Založ si blog

Poznáme volebných lídrov politických strán?

Porekadlo „Ryba smrdí od hlavy“ platí aj v politike. Na lídrov politických subjektov sa sústreďuje najväčšia pozornosť, musia čeliť vysokému mediálnemu záujmu, ktorý často prerastá do nevyberaného nátlaku. Kandidačné listiny pre PV 2020 odovzdalo v termíne 25 subjektov, štítna komisia kontroluje splnenie náležitostí, výsledok sa dozvieme v piatok 6 decembra. Na prvé miesta v kandidátke patria osobnosti, ktoré nielenže povedú strany vo volebnej kampani a budú častými hosťami v diskusných reláciách, ale mali by mať hlavne podporu strany pre nomináciu a výkon exekutívnych či parlamentných funkcií až do roku 2024.

Smer SD – Peter Pellegrini

Charizmatický politik, 44 ročný sympaťák, bez priťažujúcej minulosti, vzdelanie ekonomické. V politike od začiatku 90 rokov, postupne zastával funkcie: Asistent poslanca NR SR, Poslanec NR SR, Štátny tajomník MF SR, Minister školstva a vedy, Predseda NR SR, Podpredseda vlády SR pre investície a informatiku, od 22 marce 2018 Predseda vlády SR. Bohaté skúsenosti dokázal zapracovať do svojho hovoreného slova, jazykovo zdatný, výborne obstál v panelovej diskusii na Medzinárodnej konferencii v Sankt Peterburgu, počas zahraničných návštev vrátane Bieleho domu, aj v orgánoch EÚ. Má výborný kredit doma aj v zahraničí a predstavuje lepšiu voľbu, ako by bola voľba Roberta Fica za lídra kandidátky. Má všetky predpoklady na úspešný výkon ústavných funkcií. Je nominantom najsilnejšej a najúspešnejšej politickej strany, jej politická sila a stabilita dáva záruky toho, že programové tézy bude schopný doručiť občanom a štát viesť k prosperite po celé volebné obdobie.

Za ľudí – Andrej Kiska

Bývalý podnikateľ, 56 ročný filantrop a exprezident SR (2014 – 2019). Vzdelaním elektrotechnik, spoluzakladateľ troch nebankových subjektov a charitatívnej neziskovej organizácie „Dobrý Anjel“. Pred vstupom do volebnej kampane v roku 2013 nemal žiadne politické skúsenosti, čo vydával za svoju prednosť. Pri výkone funkcie prezidenta opustil pozíciu nezávislosti a evidentne nadržiaval opozícii. Pritom neváhal konať aj za hranou Ústavy SR. Obklopil sa v úrade sebe blízkymi osobami, vyznamenával ich a pôsobil ako  bojovník s veternými mlynmi. Stranu „Za ľudí“ začal formovať už v úrade prezidenta, ustanovujúci snem strany bol až v septembri 2019. Vo vedení strany je niekoľko prebehlíkov z iných strán, niekoľko pôvodne nezávislých primátorov a všetci ostatní sú nováčikovia. Andrej Kiska je egoista, ktorý uveril v svoju výnimočnosť a poslaniu prevziať moc v štáte. V politických rokovaniach s opozičnými subjektami o spoločnej predvolebnej koalícii však zlyhal, ale aspoň v tomto prípade sa zachoval čestne voči voličom. Andreja Kisku charakterizujú kauzy a kauzičky ako sú: úžernícke podnikanie, priznaný daňový podvod z roku 2014 súvisiaci s financovaním volebnej kampane, lacné odkúpenie lukratívneho pozemku sprostredkovaného pozemkovou mafiou, účasť na pašovaní zbraní do SAR v roku 2010, kde jemu aj jeho „poľovníckym“ kolegom hrozil trest smrti a vyslobodilo ich nedefinované komando tak, že povraždilo obranu vezenia. Stalo sa za ministra ZV Mikuláša Dzurindu a úspešne až doteraz tutlalo. Zneužívanie štátnej letky na tranzit medzi BA a PP v hodnote cca milión € je iba čerešnička na torte dokresľujúca charakterové kvality AK . Andrej Kiska svojimi politickými schopnosťami a svojou minulosťou nedáva predpoklad pre úspešný výkon moci v exekutíve. Strana „Za ľudí“ je novotvar, členovia sa nepoznajú a iba začínajú s politickou prácou, stabilita subjektu je diskutabilná, nepreverená časom. Za ľudí vraj AK chce bojovať, no existuje dôvodné podozrenie, že sa za ľudí ukrýva!

