Založ si blog

Zodpovedná zmena podľa Pellegriniho alebo mačka vo vreci a modré z neba?

Volebná kampaň sa dostáva do finálneho štádia, ktoré môže výrazne ovplyvniť najmä doteraz nerozhodnutých voličov a tých je veľa, veľmi veľa. Volič, ktorý sa politikou nezaoberá viac ako niekoľko minút denne alebo ju dokonca ignoruje – ten je cieľová skupina, na toho sú namierené všetky zbrane kandidujúcich politikov, médií aj najrôznejších ľudí v pozadí, ktorým na výsledku volieb mimoriadne záleží a veruže nenechávajú nič na náhodu!

Nerozhodnutých voličov nezachytí žiadny prieskum volebných preferencií, preto posledné prieskumy troch „renomovaných“ agentúr (AKO, POLIS, FOCUS) vyzerajúce ako kópie, vyniesli do popredia (2–3 miesto) novú nádej tzv. demokratickej opozície – čudo zvané OĽaNO. Vraj majú najlepšiu kandidátku v histórii hnutia. To sedí, pokiaľ tolerujeme volebný podvod na voličoch, lebo na kandidátke sú aj VIP zo strán NOVA, KÚ a ZMENA ZDOLA. De facto štvorkoalícia, okrem známych VIP kandidátku spestrila aj celebritami zo show biznisu. No najviac zabodovala iniciatíva večného novátora – nonkonformistu Matoviča, ktorý bez dohody s nádejnými partnermi, ohlásil a spustil internetovú anketu – Mini referendum s 11 otázkami, ktoré vraj určite presadí do PV budúcej vlády! Bez toho do vlády nevstúpi! Celý víkend si Matovič užíval eufóriu jedinečnosti a priam štátnicky sa vyjadroval k otázkam, či teda on alebo niekto iný bude premiérom budúcej vlády. Do tohto konceptu nezapadol prieskum agentúry MVK z 8 februára, ktorý nebol zverejnený obvyklým spôsobom. Výsledky prieskumu boli nasledovné: Smer SD 21,9%, ĽSNS 12,7%, OĽaNO 8,9%, Za ľudí 8,5%, PS – Spolu 8,1%, KDH 7,5%, Sme rodina 6,5% a SNS 6,0%. Pod čiarou zostala SaS 3,8%, to je dôvod utajovania?

Zdramatizované TV spravodajstvo aj aktivita printových médií má jasný cieľ

Tendenčné spravodajstvo pripravuje pôdu pre rozhodujúci útok proti vládnym stranám, ktorým má byť dosiahnutá zmena, ktorá vymení nielen skorumpovanú vládu, ale zo dňa na deň vyrieši zaostávajúce školstvo, nefunkčné zdravotníctvo, nespravodlivú justíciu, zastaví kradnutie, zlepší podnikateľské prostredie, aby sa tu oplatilo podnikať a žiť!!! Negativizmus šírený všetkými médiami má konkrétne dôsledky na celkovej klíme v spoločnosti, na duševnom zdraví občanov, na živení takzvanej blbej nálady. Výmena vládnej garnitúry je dlhodobo iniciovaná svetovým kapitálom, tak bola odstavená Mečiarova generácia no odstavenie Fica sa dlhodobo nedarí dosiahnuť. Má to za to, že sa postavil diktátu EÚ a odmietol kvóty na migrantov, odmietol aj „modernizáciu“ vojenských letísk Američanmi a to nemal robiť, to sa neodpúšťa!

Čo a kto predstavuje zodpovednú zmenu

Pellegrini ako volebný líder najsilnejšej politickej strany po roku 2006 Smeru SD, vie čo chce a vie to aj zrealizovať. Zodpovednosť predstavuje stabilnú vládnu koalíciu, ktorá nájde zhodu na cieľavedomom programovom vyhlásení vlády a bude vládu podporovať po celé volebné obdobie do PV 2024. Zmenu nepredstavuje personálne rošády, ale zmenu systému riadenia štátu tak, aby bol schopný reagovať na nové výzvy a realizovať ich na prospech života občanov SR. Už v prvom roku vládnutia (2020) bude presadzovať ďalšie posilnenie sociálneho štátu a konkrétne zavedenie 13 plnohodnotného detského prídavku a 13 dôchodku každého typu, nielen starobného, ale aj invalidného, vdovského, vdoveckého atď. Závažnou témou je zabezpečenie dostatku lekárov a zdravotného personálu, čo predstavuje zvýšenie počtu lekárov o 3.000. Aktuálne výzvy, ktoré neminú žiadnu vládnu koalíciu sú v starnutí obyvateľstva, odstraňovaní existujúcich environmentálnych záťaží, plnenie záväzkov na ozdravenie životného prostredia vrátane dosiahnutia uhlíkovej neutrality do roku 2050, útlm hnedouhoľného baníctva do roku 2030 a iné. Ak bude vládu zostavovať Pellegrini, budú jeho ministri od prvého dňa vedieť čo a ako majú robiť, využije v maximálne možnej miere kontinuitu vládnutia.

Zodpovedná vládna koalícia by mohla vzniknúť zo strán a hnutí: Smer SD, SNS, Most Híd, KDH, Dobrá voľba. Ak uvedené subjekty vstúpia do parlamentu, budú oslovené na začatie rokovaní. Pokiaľ rokovania pod vedením Pellegriniho nebudú úspešné, dostane poverenie na zostavenie vlády predstaviteľ druhej strany v poradí, ktoré vzíde z volieb.

