Založ si blog

Novodobí politickí ekonómovia v službách reálneho kapitalizmu

Učebnice a skriptá s titulom „Politická ekonómia“ boli povinným čítaním väčšiny vysokoškolákov v časoch budovania socializmu. Zmyslom tohto neobľúbeného predmetu bolo zorientovanie budúcich intelektuálov v ekonomických zákonitostiach socialistického štátu, ktorý pripúšťal len spoločenské vlastníctvo výrobných prostriedkov a centrálne plánovanú ekonomiku.

Reálny kapitalizmus alias Neoliberálny globalizovaný kapitalizmus potrebuje hlásne trúby!

Reálny kapitalizmus, ktorý žijeme je spoločenské zriadenie charakterizované prevažne súkromným vlastníctvom výrobných prostriedkov, slobodným pohybom osôb a kapitálu, demokratickou výstavbou štátnych orgánov, právom vlastniť majetok, pričom vzniknutú majetkovú nerovnosť nemožno rozumne odôvodniť. Stav keď 5% oligarchov ovláda 90% celosvetových zdrojov možno udržať iba sofistikovanými metódami vymývania mozgov ostatným, menej úspešným, čiže plebsu. Keď si už plebs nedá povedať, na  ochranu demokracie sa použije hrubá sila, policajná a ak tá nestačí, potom sila vojenská. Dôležitými v masmediálnom svete manipulácie sú odborníci na politickú ekonómiu nového typu. V tomto blogu sa dotknem niektorých tvrdení, ktoré sú len kalerábmi systematicky tlačenými do hláv chudoby.

Trvalo udržateľný rast ekonomiky je zjavne neudržateľný!

V časoch poslednej celosvetovej ekonomickej krízy 2008-2009 vzrástol HDP Čínskej ľudovej republiky (ČLR) každoročne o viac ako 11%, naproti tomu – USA spadli do 11% recesie svojho HDP. V nasledujúcich rokoch sa rast HDP v ČLR logicky spomalil na 9, 8, 7% a to bolo signálom k mediálnym nárekom, nie situácia v USA, kde krízu naštartovali a štátny dlh prerástol 2 bilióny USD. Veruže USA ani nenapadne obrovský dlh splatiť, veď je to nereálne, bude sa to teda riešiť novou svetovou krízou alebo vojnami! USA vynakladajú na „obranu“ až 10 násobok nákladov Ruska, ale za potencionálneho agresora označujeme Rusko!

Poďme my radšej domov – na Slovensko. V roku 2019 vyrovnané hospodárenie nebolo dosiahnuté, rozpočtovaný rast HDP 4,3% poklesol o cca 2% a vládne výdavky neboli upravené na šetriaci režim, skôr naopak, veď je pred voľbami. Na rok 2020 bol parlamentom schválený rozpočet s deficitom 0,49%. To bolo nárekov, všetky protivládne inštitúcie ronili krokodílie slzy nad takou nezodpovednosťou. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, NBS a samozrejme aj treťosektoroví škodcovia z INEKO, TI a hlásne trúby v médiách nevynechali žiadnu príležitosť kopnúť do vlády, ktorá splnila svoje programové vyhlásenie a o dosiahnuté výsledky sa podelila s tvorcami hodnôt – občanmi. V časoch keď si vláda vie požičať aj za negatívny úrok, sú výzvy na šetrenie neopodstatnené táranie, bez reálneho prínosu pre rozvoj spoločnosti.

Trvalý rast svetovej produkcie vyjadrený rastom HDP je blud, ktorý odporuje zákonom prírody a vo svojej podstate ohrozuje život na zemi! Keby sa nejakým zázrakom stalo, že 7 miliárd ľudí bude mať spotrebu zdrojov na úrovni USA, zemeguľa do dvoch mesiacov skolabuje. Klimatické zmeny už dnes spôsobujú hladomory a sťahovanie národov z tropického pásma na sever, najmä do Európy. EÚ prijala program dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do 30 rokov, je to dobrý príklad aj pre ostatné svetadiely, osobitne svetové veľmoci USA, Čínu, Indiu, Rusko. Sucho, dlhé obdobia bez dažďov striedajú prívalové lejaky a ľudstvo namiesto účinného boja s požiarmi a záplavami vynakladá obrovské prostriedky na zbrojenie! Je to normálne? No, nie je! Svetový poriadok pripomína tanec na tenko ľade, ktorý sa môže kedykoľvek preboriť.

Dôchodkový systém je vraj neudržateľný, musí sa teda zásadne zmeniť?

Máme systém troj-pilierový a aký je výsledok? Na presadenie opodstatnenosti druhého sporivého piliera bola použitá hrubozrnná demagógia, nekalá reklama a nepochybne aj korupcia rozhodujúcich politikov, ktorí národu klamali v roku 2004 a poniektorí mu klamú dodnes. Ivan Mikloš a Ľudovít Kaník by sa mali zodpovedať za tie „švajčiarske dôchodky“, ktoré DSS vyplácajú sporiteľom a za vytvorenie tunelov ktorými odteká značná časť odvodov určených na sociálne zabezpečenie do správnych fondov DSS. Čisté svedomie nemajú ani aktívni politici Ivan Švejna a Jozef Mihál, ktorí si pri agitácii za II pilier div nezodrali jazyky! Naposledy aj Richard Sulík táral v TV diskusii, že vraj pomer medzi ekonomicky aktívnymi a dôchodcami sa čoskoro obráti na hlavu a dôchodcov bude dva krát viac ako ekonomicky aktívnych (platiacich odvody). To je hrozná fantazmagória, lebo dnes je podiel občanov nad 65 rokov len 17 % a jeho zvýšenie na 20 % potrvá najmenej 20 rokov. Okrem počtu prispievateľov do fondov je dôležité vedieť aj to, aké vysoké sú odvody a tie sú závislé na výške mzdy. Inak povedané, v roku 2019 bol dosiahnutý rast priemernej hrubej mzdy +8 % a mzda bude rásť aj v budúcich rokoch, do priemeru EÚ máme ešte ďaleko. Objem prostriedkov na dôchodky sa bude zvyšovať úmerne tomu, ako porastú mzdy. Pri dôchodkovom strope 64 rokov nebude počet dôchodcov narastať aritmetickým radom, lebo je to rovnica o viacerých neznámych. Dôležitá bude priemerná doba dožitia, ktorá rastie iba pozvoľna a tiež to, že keď sa konečne oplatí pracovať, bude menej tých, ktorí pôjdu na dôchodok skôr ako by mohli. Prax zamestnávateľov, ktorí motivovali zamestnancov odchádzať do dôchodku predčasne, už skončila. Serióznych informácií sa občan z masových médií veru nedočká. Médiá sa stali prostriedkom manipulácie občanov a niektorí politici, komentátori a analytici hlásajú bludy ako hlásne trúby záujmov kapitálu, či to robia vedome alebo nevedome nie je podstatné!

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.