Založ si blog

Anarchisti okupujú parlament – komu a čomu tým slúžia?

Skupina šiestich nezávislých poslancov NR SR, ktorá sa hlási k mimoparlamentnej koalícii PS – Spolu, už druhý deň sabotuje pokračovanie rokovania parlamentu a to tak, že trvalo obsadila rečnícky pult a jeho príslušenstvo. Toto svoje počínanie odôvodňujú tým, že plenárna schôdza údajne nebola zahájená v súlade s právnym poriadkom SR a navrhujú, aby v spore rozhodol Ústavný súd SR.

Pravda je taká, že Vláda SR pred týždňom konsenzuálne schválila návrhy troch zákonov a jedného uznesenia s tým, že požiadala NR SR, aby boli prerokované v skrátenom legislatívnom konaní.

Mimoriadna schôdza NR SR bola riadne zvolaná na 18 februára a aj zahájená, prezentovala sa parlamentná väčšina 77 poslancov a následne 79 poslancov hlasovalo za navrhnutý program. Tento výsledok je podstatný, schválený väčšinou hlasov, je demokratické rešpektovať ho! Poslanci Beblavý, Mihál, Poliačik, Suchánek a poslankyne Dubačová a Petriková sa rozhodli pre okupáciu, priniesli a na rečnícky pult postavili svadobnú tortu, odmietli všetky upozornenia a ignorovali opakované predsedom NR vykázanie z rokovacej sály. Stav okupácie trvá už druhý deň a zrejme bude pokračovať aj zajtra 20 februára.

Nakoľko ani tretí pokus pokračovať v prerušenej schôdzi NR SR nebol úspešný, je nevyhnutné prijať rozhodnutia smerujúce k obnoveniu poriadku, v zmysle zákona. Predseda NR Danko odmieta použitie sily na obnovenie poriadku, ale potom čo rokovalo opakovane poslanecké grémium a žiadny klub legitímnych poslancov nepodporil avantúru Beblavého a spol. sa vyjadril, že existuje riešenie, ktoré bude použité zajtra teda 20 februára a schôdza bude pokračovať. Premiér Pellegrini vyzval „tortových“ poslancov, aby ukončili svoj protest a vrátili sa k dôstojnej poslaneckej práci. Politické riešenie navrhujú Kiska aj Matovič.

Čo môže byť podniknuté pre obnovenie funkcie parlamentu? Ono totiž, práva jedného končia tam, kde ich uplatnenie zasahuje do práv iných. Ak bude do rokovacej sály inštalovaný prenosný rečnícky pult a stolík pre predkladateľa, bude zaujímavé sledovať čo podniknú naši anarchisti – obsadia aj ten? V takom prípade by som dal na nich hodiť maskovaciu sieť a inštalovať ďalší rečnícky pult.

Občania čakajú na rozhodnutie parlamentu, protest anarchistov ich utvrdzuje v tom, že nechcú pomáhať ľuďom. Nech teda vyjdú na vzduch a ukážu svoje pästičky, ktoré nikdy nedržali sekeru (Mihál, Poliačik) a porovnajú ich s päsťami dôchodcov, ktorí pracovali 40 – 50 rokov a dnes majú problém dôstojne prežiť! Vyzerá to tak, že ich viac ako dôchodky zaujíma ratifikácia Istanbulského dohovoru a spoliehajú sa na protekciu v prezidentskom paláci.

Isté je to, že pokiaľ niekto vkladal nádej do koalície PS Spolu, musí silno pochybovať o tom, či vsadil na správneho koňa. Dôsledkom týchto protestov bude volebný výsledok pod 7 % pre PS Spolu.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.