Progresívne Slovensko + Spolu – Michal Truban

Podnikateľ v oblasti aplikovanej informatiky, spoluzakladateľ Slovensko Digital, 36 ročný, vzdelaním informatik. Predsedom dvojročného politického hnutia PS sa stal v lete 2019 po odstúpení jeho zdiskreditovaného predchodcu Igora Štefunka. Podpredsedníčkou PS bola aj pani Prezidentka SR. Za PS stojí firma ESET čo mu vytvára široké možnosti pre ovládnutie mediálneho priestoru a masívnu agresívnu reklamu. Spojenectvo so stranou Spolu PS prospieva v personálnom prepojení zopár skúsených politikov s ambicióznymi začiatočníkmi. Osobnosť Michala Trubana vzbudzuje rozpaky a generuje otázku, prečo on  má byť kandidát na pozíciu premiéra budúcej vlády? Žiadne politické skúsenosti, rozháraný rečový prejav plný slangových výrazov, nie je to vodcovský typ vzbudzujúci prirodzenú autoritu či nebodaj sympatiu. Je mu vyčítaný zvláštny vzťah k drogám, ktorý nie tak dávno popularizoval na univerzitnej pôde, tetovanie ktoré nezakryje žiadna košeľa, slabé  z politológie a slabá argumentácia v politických diskusiách, používanie zjavných demagogických fráz, svojské obliekanie, krivé zuby. To všetko sú znaky toho, že koalícia PS – Spolu vsadila na outsidera, ktorý nie je pripravený ani vhodný na zastávanie vysokých ústavných funkcií. PS – Spolu ako začínajúce subjekty nedávajú záruku stabilnej podpory, svoje pozície si musia vybojovať a obhajovať vo viacerých budúcich voľbách, silné reči nič negarantujú, skôr naopak!

 

Kotlebovci – ĽSNS – Marián Kotleba

Poslanec NR SR, pôvodným povolaním učiteľ, vzdelanie pedagogické a ekonomické, 42 ročný bývalý predseda VUC Banská Bystrica, predseda strany, ktorá je označovaná za extrémistickú až fašistickú, no NS SR nenašiel dôvod na zakázanie a rozpustenie ĽSNS. Programom strany je extrémne nacionalistický,  v dnešnom politickom usporiadaní Európy nerealizovateľný. Svojský výkon funkcie župana v BB dokázal, ako by to vyzeralo, keby táto strana siahla na moc. Koketovaním s tzv. Slovenským štátom, popieranie historických skutočností a rasistické správanie spôsobuje, že strana je izolovaná a aj pre budúce volebné obdobie má prakticky nulový koaličný potenciál. Je tragické, že najviac sympatií k ĽSNS prechováva mládež a strana uspela aj v obciach, ktoré boli ako odveta za SNP fašistami vypálené! Každopádne volebný zisk ĽSNS nad 10% bude prekážkou pre vytvorenie funkčnej vládnej koalície po voľbách 2020.

Sme rodina – Boris Kollár

Poslanec NR SR od roku 2016, 54 ročný, podnikateľ, vzdelanie sociologické, slobodný otec 11 detí od 10 matiek o ktoré sa údajne dobre stará. Program strany je pro-rodinný, rétorika populistická, odborné zázemie minimálne. Samotný Boris Kollár je svojrázna osobnosť, dokáže sa vykecať z väčšiny kritík, ktoré sa na neho zniesli počas posledných 4 rokov. V mladosti sa priatelil so skutočnými mafiánmi, s Kočnerom sa nepohodol v rozdelení vplyvu na Donovaloch. Vystupuje proti oligarchom, no sám medzi nich evidentne patrí! Najnovšie vsadil na súcit voličov tým, že vyrastal bez otca v skromných podmienkach a ukazuje dobré srdce tým, že pomáha núdznym, dokonca že srdcom aj myslí. Ako podnikateľ v cestovnom ruchu a v mediálnom trhu je častým hosťom v TV diskusiách, jeho vystupovanie je časti publika sympatické, ale nevyniká ani znalosťami, ani rétorickými kvalitami. O jeho popularitu sa viac zaslúžili bulvárne médiá ako on sám svojou poslaneckou prácou. Nie je to typ politického vodcu a on sám ani netúži po výkone nejakej zodpovednej funkcie v exekutíve respektíve v parlamente.

