Založ si blog

Poučenie z krízového vývoja spoločnosti po voľbách v roku 2010

V roku 2010 skončilo 4 ročné volebné obdobie koalície Smer SD – HZDS – SNS nazývané aj prvá Ficova vláda. V tomto období SR vstúpilo do Schengenského priestoru a od 1.1.2009 aj do Eurozóny čo si vyžadovalo splnenie prísnych kritérií, napríklad deficit verejných financií pod 3 % HDP. Kritériá boli zvládnuté napriek krízovým rokom 2008 a 2009, bola dostavaná R1, spustené diaľničné mýto, PPP bol pripravený aj na dostavbu D1 – no boli aj kauzy, ktoré doteraz rozoberajú kauzológovia, najmä tzv. nástenkový tender a predaj emisných kvót.

O voľbách v roku 2010, kto destabilizoval vládnu koalíciu?

Výsledky volieb 2010 boli nasledovné: Smer SD 34,79 %, SDKÚ DS 15,42 %, SaS 12,14 %, KDH 8,52 %, Most – Híd 8,12 % a SNS 5,07 %. Volieb sa zúčastnilo 18 subjektov. Rokovaním o zostavení vládnej koalície bol poverený predseda Smeru, no poverenie vrátil bez úspechu. Vládnu 4 koalíciu vyjednala líderka SDKÚ  Iveta Radičová a predstavila parlamentu PVV, ktoré bolo vládnou väčšinou schválené. Vo vládnej koalícii prezývanej aj zlepenec bublali odstredivé tendencie, ktoré prerástli do vydierania. Zo strany SaS bol na návrh predsedu Sulíka vylúčený po 3 mesiacoch Igor Matovič, ktorý tak využil tajnú dohodu, že sa môže po čase osamostatniť. Tak bol položený základný kameň OĽaNO. V Moste – Híd sa o akési nadpráva hlásili poslanci členovia OKS, ktorí vyžadovali svoju účasť na častých rokovaniach koaličnej rady.

Čo bolo krízové na vládnutí po roku 2010?

Vládnutie bolo turbulentné, neskúsená premiérka nepožívajúca plnú podporu straníckej verchušky a neskúsený predseda parlamentu, kopili chybu na chybu. Koaličná rada zasadala aj dva krát týždenne do hlbokej noci, no jej dohody boli často už na druhý deň revidované. Škandály nedali na seba dlho čakať, opakovaná voľba GP pri ktorej došlo k flagrantnému znásilneniu rokovacieho poriadku parlamentu, podvodne zvoleného GP odmietol prezident vymenovať, odhalená spolupráca Richarda Sulíka s podnikateľom Mariánom Kočnerom, predražené sídlo daňového riaditeľstva v Košiciach, platinové sitká, sprenevera dotácie na prípravu športového areálu v Osrblí s medzinárodnou hanbou odrieknutia podujatia v čase príchodu športových delegácií. Zneužitie VOS na nezákonné odpočúvanie zavŕšené odvolaním nominanta SaS na Ministra obrany Ľubomíra Galka. Rozkol koalície na hlasovaní o euro-vale spojenom s vyjadrením dôvery vláde SR. Vlastnej vláde podrezali krk poslanci za SaS s prispením Matoviča a spol. v novembri 2011. Vláda bez dôvery ešte stihla znefunkčniť daňové riaditeľstvo k 1.1.2012 tým, že obstaraný informačný systém sa nepodarilo dodávateľskej firme uviesť do prevádzky. V nasledovných mesiacoch boli štátom vyplatené desiatky miliónov € na vratkách DPH, ktoré nebolo možné riadne skontrolovať!

Predčasné PV poznačené odhalenými kauzami financovania SDKÚ cez schránkové firmy a kauzou Gorila, sa konali v marci 2012. Smer SD získal 44,41 % hlasov a zostavil jednofarebnú vládu s podporou 83 poslancov. Keby bol Smer myslel na budúcnosť, bol by zmenil volebný systém na zmiešaný, no neurobil to!

