danka spôsobil zrušenie rodičovského dôchodku a tvrdohlavo presadil trináste dôchodky. Spochybnil rozdelenie ministerských postov vo vláde, kde má Hlas všetko čo chcel a rovnako 6 rezortov ako ich má víťazný Smer a len vďaka tomu, že odmietol dohodu s Hlasom o zámene rezortu Cestovného ruchu a športu za funkciu Predsedu NR, nemá Hlas najsilnejšie postavenie so 7 rezortmi. Ministerka Dolinková sa ostro ohradila voči Dankovým nepresným a nepravdivým tvrdeniam. Minister Tomáš bol ešte dôraznejší, ubezpečil verejnosť, že 13 dôchodky presadil ešte ako opozičný poslanec, teraz sú v PVP a teda sú záväzkom celej vládnej koalície, rodičovské dôchodky navrhuje obmedziť tím expertov pre konsolidáciu a nie jeho ministerstvo! Položil otázky o čo ide pánovi Dankovi, či nejde o odvetu Hlasu za to, že neuvoľnili stoličku predsedu parlamentu alebo chce rozbiť vládnu koalíciu? Tieto informácie neunikli pozornosti ani našej delegácii na valnom zhromaždení OSN. Prezident Pellegrini reagoval videom v ktorom vyjadril obavy z diania na slovenskej politickej scéne. Pán Danko nemá určovať vývoj vo vládnej koalícii, lebo na to nedostal mandát. Ako predstaviteľ najmenšej parlamentnej strany by nemal provokovať konflikty, lebo tým môže dosiahnuť jediné – jej rozpad! Reakcia SNS nasledovala nasledovný deň. Pán Danko bol šokovaný z odkazu prezidenta Pellegriniho, ktorý by nemal zasahovať do straníckych záležitostí a očakáva jeho ospravedlnenie! Spolupráca s ním nefungovala – ako aj mohla, keď neukojený pán Danko v kampani pred prezidentskými voľbami Pellegriniho onálepkoval podobne ako poslanec Matovič, iba trošku menej chrapúnsky. Osobnostnú úchylku pán Danko prezentoval svojimi rečami o tom ako sa mu javili chlapci vo videu pred budovou OSN, vraj asi niečo popili!!! Záver je jednoznačný: pán Danko je politik svojho druhu, generátor a katalyzátor konfliktov, konšpirátor a vydierač v jednom.

Na záver názor jedného experta a pointa

Z množstva publikovaných hodnotení konsolidačného balíčka vyberám jedno: „Balíček konsolidačných opatrení vlády SR je najhorší ako mohol byť“ toto nepovedal žiadny Ďuro truľo, ale expert INESS Ďurana. Ten teda zaťal, povedal by najznámejší slovenský raper.

Máme na Slovensku nedofinancované zdravotníctvo, školstvo a vedu, šport….. Máme malé platy aj dôchodky a v poradovníku štátov EÚ sa približujeme ku dnu, prečo to všetko? Chceli by sme nízke odvody, ale moderné zdravotníctvo, chceli by sme nízke dane, ale moderné školstvo a štátne služby na úrovni doby. Nevieme sa vysporiadať s daňovými únikmi a je tu veľká skupina falošných živnostníkov s výraznými úľavami v daňovom a odvodovom zaťažení, vraj je ich viac ako 600 tisíc! To je štvrtina pracovne aktívnych osôb a je to jednoducho neúnosné! Kedy bude zjednaná náprava?

Kto kalí koaličné vody?

16.09.2024

Vládna koalícia zložená z troch politických strán je vraj v kríze! Háda sa o funkcie a pre ľudí nerobí nič – takéto a ešte príkrejšie súdy vyslovujú opoziční politici, mediálni pritakávači aj úplatní politológovia. Opozícia sa hotuje odvolať v parlamente ministra spravodlivosti a ministerky kultúry a zdravotníctva. Ako sa má v tom marazme protichodných [...]

Vyriešia západné zbrane vojnu na Ukrajine?

31.07.2024

Od 22.02.2022 uplynulo 2,5 roka a je už možné zhodnotiť výsledky tzv. Špeciálnej vojenskej operácie podľa frazeológie Ruskej Federácie, resp. obrany pred agresívnou vojnou podľa Ukrajincov. Cieľom vpádu armády RF na územie Ukrajiny bolo zabrániť jej vstupu do NATO a vytvoriť z oblastí obývaných z významnej časti etnickými rusmi, akúsi nárazníkovú zónu a takto [...]

V poslednej minúte nám vykypelo z hrnca, prečo?

05.07.2024

S výsledkami našich športovcov v tomto roku môžu byť spokojní iba tí najzanietenejší fanúšikovia. Spokojné sú stávkové kancelárie a nepochybne aj komerčné televízie, ktoré nám sprostredkovali športové prenosy a nepochybne urobili dobrý biznis. Sklamali hokejisti, kedy mnohí odborníci tvrdili, že tohtoročný výber kanadského trénera je oveľa silnejší ako boli [...]

netanjahu, galant

Minister obrany Galant naznačil, že Izrael sa pripravuje na pozemnú operáciu v Libanone

30.09.2024 14:14

Eskalácia napätia medzi Izraelom a Hizballáhom vyvoláva obavy z uskutočnenia izraelskej pozemnej ofenzívy na juhu Libanonu.

Nottingham, Británia, polícia, zavreté ulice

Zločinecký gang vykorisťoval 16 Čechov, ich práca mala znaky novodobého otroctva

30.09.2024 14:05

Ich práca vykazovala znaky novodobého otroctva a gang ich vykorisťoval vyše štyri roky.

daniel bombic, danny kollár

Extrémistu Daniela Bombica zrejme čoskoro vydajú z Británie na Slovensko

30.09.2024 13:56

Oznámil, že jeho opravný prostriedok bol zamietnutý.

Venezuela, Machadová, Urrutia

Laureátkou Ceny Václava Havla je bojovníčka za práva občanov Venezuely Machadová

30.09.2024 13:35

Cenu za ňu v Štrasburgu prevzala jej dcéra.