Založ si blog

Maturita pre poslancov a pani Prezidentku

Pred týždňom vyšli hneď tri prieskumy volebných preferencií, na základe ktorých sa lídrom demokratickej opozície zastrájajúcej sa prevziať po voľbách moc, stalo hnutie OĽaNO. Už nie PS – Spolu a Truban, ba ani Za ľudí a Kiska, ale OĽaNO a Matovič okupovali tretie alebo aj druhé miesto za Smerom SD. Vyslúžil si to svojou aktivitou, no najmä  geniálnym marketingovým ťahom – ohlásením a spustením internetovej ankety v ktorej môžu občania odsúhlasiť 11 návrhov, ktoré vraj on zaručene presadí do PVV. Že anketu legitimizoval jemu vlastným výkladom Ústavy SR a že samotné návrhy sú hrubo populistické, nekompatibilné s právnym poriadkom SR nevadí desaťtisícom hlasujúcich nadšených sympatizantov. Ani výhrady odborníkov, že v ankete získal protizákonne osobné údaje 60 tisíc občanov nezavážia. Ten pocit, že môžu prispieť k tvorbe PVV za to predsa stojí. Totiž, knieža Igor ako chránený druh vlka samotára – môže všetko! Dopredu si vynucuje u budúcich koaličných partnerov ich súhlas, inak vraj do vlády nevstúpi. Na otázky novinárov o pripravenosti postaviť sa na čelo budúcej vlády SR však priamo neodpovedal. On vlastne do vlády ísť nechce, jemu vyhovuje robiť akéhosi vrchného inkvizítora. Čo na to novinári? Vidiac, že nádejná koalícia vlastne nemá vhodného kandidáta na predsedu vlády, vytiahla z klobúka p. Mistríka a oslovuje všetkých rad radom, či je on ten budúci premiér alebo niekto iný.

V utorok 11 februára vznikla dohoda medzi Smerom SD a SNS o nevyhnutnosti reagovať na situáciu, ktorá hrozí povolebným patom a následným chaosom v spoločnosti, z čoho by reálne vzniklo ohrozenie sociálnych istôt občanov SR už dosiahnutých a najmä tých, ktoré majú vládne strany vo volebných programoch. Reakcia obsahuje postup vlády a následne parlamentu s cieľom bezodkladne schváliť legislatívu výplaty 13 dôchodkov v decembri 2020, zdvojnásobenia rodinných prídavkov od 1 januára 2021 a zrušenie diaľničných známok pre vozidlá do 3,5 tony od 1 januára 2021.

Vláda SR v stredu 12 februára schválila návrhy zákonov a požiadala parlament prerokovať ich v skrátenom legislatívnom konaní, súčasne bol schválený vo vláde návrh, aby parlament vyslovil jednoznačný nesúhlas s Istanbulským dohovorom. Ministri za Most Híd sa rokovania vlády nezúčastnili, iba štátni tajomníci.

Alergické reakcie falošných národohospodárov, médií a opozície sú príznačné

Pobúrenie v radoch insitných ekonomických odborníkov spôsobila dezinformácia, že uvedené rozhodnutia budú štátnu kasu stáť 800 – 870 miliónov € čo vraj spôsobí razantné zvýšenie rozpočtového deficitu, ktorý budú splácať naše deti a ich deti (typický blud z čias Mikloša). Pravda je taká, že pre rok 2020 je rozpočtovaná výplata vianočného príspevku v objeme cca 150 miliónov €, tento výdavok padá a je potrebné ho odpočítať od nákladu na výplatu 13 dôchodku. Reálne potom bude pre rok 2020 náklad asi 440 miliónov €. Tvrdenia, že si to SR nemôže dovoliť sú hlúposti! Ak má dnes Sociálna poisťovňa dostatok prostriedkov na výplatu 12 dôchodkov pre cca 1,4 milióny dôchodcov a hospodári s prebytkom, tak nemá ďaleko k tomu, aby mohla bez veľkej sekery vyplatiť aj 13 dôchodky. Príjmy SP totiž rastú úmerne s rastom miezd a ten ako vieme bol v roku 2019 až 8 %. Posledná aktuálna prognóza určila nárast daňových a odvodových príjmov v roku 2020 o 3,2 %. Ak by vznikol predsa v rozpočte SP deficit, až potom bude vyrovnaný zo štátnej pokladnice. Tu si je užitočné pripomenúť roky, kedy po zavedení II piliera dôchodkového zabezpečenia mala SP opakovane miliardové deficity a napodiv nikomu to neprekážalo, ba naopak: zaviedol sa dokonca povinný vstup do II piliera pre mladších občanov! Teraz sa tí istí „odborníci“ chytajú za hlavy!

Výplata 13 dôchodku v priemernej výške sa má dotknúť 1,4 milióna dôchodcov. Prídavky na deti ako štátnu sociálnu dávku poberá okolo 1,1 milióna detí, sa majú zvýšiť na dvojnásobok čiže o 25 €. Náklad tohto opatrenia v roku 2021 bude predstavovať zvýšenie o 300 € na dieťa, spolu pre štát 330 miliónov €. Ide o významné pro-rodinné opatrenie, ktoré je na prospech snahám o zvýšenie pôrodnosti a tým zdravého vývoja spoločnosti.

Ohlásené zrušenie diaľničných známok od 1 januára 2021 bude podrobené diskusii, či zrušiť povinnosť pre všetky vozidlá do 3,5 tony alebo len pre fyzické osoby – občanov SR. Pri úplnom zrušení známok by NDS prišla o 70 miliónov € ročne, čo by sa muselo riešiť z iných zdrojov, no netreba nič dramatizovať. Za 70 miliónov € sa dá postaviť 1 – 2 km diaľnice, skôr ide o objem využitý na údržbu a menšie opravy ciest.

Národohospodári by mali vedieť, že aj 90 % z uvedených prostriedkov pôjde do domácej spotreby, čo je ako známo rozhodujúci fond pre výber DPH. Zlepšenie výberu DPH sľubujú aj také opatrenia ako je e-kasa. Smer  SD a SNS sú garanciou, že zavedenie opatrení zvládnu a doručia občanom.

Maturita politika bude rozhodovať aj o volebnom výsledku

Maturitné otázky sú známe, na utorok 18 februára je zvolané plenárne zasadanie parlamentu. Bude zaujímavé sledovať ako sa zachovajú poslanci Mostu Híd, ktorí vraj nepodporia otvorenie schôdze, Sme rodina ktorí majú vo svojom volebnom programe riešenia za desať miliárd €, OĽaNO, ktorí svoj volebný program rozpísali na 900 opatrení, ako sa zachovajú samostatní poslanci, ktorí vystúpili z klubov. Agresívne vyjadrenia predstaviteľov SaS, PS – Spolu a Za ľudí, ktorí vládu atakujú trestnými oznámeniami dávajú tušiť, že maturitnú skúšku nezvládnu, akoby zabudli na poslanecký sľub. Pohnevať si 2,5 milióna občanov môže byť politická samovražda a to platí aj pre pani Prezidentku.

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.