Čo a kto predstavuje nezodpovednú zmenu

Dnešná opozícia, ktorá sa tituluje ako „demokratická“ je fragmentovaná na 7-8 subjektov, ktoré môžu vyskladať bezpečnú parlamentnú väčšinu, ibaže ide o nesúrodú zmesku subjektov liberálnych, stredových a konzervatívnych, ktoré sa iba ťažko zhodnú na zmysluplnom programovom vyhlásení vlády a ak áno, potom hrozí konflikt v hodnotových témach aj vo finančnom hospodárení. Viaceré subjekty sú novo zostavené v roku 2019, stabilita ich poslaneckých klubov bude minimálna a tým aj podpora vlády čoskoro skončí predčasnými voľbami. Ani dnes 18 dní do volieb nie je jasné, kto je líder opozície, ktorý subjekt bude nominovať premiéra. Popravde, ani jeden z predsedov strán nemá predpoklady na výkon funkcie premiéra, odborné ani ľudské!

Pakt o vzájomnom neútočení opozičných strán nepodporilo hnutie OĽaNO, zo vzájomných rokovaní o programových prienikoch vynechávali raz Matoviča, inokedy Kollára, no napokon spoločne objavili teplú vodu, že všetci chcú riešiť školstvo, zdravotníctvo a spravodlivosť – kto by nechcel?

Modré z neba vo volebných programoch a poznatky z minulosti

Matovič sa zaviazal, že občanmi schválené návrhy dostane do PVV, ale dohoda na PVV o týchto hrubo populistických až nerealizovateľných nápadoch určite nevznikne! Z toho vychádza, že jeho cieľom nie je vládnutie, ale pokračovanie podnikania v politike dotované zo štátnych príspevkov. Dnes na pozvanie Sulíka sa dostavil až jeden predseda – Andrej Kiska. Igor Matovič vyzval opozičné strany k spolupráci a predbežnej dohode na 10 prioritách, ktoré budú zapracované do PVV. Dohadujú sa aj o tom, ako uskutočniť pietnu spomienku na obete vraždy novinára a jeho priateľky 21 februára. Dohoda nie je vo výhľade v žiadnom bode.

Ako motto kampane zaznieva odhodlanie zastaviť korupciu a kradnutie, lenže ide o hriechy zakorenené v morálke ľudí a zmeniť morálku národa je dlhodobý proces. Politici, ktorí sa pasujú za bojovníkov proti korupcii a kradnutiu si pomýlili povolanie, to majú v náplni práce OČTK. Spomeňme si čo sa v minulosti podarilo politikom zastaviť alebo aspoň pozastaviť:

  1. Zastaviť sa v roku 2010 podarilo dokončenie stavieb D1, bol zrušený projekt PPP, z neskôr vysúťažených dielčích stavebných úsekov D1 dodnes nie sú dva dokončené.
  2. Zastavená bola stavba nového Národného divadla, pripravoval sa predaj stavby developerovi.
  3. Zastavená bola rekonštrukcia Reduty, Národnej galérie, Bratislavského hradu.
  4. Namiesto modernizácie národného letiska M.R. Štefánika bola pripravená jeho privatizácia.

SaS sa kasá 1.144 riešeniami pre Slovensko, už zostáva len vyhrať voľby a do NR SR s 45% a basta!

Sme rodina má program na 125 stranách s prioritami: nárok na nájomný byt s nájomným 199 €, exekučná amnestia, verejná doprava zdarma pre dôchodcov a študentov, zrušenie doplatkov na lieky pre dôchodcov, deti a ZTP, právo rodiny na auto od štátu za nájomné 100 € mesačne a iné lahôdky. To vyzerá byť opísané z programu nejakého šejka, ale na Slovensku také benefity sú iba „modré z neba“.

Odhodlanie vládnuť bez vplyvu oligarchov je pekné, no nie je oligarchom aj predseda Boris Kollár? Za novými stranami PS – Spolu, Za ľudí nestoja oligarchovia? Kto sú potom štedrí darcovia od ESET, HB Reavis, PENTA Investment???

Možné scenáre vývoja po 1 marci 2020

  1. Vznikne vládna koalícia na čele s lídrom Smeru SD Petrom Pellegrínim.
  2. Vznikne vládna koalícia bez súčasných vládnych strán a jej PVV bude parlamentom schválené.
  3. Vznikne vládna koalícia bez súčasných vládnych strán a jej PVV nebude parlamentom schválené, budú vypísané predčasné voľby, napríklad v júni 2020.
  4. Nevznikne žiadna vládna koalícia, budú vypísané predčasné voľby, napríklad v júni 2020.
  5. Vládna koalícia bez súčasných vládnych strán sa rozpadne pri rokovaní o štátnom rozpočte 2021 alebo rokovaní o zásadných hodnotových otázkach v priebehu roku 2021, následne budú vypísané predčasné parlamentné voľby.

Záver: predvolebná kampaň odkrýva tajomstvá nielen zo súdnej siene, ale priamo z kuchýň politických strán a hnutí kandidujúcich v PV 2020. Nakoľko hašterivé persony v opozičných stranách nie sú schopné spravovať štát a dokazujú to na dennej báze – existuje iba jedna perspektívna alternatíva: Zodpovedná zmena pod vedením Smeru SD. Prípadný experiment s neschopnými egoistami občania tvrdo zaplatia. Všetky iné alternatívy sú totiž kúpou mačky vo vreci.

 

 

 

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.