Založ si blog

Nenazývajme vydieranie a anarchiu štrajkom

Právo na štrajk je garantované Ústavou SR, podrobnosti stanoví zákon. Zákonná forma štrajku je v zákone o kolektívnom vyjednávaní a právo organizovať štrajky majú dané do vienka odborové organizácie, najmä v spore so zamestnávateľmi o uzavretie kolektívnej zmluvy. V časoch druhej Dzurindovej vlády sa konal cca týždňový štrajk na železniciach, ktorý bol protestom najmä proti rušeniu málo-výkonných tratí. Predbežné opatrenie vydané po výzvach vládnych politikov OS BA I, štrajk zastavilo. Až oveľa neskôr Ústavný súd SR rozhodol v spore tak, že opatrenie OS BA I bolo vydané v rozpore s ústavou. Príznačné bolo správanie sa masových médií, štrajku nepriali a organizátorov štrajku vystavili kritike aj otvoreným hrozbám. Zamestnanci združení v odborovej organizácii majú právo na štrajk (protestné prerušenie práce), ale je neprípustné brániť iným zamestnancom vykonávať prácu alebo akokoľvek ohrozovať bezpečnosť občanov. Z nedávnej histórie možno pripomenúť úspešný štrajk zamestnancov automobilky Volkswagen za zvýšenie miezd a viacero štrajkov organizovaných OZ KOVO.

Požiadavky UNAS sú nesplniteľné a nie je to ich prvý pokus

Únia autodopravcov Slovenska je stavovská organizácia nie odborový zväz a nezdružuje zďaleka väčšinu autodopravcov, takou organizáciou je ČESMAD. Po roku 2006 už nikdy nedošlo k tomu, aby štátne orgány štrajk zakázali alebo jeho organizátorov prenasledovali. Tak sme tu mali opakované „štrajky“ v školách, nemocniciach a v organizáciách zabezpečujúcich dopravu. Nemálo chaosu spôsobili stavovské organizácie v zdravotníckych zariadeniach. Napríklad „Komora sestier a pôrodných asistentiek“ štrajkovala tak, že stovky sestier podali výpoveď z pracovného pomeru. Príznačné bolo načasovanie tohto zbabraného protestu, práve pred parlamentnými voľbami a politický motív sa tak nedal utajiť.

V týchto dňoch UNAS organizuje vraj výstražný štrajk za zníženie cestnej dane na polovicu a zastavenie výberu mýta a to starým „osvedčeným“ spôsobom, kamiónmi a traktormi blokujú cestné úseky a dôležité križovatky. Zhovievavosť orgánov štátu, konkrétne OČTK je pozoruhodná! Ministri dopravy a financií okamžite začali rokovania, ale nepochodili. Ponuku na zníženie cestnej dane o 12,5% teda o celú 1/8 neprijali, „Drobné si môže nechať“ povedal na kameru predstaviteľ UNAS pripomínajúci lesného manekýna. Len veľmi diplomaticky sa hovorí o tom, že UNAS prichádza s krížikom po funuse (schválení štátneho rozpočtu) a 6 týždňov pred voľbami nepochybne ide o pokus zabiť jednou ranou dve či dokonca tri muchy.

Cesty sú verejnoprospešné zariadenia a slúžia všetkým účastníkom cestnej premávky. Blokovanie križovatiek či dokonca hraničných prechodov a obsadzovanie cestných úsekov, či spomaľovanie dopravy je nielen dopravným priestupkom, ale nepochybne aj prečinom či trestným činom v súbehu so vznikom vysokých škôd, ohrození zdravia a životov tých, ktorí nemajú s protestom nič spoločné! Všimnime si naše masové médiá, akoby vo svojich reportážach fandili anarchistom podľa hesla „Čím horšie pre nich – tým lepšie pre nás“.

Autodopravcovia môžu štrajkovať tak, že zastavia prácu, odstavia kamióny na parkoviskách a zorganizujú hocijakú demonštráciu, ale nemajú právo blokovať dopravu! Predstavitelia ČESMAD by boli spokojní so znížením cestnej dane o 1/8 a či naplnia svoje vyhrážky predstavitelia UNAS, to sa uvidí. Podľa môjho názoru by mala zasiahnuť polícia a uvoľniť cesty, ak nepomôžu blokové pokuty a bude to potrebné aj s použitím donucovacích prostriedkov.

 

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.