Založ si blog

Kde bolo tam bolo, sýti uverili hladným, ba sľubujú vládnuť v ich prospech

Hádam každý pozná príslovie v ktorom je ľudová múdrosť „Sýty hladnému neverí“, máloktorý sýty sa zmení. Prečo asi? Výrok prisudzovaný Gándhímu totiž znie „Nie je problém nasýtiť miliardu hladujúcich, ale nasýtiť milión boháčov“. Tieto neodškriepiteľné pravdy kreujú predvolebné dianie na Slovensku a preto je žiadúce si ich pripomenúť. V spoločnosti ľudí je uznávané aj príslovie „Ryba smrdí od hlavy“.

Kto nás to presviedča o svojej úprimnej snahe slúžiť spoločenskému dobru?

Hlavami rýb v tomto prípade sú volební lídri, respektíve predsedovia politických subjektov, lebo oni v prípade účasti vo vládnej koalícii budú hýbať pákami pri riadení štátu.

Peter Pellegrini (Smer SD) aktuálny premiér je dlhoročný politik profesionál, pragmatik disponujúci charizmou, bez korupčných škandálov, jeho hodnotové zakotvenie je čitateľné, vystupovanie štátnicky dôstojné, majetok primeraný legálnym príjmom. Prešiel celým radom funkcií, všade potvrdil svoje manažérske schopnosti. Za  dva roky si ako premiér získal rešpekt doma aj v zahraničí, bol prijatý najvýznamnejšími politikmi vo svete. Na sneme strany bol potvrdený za volebného lídra do PV 2020. Viac ako 30% respondentov si ho vie predstaviť ako budúceho premiéra. Stabilita poslaneckého klubu Smeru SD je dlhodobo garantovaná.

Robert Fico (Smer SD) politik so skúsenosťami z 10 ročného riadenia 3 vlád, z parlamentu aj z medzinárodnej politiky. Stal sa obeťou mediálneho linču v roku 2018, sám odstúpil z funkcie aby zachránil koalíciu a predišiel hroziacemu chaosu. Už hľadal únikovú cestu z pozície premiéra, ale nedokázal presvedčiť dosť voliteľov na zmenu. Z pozície predsedu strany Smer SD po vyhratých voľbách pravdepodobne odstúpi, možno sa s politikou úplne rozlúči. Nebola mu preukázaná žiadna korupčná alebo iná vina, hoci obviňovania si užil a stále užíva do sýtosti. Majetok má primeraný príjmom.

Marián Kotleba (Kotlebovci – ĽSNS) predseda strany označovanej za extrémistickú, ale návrh GP na jej rozpustenie príslušný súd zamietol a odvtedy kotlebovcom rastú krídla. Odsúdený bol exposlanec Mazurek, v marci bude pokračovať súdne konanie voči Kotlebovi za darovanie troch šekov so symbolickou sumou 1.488 €. Program strany je neuskutočniteľný, prvoplánový populizmus typu: vystúpime z NATO aj z EÚ, urobíme poriadok s príživníkmi…. Koaličný potenciál strany je blízky nule, strana nemá odborníkov. Ak táto strana nepoužiteľná pre vládnu koalíciu získa viac ako 10%, prispeje k povolebnému patu.

Andrej Kiska (Za ľudí) tým akými ľuďmi sa obklopil v prezidentskom paláci, koho vyznamenával, vymenúval a koho odmietal vymenovať, sa zaradil do opozičného tábora. Slovensko podľa neho nie je sociálny, ale mafiánsky štát! Zlo napáchané jeho nebankovkami sa snažil kompenzovať činnosťou „Dobrého anjela“. Za vinu sú mu kladené početné exekúcie vedené voči jeho klientom, podvodné získanie pozemkov a najmä podvodné financovanie prezidentskej volebnej kampane v roku 2014, za čo bol vyšetrovateľom NAKA opätovne obvinený z organizovania daňového podvodu. Očakáva sa, že čoskoro bude z ÚŠP obžalovaný a jeho kauza poputuje na špecializovaný trestný súd. Otázka teda nestojí tak, či môže pán Kiska zostavovať vládu a stať sa nebodaj premiérom alebo či môže pani Remišová byť ministerkou vnútra, ale takto: „Čo si tento človek myslí o občanoch SR“? Je tragické pre vývoj na Slovensku, že takto zdiskreditovaný element kalí vodu a požíva priazeň médií aj časti voličov. Pán Kiska je bohatý človek, podnikal aj počas výkonu funkcie prezidenta, dokonca v ČR a podniká stále, je to multimilionár, ktorý si nezaslúži dôveru obyčajných ľudí, ani strednej vrstvy. Jeho strana vznikla aby bojovala „Za Kisku“. Ako budúceho premiéra si ho vie predstaviť 22 % respondentov. Stabilita poslaneckého klubu novej strany je veľmi otázna.