PV 2016 vyhral Smer SD s 28,28 % hlasov a prekvapivo rýchlo dohodol koalíciu so SNS 8,64 %, Most – Híd 6,50 % a Sieť 5,60 % hlasov. Strana Sieť sa rozpadla, časť poslancov a ministerstvo dopravy prešlo k Mostu  – Híd. Politická kríza po vražde novinára a jeho partnerky pred dvomi rokmi bola vyriešená rekonštrukciou vlády a zmenami vo vedení polície. Trvalá volebná kampaň namierená na vládne strany ich oslabila do tej miery, že Most – Híd od jesene 2019 stupňoval svoj odklon od koalície čo vyvrcholilo odmietnutím účasti na poslednej mimoriadnej schôdzi NR SR.

Bude sa opakovať krízový vývoj aj po voľbách 2020?

Do PV 2020 sa prihlásilo 25 politických subjektov. Do leta 2019 bola favoritom tzv. demokratickej opozície SaS, neskôr koalícia PS – Spolu OD, na začiatku zimy sa vyšvihla nová strana „Za ľudí“ založená exprezidentom Kiskom. S príchodom Nového roku 2020 sa na druhé miesto za vedúci Smer SD pretlačila extrémistická strana „Kotlebovci ĽSNS“. V posledných akoby synchronizovaných prieskumoch agentúr POLIS, AKO a FOCUS bol vedúci Smer SD stlačený k 17 % a na druhé miesto sa dostalo hnutie OĽaNO. Ostatné strany  demokratickej opozície sú pod 10 %, z toho SaS a KDH len tesne nad 5 % hlasov. Pre objektívnosť treba uviesť prieskumy MVK a dva pre RTVS, ktoré dali Smeru SD viac ako 21 resp. 20 % a na OĽaNO má náskok 9 respektíve 5 – 6 % hlasov. Tieto prieskumy mainstream prehliada, akoby nikdy neexistovali. V období 14 dňového moratória na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky si lámu hlavy redaktori, politológovia, komentátori a rôzne múdre hlavy zo show biznisu nad tým, aká bude nová vláda a aký bude Matovič premiér!

V čom spočívajú riziká povolebného vývoja 2020?

1, Ostré vymedzovanie sa subjektov navzájom – odmietanie spolupráce a osobné animozity politikov, budú komplikovať dohodu o vládnej koalícii a populistické či neuskutočniteľné programy aj dohodu o PVV.

2, Existujú len 3 stabilné, časom preverené a príčetné strany, ktoré disponujú orgánmi a štruktúrou členov po celom území SR: Smer SD, SNS, KDH. Všetky ostatné subjekty sú buď karikatúrou parlamentnej demokracie ako SaS, OĽaNO alebo pôsobia na etnickom princípe ako Most – Híd a SMK alebo sú to strany so 4 ročnou históriou: ako Sme rodina alebo sú ešte mladšie: ako PS, Spolu OD, Za ľudí, Vlasť, Dobrá voľba a ďalšie.

3, Zostavenie vládnej koalície zo 4 – 6 nestabilných politických subjektov je síce teoreticky možné, ale v praxi nemôže taká vláda dlho fungovať a realizovať svoje programové vyhlásenie už vôbec nie!

4, SaS nebude nič platný ich „geniálny“ program s 1.144 riešeniami, strana so 6 % hlasov bude hrať v koalícii tretie husle a na vládnutí bude iba paberkovať. Okrem toho, SaS ako výťah k moci pre renegátov z OKS Dostál, Osuský a Šebej si nepomohla. Ak pravda nepovažujeme za prínos ich táranie v parlamente. Zo SaS odišli, respektíve boli vylúčení viacerí akční hrdinovia ako Galko, Rajtár, Kiššová, Blahová a po tomto v poradí už treťom exoduse zostali v SaS len babráci a diletanti. Samotný predseda SaS Sulík je na listine postihnutých syndrómom „Kočner“ pre jeho 13 pracovných raňajok a svojský výkon funkcie predsedu NR.

