Založ si blog

Keď si politici nedovidia na koniec nosa, svedčí to o ich odbornosti a zodpovednosti

Zajtra (26.11.2019) začína dôležitá schôdza NR SR. Na programe má viac ako 100 bodov, medzi nimi zákon o štátnom rozpočte na roky 2020 a 2021, odložený zákon o stratifikácii nemocníc a aj mediálne prepieraná novela zákona, ktorá okrem iného predlžuje moratórium na volebné preferencie zo 14 na 50 dní.

Rozpočet bude schválený ako vždy doposiaľ, alebo bude rozpočtové provizórium?

Odhliadnuc od každoročných opozičných nárekov, že návrh štátneho rozpočtu je horší ako zlý, objavila sa aj vyhrážka koaličnej strany (SNS), že ich podpora 15 hlasov nie je vôbec istá. Tento netradičný posun v chovaní vládnej strany predstavil sám predseda Danko a div, že sa pritom nerozplakal. Pred novinármi sa vyžaloval zo svojich mindrákov aj o tom, ako si nevie dať rady s Ministrom financií ani s Ministrom práce,  sociálnych vecí a rodiny. Premiér vraj ignoruje koaličnú radu, hrá rolu dobrého policajta s jamkami na lícach! Smeráci mu vraj zarezali 5 návrhov zákonov a Riaditeľ Sociálnej poisťovne sabotuje zavedenia minimálnych dôchodkov z dielne SNS. Nuž, p. Danko nemá osobitný dar reči, aj dobré myšlienky neraz interpretuje popletene, napriek tomu by mu však mala zasvietiť v hlave kontrolka, že toto bolo za čiarou a môže byť rád, že zo strany Smeru SD to nebolo na verejnosti prepierané.

Nikoho neprekvapí, že opoziční poslanci budú vystupovať aj hlasovať proti návrhu štátneho rozpočtu, lebo pre nich by jeho krach bol vietor do plachiet volebnej kampane. Čo by to znamenalo pre strany vládnej koalície? Nuž hotovú katastrofu, nemožnosť zaviesť najnovšie sociálne opatrenia – darček všetkým, ktorí síce nevedia ako by vládli, ale veľmi po tom bažia. Nový poslanec za SAS Viskupič sa vyjadril, že rozpočtové provizórium by bolo lepšie ako tento zlý rozpočet!!! Nová vláda si vraj môže rozpočet opraviť, len nepovedal ako a kedy opraviť a napokon aká je istota, že nová vláda bude akcieschopná, že nevznikne povolebný pat???

Pred poslancov vládnej koalície a tých, ktorí síce vystúpili zo svojich poslaneckých klubov, ale vládne zákony podporujú, stojí previerka ich poslaneckej morálky – prijatie štátneho rozpočtu tak ako je predložený MF. Iba tak bude zastrešená etapa budovania sociálneho štátu, vrátane zákona o valorizácii minimálnych dôchodkov.

Stratifikácia nemocníc je dôležitá zmena, ale dlhodobá a nie až tak akútna!

Dnes je už všeobecne známe, kde je pes v zdravotníctve zakopaný. Odkedy bol do pôvodne čisto štátom riadeného rezortu vpustený súkromný kapitál, ktorý si viac berie ako dáva, to ani inak nemôže byť. Každoročne je rozpočet zdravotníctva vyšší a stále je málo. Faktom je, že reforma nemocníc je nevyhnutná, najlepšia by bola taká, kedy by bol celý rezort zoštátnený, lenže ako to urobiť bez arbitráží a súdov? Logika návrhu stratifikácie je v tom, že každá nemocnica nemôže zabezpečiť výkony všetkého druhu na rovnakej úrovni, je to nemožné z dôvodov personálnych aj materiálnych limitov. Odmietnutím návrhu zákona by si vládna koalícia strelila do kolena. Iste bude zaujímavé ako problém uchopí parlamentná opozícia.

Ach tie prieskumy!

Pôvodne celkom nevinný návrh novely zákona, ktorý mal upraviť spôsob uvedenia zamestnania kandidáta na volebnom lístku sa ľudovou tvorivosťou zmenil vraj na kladivo na prieskumné agentúry, masové médiá a hlavne občanov hladných po informáciách. V širokej diskusii boli dostatočne odkryté karty tých, ktorí na prieskumoch zarábajú aj tých, ktorí prieskumy potrebujú na manipuláciu verejnej mienky. Je skoro jedno či veto prezidentky bude prelomené alebo nebude. Je to zástupný problém a zbytočný hurhaj. Prieskumy je potrebné brať s rezervou, podobne ako TV a R reklamu.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.