Založ si blog

Vtáka poznáš po perí a človeka po reči

Z Igora Matoviča, politického chuligána a populistu non plus ultra, sa stal predseda vlády SR. Musíme to akceptovať, bude to veľké trápenie. Transformácia na štátnika pri jeho osobnostných špecifikách bude bolestný proces s neistým výsledkom. Namiesto populistických mega-sľubov musí vláda riešiť zápas s pandémiou koronavírusu a následne liečiť ekonomiku poškodenú recesiou. Máme my v štáte dostatok múdrych hláv do pečiva, ktoré svoju genialitu prezentujú šírením poplašných správ v podobe katastrofických modelov, vízií a predpovedí. Inštitút zdravotnej politiky (IZP) vypočítal, že v najlepšom prípade bude pandémia vrcholiť 22 júna a celkom bude koronavírusom zasiahnutých 540 tisíc obyvateľov, 24 tisíc skončí v nemocnici a 3 tisíc bude potrebovať na prežitie pľúcny ventilátor. NBS zverejnila prognózu spomalenia ekonomiky, prepad HDP za rok 2020 sa vraj bude pohybovať medzi 4 až 9 % HDP. Našťastie, objavujú sa aj optimistickejšie scenáre vývoja. Aktuálne k 28 marcu máme 292 identifikovaných pacientov, z toho alebo bolo  v nemocniciach menej ako 80, vo vážnom ohrození života (na pľúcnej ventilácii) je iba jeden pacient, dvaja pacienti sa považujú za vyliečených.

V tejto dobe, kedy je nad slnko jasnejšie, že 11 riešení z ankety „Rozhodni to“ v PVV nemá miesto, že 25 tisíc nájomných bytov, exekučná amnestia a ďalšie nákladné sľuby zostanú len sľubmi, sú užitočné zástupné témy, ktoré zahltia mediálny priestor a odvedú pozornosť verejnosti k akcieschopnosti novej vlády.

Klamstvá o pochybeniach Pellegriniho vlády

Do knihy rekordov patrí informácia, že nový predseda vlády a minister financií strávili prvý deň vo funkciách (čo bola navyše nedeľa) na Úrade štátnych hmotných rezerv, aby na tvare miesta dokázali, čo všetko chýba v skladoch na boj proti pandémii, čo bolo obstarané podozrivo, predražené a cez tri TB oznámené verejnosti, že situácia je katastrofická! Keď premiér a minister robia inventúru skladov a raziu po kanceláriách, tak to predsa musí mať aj patričnú dramatickú dohru. Odvtedy sa nevynechá žiadna príležitosť na osočovanie expremiéra a jeho vlády za to, že vraj neobstarali potrebný zdravotný materiál a opatrenia prijímali neskoro. Prečo potom je vývoj pandémie na Slovensku taký mierny? To akoby im nevyhovovalo.

Zástupné témy, politikárčenie a demagógia

Je nevyhnutné zvýšiť počet testovaných na 3000 denne

Vláda zastúpená premiérom a ministrami financií a zdravotníctva sa dohodla s predstaviteľmi súkromných laboratórií a zdravotných poisťovní, že zvýšia kapacitu testovania na koronavírus až na 3000 testov denne, pričom až 2000 testov má zabezpečiť súkromný sektor a tiež zvoz pacientov. Do 7 dní bude aktivovaných najmenej 40 kontajnerov na testovanie pri nemocniciach, do 14 dní budú v každom okrese. Premiér je presvedčený o tom, že masívny nárast testovania odhalí oveľa viac infikovaných koronavírusom, ako je to doteraz. Doteraz sa hospodárilo pri testovaní preto, lebo počet disponibilných setov na testovanie bol obmedzený vraj počtom 3000. No bolo odhalené, že správne číslo je 13.500 setov. V Európe najviac testuje Taliansko a napriek tomu má najviac postihnutých, aj najviac zomrelých – čiže medzi počtom testovaných a následkami pandémie nie je priama úmera, oveľa väčší vplyv majú včasné a razantné opatrenia vlády a uvedomelá disciplína zainteresovaných inštitúcií aj bežných občanov.

