Založ si blog

Prieskumy verejnej mienky ako nástroj manipulácie voličov

Prieskumné agentúry sa sústreďujú na finálové prieskumy volebných preferencií, ktoré budú zverejnené v rozhodujúcom týždni ktorý dovoľuje zákon (moratórium na zverejnenie prieskumov zostalo 14 dňové), teda do 15 februára. Nemôžu vyhovieť všetkým zainteresovaným subjektom, ktorých je až 25 aj keby chceli. V doteraz zverejnených prieskumoch možno sledovať dve tendencie:

  1. Do parlamentu by malo podľa renomovaných agentúr prejsť 8 až 9 subjektov. To je krajne nepravdepodobné, skôr ide o snahu zachovať nádeje stranám ktoré sú na vypadnutie.
  2. Do parlamentu by nemal postúpiť ani jeden z maďarských subjektov. To je tiež málo pravdepodobné, lebo disciplína maďarského voliča nie tak dávno bola top, v množstve obcí bola aj 90 % účasť na voľbách a teraz sa to môže zopakovať. Keď však agentúry kalkulujú s priemernou celoslovenskou účasťou pod 60 % tak im vychádzajú čísla, ktoré môžu byť úplne mimo.

V diskusii okolo predĺženého moratória na 50 dní bolo poukázané na to, že viaceré predvolebné prieskumy sa hlbokom mýlili a reálne volebné výsledky boli celkom iné ako prognózované. Prieskumy si zadávajú politické subjekty, ale aj TV stanice a jeden z najskúsenejších prieskumníkov, majiteľ agentúry POLIS v rozhovore bol priznal, že existujú pokusy zadávateľov výsledok dopredu manipulovať, kúpiť si percentá. On to vraj vždy odmietol, ale za iných to nemôže zaručiť.

Mne sa až raz stalo, že ma telefonicky zavolala pracovníčka prieskumnej agentúry a vyspovedala otázkami, koho by som volil ak by boli voľby už túto sobotu, koho som volil v posledných PV 2016, koľko mám rokov, aké mám vzdelanie, koľko obyvateľov má obec v ktorej žijem, ktorému politikovi dôverujem atď. Z uvedených informácií sa dá zostaviť nielen prieskum volebných preferencií, ale aj solídny sociologický prieskum.

Ako sa dá nedokázateľne získať manipulovaný prieskum? Práve zberom a triedením uvedených informácií, vytvorením zoznamov respondentov – voličov, ak je opakovaná voľba toho istého subjektu v PV 2016 aj v PV 2020 ide o presvedčeného voliča (nazývané aj tvrdé jadro). Manipulácia je možná v tom, že pred uskutočnením prieskumu urobí agentúra pre filtrovanie presvedčených voličov – respondentov. Ak jej ide o zvýhodnenie toho subjektu zaradí do prieskumu viac takýchto osvedčených respondentov, ak ide o znevýhodnenie subjektu počet osvedčených respondentov v prieskume zníži. Práve renomované agentúry si za roky svojej činnosti vybudovali zásobníky respondentov u ktorých vedia dopredu určiť ich voľbu. Ideálne na takéto manipulácie sú prieskumy urobené telefonickým dopytovaním na vzorke 1.000 – 1.200 respondentov.

Nechcem nikoho obviňovať, iba som načrtol, ako možno nepozorovane manipulovať výsledok prieskumu. Čo na to povedia páni Slosiarik, Baránek a Hřích? Určite to odmietnu.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.