Sloboda a solidarita (SAS) – Richard Sulík

Pôvodne podnikateľ (Fax-COPY) 2004-2006 šéf OLO, v politike od roku 2006, 51 ročný, vzdelanie ekonomické, poradca ministrov financií Mikloša a Počiatka do 2007, do politiky v roku 2010 na kandidátke SAS priniesol aj Igora Matoviča, ktorého čoskoro zo strany vylúčili. Volebný výsledok nad 12% dal SAS druhé najsilnejšie postavenie vo vládnej koalícii. Sulík bol zvolený za predsedu NR SR, pri vedení parlamentných schôdzí si počínal ako diletant, slona v porceláne predstavoval aj pri dôležitých rokovaniach, napríklad s diplomatmi. Po kauze „Sasanka“ bol v októbri 2011 z funkcie Predsedu NR SR odvolaný a v novembri 2011 bol spolu s Matovičovcami hlavným mäsiarom, ktorý zarezal Radičovej vládu. Strana SAS je pod jeho vedením protežovaná v médiách, podľa nich má najlepší program, no jednota názorov v tejto mini-strane nikdy nebola. Takmer pravidelne zo strany odchádzajú osobnosti a na ich miesta nastupujú ambiciózni diletanti. Strana čo má 140 členov nepredstavuje funkčný model parlamentnej demokracie. Pôvodne vysoké ambície sú aktuálne stlmené výrazným oslabením, no sebavedomé vyhlásenia predsedovi Sulíkovi, ktorý jedno volebné obdobie riadil stranu z Bruselu, nikdy nerobili problém. Sulík má na tričku viacero káuz, najvážnejšia je naivná kooperácia s Kočnerom u ktorého na 11 raňajkách riešil voľbu GP a zlé fungovanie vládnej koalície. Heslo „Menej štátu a nižšie dane“ je sympatické pre zamestnávateľov a podnikateľov, no v konečnom dôsledku znamená zhoršenie postavenia ľudí práce a ľudí odkázaných na služby poskytované štátom. SAS nikdy nebola stabilná a spoľahlivá strana, najlepšie bude ak jej „skvelý“ program zostane ležať v zelených brožúrach, žiadna koalícia by taký program nebola ochotná plniť!

Slovenská národná strana (SNS) – Andrej Danko

Pôvodným povolaním advokát, Predseda NR SR od 2016, 45 ročný, vzdelanie právnické. Postavil na nohy najstaršiu politickú stranu SNS a dostal ju do parlamentu, s volebným ziskom nad 8% však nie je spokojný. Tak ako väčšina koaličných politikov aj on bol atakovaný kauzami, aj pseudo-kauzami zo strany opozície. Bol obvinený z plagiátorstva pri vypracovaní rigoróznej práce, z násilia voči partnerke a z absolutizmu pri rozhodovaní v NR SR. Posledným výkrikom boli jeho aktivity okolo stožiara pre štátnu vlajku. Reálne vzaté, je možné konštatovať, že parlament riadi p. Danko zodpovedne a úspešne sa vyrovnal kritikami rôzneho kalibru, napríklad osočenia z otvárania a čítania pošty poslancov, návštevy v Ruskej Federácii a iných. Na 8%-ný výtlak SNS vo vládnej koalícii dosiahla veľké úspechy v presadzovaní riešení makroekonomických – daňových aj uchopiteľných – sociálnych. SNS má stabilný poslanecký klub, bez politických turistov a vždy podržala basu koalícii, keď bolo treba. Niektoré mediálne výstupy Andreja Danka možno hodnotiť ako pomýlené, plačlivé a tiež jazykovo ťažkopádne, no napriek tomu je všetkým jasné, že hovorí pravdu ako ju on chápe a zastáva spravodlivosť. Ak SNS urobí kvalitnú kampaň, môže atakovať vo volebnom výsledku dvojciferné čísla a zohrať významnú rolu pri formovaní budúcej vládnej koalície.