Michal Truban (PS) podnikateľ v IT sektore, politický elév bez štipky charizmy, má slabý rečový prejav. Je stigmatizovaný drogovou minulosťou, ktorú môže vysvetliť medzi seberovnými, ale nie v očiach verejnosti. Je dosť bohatý a politiku berie ako hobby a tomu zodpovedá aj jeho arogantné vystupovanie. Sociológ Baránek sa o Trubanovi opakovane vyjadruje, že je to zlý líder. Ako budúceho premiéra si ho vie predstaviť iba 4 % respondentov. Stabilita poslaneckého klubu novej strany nie je garantovaná.

Miroslav Beblavý (Spolu – OD) 2002 – 2006 štátnym tajomníkom MPSVaR za SDKÚ, vo voľbách 2010 aj 2012 úspešne kandidoval za poslanca SDKÚ, v decembri 2013 zo strany vystúpil, v septembri 2014 sa stal podpredsedom strany Sieť, po voľbách 2016 vystúpil zo Siete po jej vstupe do vládnej koalície, ďalej nezaradený poslanec, od apríla 2018 predsedom strany Spolu – občianska demokracia. Tento politický tulák  je kovaný alibista, odmieta akúkoľvek zodpovednosť za fungovanie SDKÚ, za Kaníkove novely v sociálnej oblasti nemôže a o Gorile vraj nevedel! Má dobré vzdelanie v ekonomike, ale jeho vystupovanie nemá parametre štátnika, navyše pre svoju minulosť nevzbudzuje prepotrebnú dôveru. Jeho majetkové pomery sú nadštandardné, manželka pôsobí v Transparenty International, rodičia privatizovali Palmu. Vo vedení strany sú jemu podobní politickí turisti p. Mihál a p. Macháčková. Stabilita poslaneckého klubu novej strany nie je garantovaná.

Igor Matovič (OĽaNO) v politike od 2010, po vylúčení zo SaS vytvoril hnutie so 4 členmi, čo mu vydržalo do jesene 2019. Podnikateľ a poslanec zároveň. V podnikaní sa dopustil daňových deliktov. Ako politik vniesol do parlamentu agresiu, hrubý slovník, verbálne aj fyzické napadnutia kolegov poslancov. Jeho politikou je údajný boj proti korupcii a od 2018 aj boj proti mafii, ktorý vykonáva medializovaním káuz, odvolávaním ministrov, tlačovkami a škandalizáciou politických oponentov. Prispel k pádu vlády v 2011. Zneužil nahrávky kolegov, operoval testovaním na detektore lži a od roku 2016 stratil polovicu poslancov. Do volieb 2020 ide s kandidátkou v ktorej sú závislé osobnosti z NOVA, KÚ, Zmena zdola. Názvy týchto satelitných mini strán sú uvedené aj v titulku Volebného lístka! Popravde, ak by išlo o 4 koalíciu, potreboval by získať najmenej 10 % hlasov. Výsmech voličom je humorista Pročko s číslom 7 na kandidátke. Stabilita poslaneckého klubu tejto strany nebude garantovaná, garantované je štiepenie klubu a prestupy poslancov. Osobnostné špecifiká Igora Matoviča, jeho sklon k deštrukcii a nestabilita poslaneckého klubu, sú rizikové faktory pre každú koalíciu.

Boris Kollár (Sme rodina) veľkopodnikateľ sa dal na politiku vraj preto, aby pomáhal ľuďom. Podniká v oblasti športovej turistiky (Donovaly) a vlastí aj nemenované komerčné rádio. Stranu si kúpil a premenoval. Prečo nazval svoj hárem rodinou nevedno, multi-otecko vydržiava 11 detí a ich 10 matiek, prispieva na charitu. Vyrastal spolu s nebohými mafiánmi, dovolenkoval s nimi, teraz si však užíva 7 % priazeň prieskumných agentúr a dokonca sa chystá klásť tvrdé podmienky pre účasť vo vládnej koalícii! Buduje štruktúry strany a vďaka tomu stabilita jeho poslaneckého klubu môže byť uspokojivá. Predseda Kollár je typickým modelom bohatého politika, ktorý ohuruje chudobu svojim sociálnym cítením, čo je principiálne v rozpore s tradíciou, ktorá hovorí „Sýty hladnému neverí“.