5, Koalíciu PS – Spolu podporujú oligarchovia, ale vedenie volebnej kampane nezvládajú. Silne liberálny program nie je ochotný nikto podporiť, pokusy narúšať mítingy strany ĽSNS, vystupovanie v médiách, drogová minulosť lídra Trubana, škandál v parlamente, keď 48 hodín sabotovali konanie 38 schôdze a zneužitie sympatizantov prezidentky na svoju reklamu. Strana nemôže garantovať po 1,5 roku od založenia potrebnú stabilitu a nemá ani vhodné typy do funkcií.

6, Strana „Za ľudí“ je novotvar založený exprezidentom Kiskom s ambíciou prevziať moc v štáte. Okrem neskúsenosti sotva polročných straníkov je tu problém samotného lídra obvineného z organizovania daňového podvodu, usvedčeného pozemkového podvodníka a úžerníka vydávajúceho sa za anjela. Navyše pán Kiska trpí paranojou a je presvedčený o tom, že mafiánska polícia sa mu pomstí na povel jeho úhlavného nepriateľa Roberta Fica. Popravde, súdny človek na jeho mieste by odstúpil z kandidátky, lebo on a jeho nasledovatelia nemôžu dať Slovensku nič pozitívne. Menovať človeka s takým biľagom a takou morálkou do vysokej exekutívnej funkcie si nedovolí nikto príčetný.

7, Hnutie OĽaNO má spoločnú kandidátku aj pre trosky, ktoré zostali z NOVA, KÚ a Zmena zdola. Takto je hnutie aj titulované na volebnom lístku! Je to de facto 4 koalícia a všetci mlčia nevidiac evidentný podvod. Hnutie OĽaNO pravdepodobne nesplňuje podmienky stanovené v zákone o politických stranách a zákone o voľbách do NR SR. Pro forma sa uskutočnil po 10 rokoch quasi snem a boli vraj zvolené orgány ako revízna komisia a predsedníctvo i samotný predseda Matovič. Vraj už majú potrebný minimálny počet členov 45, kandidátka vznikla ako vždy doteraz ako mix zostávajúcich pár poslancov a naverbovaných osobností. Na ich webovom sídle niet ani zmienky o orgánoch hnutia, ani o stanovách!!! Tieto veci by mali preskúmať zodpovedné orgány skôr ako vznikne nová vláda, aby sa predišlo škandálu na tri zimy. Jeho internetová anketa „Rozhodni to“ je ukážka marketingového majstrovstva, no sľub dostať týchto 11 nesúrodých otázok do PVV nemôže splniť, lebo mu to nezjedia partneri. Charakteristiky osobnosti Igora Matoviča a jeho najbližších všetci poznajú, netreba ich opakovať. Je to človek s poruchou osobnosti, zdroje narcizmu z detstva prerástli do megalomanstva keď sa najnovšie priznal dcérke, ako túži po premiérskej funkcii.

Zhrnutie

Ako je uvedené vyššie štyri nádejné vládne subjekty majú vážne defekty a patria do karantény. Najpopulistickejšia strana „Sme rodina“ nie je zmienená, je príliš kontroverzná. Pre riadenie štátu je málo bojovať s korupciou a oligarchiou. Ten ich boj má taký istý účinok ako kopija Dona Chichota na veterné mlyny. Korupcia sa nedá úplne odstrániť, je to vec morálky občanov a tá sa mení len pomaly a či k lepšiemu je otázne. Oligarchov nevytvárajú politici, ale koristnícky kapitalizmus (Chmelár).

Kto teda môže byť v budúcej vládnej koalícii a vydržať tam 4 roky? Je to jednoznačne Smer SD, SNS, KDH a ako alternatíva KDH Dobrá voľba, prípadne Vlasť. Deň po voľbách bude jasné čo Slovensko čaká.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.