 

OĽANO – NOVA –  KÚ – Zmena zdola – Igor Matovič

Tradične posledná v poradí (menej ako 10 min. pred polnocou) bola do sídla Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, doručená kandidátna listina OĽANO na ktorej sú zastúpení aj kandidáti z ďalších 3 strán. Igor Matovič odmietol prítomným novinárom prezradiť, kto je na prvej pozícii, má to byť jednoduchá žena z východu Mária Šofranko. Súčasní poslanci sa nachádzajú na posledných miestach kandidátky. Aj na tomto vidieť, akými technikami manipuluje tento quasi politik s voličmi a občanmi vôbec. Je isté, že samostatne by sa kandidáti za NOVA (Grendel), KÚ (Záborská) a Zmena zdola (Budaj) nikdy do parlamentu nedostali, no OĽANO podalo topiacim sa ruku a vysmialo sa iným menším stranám do tváre! Neohrozený manipulátor Igor Matovič sa zasmial keď na TB informoval novinárov o utajenom sneme OĽANO. Konečne po 9 rokoch má politické hnutie okolo 50 členov a nie štyroch, má predsedníctvo, revíznu a rozhodcovskú komisiu a má aj predsedu, len o stanovách nie je zmienka. Písať charakteristiky Igora Matoviča je zbytočné, je dostatočne známy a žiaľ aj populárny. „Niekto to rád horúce“ platí aj na Slovensku a Igor je požehnaním pre bulvárne médiá, aj opozíciu ako celok. Že nič nezanedbal dosvedčuje aj kandidát na 7 mieste Jozef Pročko, show bude pokračovať! Lenže majú a chcú voliči ešte raz legitimizovať takéto chápanie politiky – čistý nonkonformizmus? Viac ako 100 TB za rok, neustále útoky na koalíciu, osobitne na Smer SD, spravidla uvarené z vody najnovšie premenoval na boj s mafiou, ktorú chce poraziť. Keď už inak nemôže a je tak zaťažený na boj s mafiou, mal by vycestovať do Mexika alebo Kolumbie a tam si zmerať sily so skutočnými mafiánmi. Na Slovensku máme trojakých mafiánov: v literatúre, na cintorínoch a vo väzniciach. No Igor má mimoriadne schopnosti – vidí mafiánov vo vláde, v parlamente, na ministerstvách v štátnych podnikoch a statočne s nimi bojuje. Pôvodne bol Igor Matovič podnikateľ, 46 ročný, vzdelaním fakulta managementu UK, bol mu preukázaný daňový delikt, lenže až po premlčaní, od 2010 poslanec NR SR, dva krát trestaný za pokračujúce živnostenské oprávnenie. Poslanecký klub OĽANO už tradične podlieha korózii a iný nebude ani ten, ktorý vzíde z volieb 2020. OĽANO nemôže garantovať stabilnú podporu vláde  v parlamente, preto k nemu pristupujú s dešpektom aj opozičné subjekty.

KDH – Alojz Hlina

Podnikateľ v reštauračných službách, 49 ročný,  2012 – 2016 poslanec NR SR, štúdium na VŠP neukončil. Po neúspešných voľbách v 2016 využil personálnu krízu v KDH a kandidoval priamo za predsedu – úspešne. Ako poslanec NR SR sa zviditeľnil napadnutím iného poslanca, ukradnutím vlajky z budovy SNS, zamurovaním vchodu do nebankového subjektu a dobrodružnými aktivitami s Igorom Matovičom, napríklad poslaneckým prieskumom v Rómskej osade. Ako predseda mimoparlamentného KDH si počína uvážlivejšie. Je si vedomý silnej histórie KDH a preto rešpektoval uznesenia jeho orgánov a nešiel do paktu s inými rýchlo-kvasenými stranami, ani s OĽANO. KDH je klasická strana s orgánmi a štruktúrami v regiónoch, ak nemá stratiť tvár nemôže sa podkladať politických dobrodruhom a experimentátorom. V prípade úspešnej volebnej kampane bude KDH schopná garantovať vláde stabilnú podporu.

Ďalšie politické subjekty ako „Most – Híd“ SMK „Dobrá voľba“ a „Vlasť“ nedosahujú 5% hranicu pre vstup do NR SR, no nie je vylúčené že jedna alebo dve môžu prekvapiť na úkor niektorých popísaných vyššie. Voliči by mali zvážiť, čo je pre nich dôležité a nenechať sa nalákať na pekné reči amatérskych šarlatánov.

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.