Richard Sulík (SaS) vstúpil do politiky ako veľká voda v roku 2010, funkciu predsedu NR SR nezvládol, najmenej 11 krát raňajkoval u Mariána Kočnera (Kauza Sasanka), konzultoval s ním voľbu GP, kupovanie hlasov poslancov aj túžbu po zámene premiérky Radičovej za Mikloša. Pre nesúhlas s Eurovalom rozbil vládnu koalíciu a z pozície predsedu NR bol odvolaný. Tvrdil, že Grécko skrachuje a je hlúposť mu požičiavať, dnes je jasné, že nemal pravdu, Grécko sa zachránilo, rastie a paradoxne – krachuje Sulíkova SaS. Sulík si odkrútil 5 rokov v EP ako europoslanec, zo strany mu odišla vo viacerých vlnách väčšina odborníkov, zostala len druhá liga. Sulíka charakterizujú silné reči, ale v skutkoch je to slabinger! Jeho strana predstavuje vážne nebezpečenstvo pre pracujúcich a sociálne odkázaných! Chce menej štátu a nižšie dane čo inými slovami znamená, menej kontroly nad podnikaním a menej garancií štátu v sociálnej politike, stabilita jeho poslaneckého klubu je vo hviezdach.

Alojz Hlina (KDH) vstúpil do strany tak, že rovno kandidoval na funkciu predsedu a napodiv uspel! V rokoch 2012 – 2016 bol poslancom NRSR za OĽaNO, prejavoval svoje anarchistické sklony pričom neraz kooperoval s Matovičom. Podnikateľ v gastronómii, osobnostne nevyrovnaný, má svojské výrazové prostriedky, občas vtipný, ale často nečitateľný. Predvolebná kooperácia s tzv. demokratickou opozíciou vzbudzuje otázku, či už  je hodnotové nastavenie KDH zlučiteľné s nastavením PS, Za ľudí a SaS? Proti KDH najviac vystupujú tí, ktorých KDH odchovalo. Pokusy zjednotiť kresťanské strany do jednej volebnej stroskotali. Napriek všetkému je KDH štandardná politická strana so širokou členskou základňou. Stabilita poslaneckého klubu je dobrá. KDH je použiteľné vo vládnej koalícii, ale či do nejakej vládnej koalícii vstúpi je otázne.

Andrej Danko (SNS) ozdravil stranu a priviedol ju do parlamentu. Vo funkcii predsedu NR si počínal principiálne, dbal aj na budovanie vzťahov so zahraničím. Na ministerské posty nominoval odborníkov a po celý čas im kryl chrbty. Nie vždy zvládol komunikáciu s politickými odporcami a mediálnymi teroristami. Od leta 2019 sa výraznejšie dištancoval od Smeru SD, čím spochybnil svoje zásluhy v koalícii. Do nemilosti sa dostal po odmietnutí zmluvy s USA o rekonštrukcii vojenských letísk na Sliači a v Kuchyni. Ako akt pomsty za to bola zverejnená jeho súkromná komunikácia s Alenou Zs., ktorá sa mu ponúkla s identitou ruskej modelky. Strana je konsolidovaná, poslanecký klub úplne stabilný, použiteľný vo vládnej koalícii.

Béla Bugár (Most – Híd), Tomáš Drucker (Dobrá voľba) vedú strany použiteľné vo vládnej koalícii, či sa dostanú do NR je však otázne, no isté je, že vymedzovanie sa voči Smeru SD im v tom nijako nepomôže.

Štefan Harabin (Vlasť) jeho strana je najmladšia zo všetkých, program populistický – nerealizovateľný. Samotný predseda je hašterivý typ, neschopný vyjednávania a kompromisu. Parlamentná budúcnosť je veľmi otázna, no keby motyka vystrelila, bude tento konfliktný subjekt sotva použiteľný vo vládnej koalícii.

O programoch a ich reálnosti nabudúce.

 

 

 

 

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.