Objednané rýchlotesty sú nielen predražené, ale aj zbytočné

Na adresu rýchlotestov toho narozprával pán premiér viac ako dosť: sú to šunty, ktoré sú nám na dve veci …. a môžeme ich vysypať rovno do Dunaja, sú nespoľahlivé a všetko to ide na triko bývalej vlády SR. Pravda je taká, že tieto testy sú schválené WHO a majú svoje využitie u pacientov pri kontrole vytvárania protilátok na koronavírus, čiže aj na opakované testovanie liečených a vyliečených pacientov. Ich prednosťou je, že použitie je nenáročné, nevyžaduje sa vyhodnotenie v laboratóriu a sú teda podstatne lacnejšie, ako testy analyzujúce RNA v laboratórnych podmienkach. Pán premiér by mal nabudúce viac vážiť svoje slová.

Využitie lokalizačných dát od mobilných operátorov je opodstatnené

Už v rámci volebnej kampane pán Matovič agitoval za využitie lokalizačných dát s cieľom dozerať na pohyb držiteľov mobilných telefónov, osobitne osôb v domácej karanténe. K tomu mu stačilo jedno rokovanie s predstaviteľmi Orange. Podľa neho to malo fungovať tak, že priamo operátor bude rozposielať varovné SMS osobám v karanténe a varovať ich pred opustením domova. Nadšenie pre takýto „sofistikovaný“ dozor nad potencionálnymi šíriteľmi pandémie p. premiér obhájil aj na 12 hodinovom rokovaní krízového štábu, aj na rokovaní vlády SR a okamžite bol podaný vládny návrh zákona do NR SR so žiadosťou o prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Je nepochopiteľné, že taký nefunkčný a nerealizovateľný návrh bol odobrený odborníkmi prítomnými na rokovaní krízového štábu a vlády SR! Popravde lokalizácia MT podľa BST je len veľmi informatívna. Vo väčších mestách BST pokrýva priestor s polomerom 200 – 500 metrov, v obciach a osadách je to aj viac ako 10 km. Nakoľko máme 4 operátorov GSM sietí, je nevyhnutné pre sfunkčnenie zákona schváleného v parlamente a podpísaného prezidentkou urobiť nasledovné: na úrade všeobecného zdravotníctva vytvoriť osobitné pracovisko s príslušným technickým vybavením (hardware, software, úložisko dát, server) a personálnym vybavením. Od projektu po realizáciu to môže trvať asi 2 mesiace a vzniká otázka, či to bude vôbec aktuálne spúšťať? Lokalizáciu podľa BST možno oklamať (MT nechať doma) a používať iný MT, napríklad služobný. Logické je ak za týmto skvelým nápadom stojí IT firma, ktorá by túto službu zabezpečovala pre štát na základe zmluvy. To už zapácha biznisom! Viacero štátov využilo lokalizačné dáta avšak nie podľa BST, ale s aplikáciou používajúcou princípy satelitnej navigácie. V židovskom štáte Izrael sledovanie pohybu osôb v karanténe zadali tajnej službe! Na Slovensku máme funkčný systém dozoru nad pohybom osôb trestne stíhaných (bezpečnostný náramok) a máme aj SIS. Prečo sa vláda a parlament snažia zaviesť systém, ktorý je na daný účel nevhodný – no môže byť zneužitý na špicľovanie po záujmových osobách??? Uvidíme, aká bude reakcia Ústavného súdu SR.

Neodbornosť, ne kompetentnosť či nezvládnutá sebakontrola alebo čo to vlastne je?

Doterajší predsedovia vlád SR boli schopní až veľmi schopní rétori, Igor Matovič je z iného cesta. Hovorí systémom čo mu slina na jazyk prinesie, často sa zasekáva, opravuje, pochybuje o správnosti použitých slov, je dezorientovaný v čase, so všetkým mešká a hlavne hovorí veľa, mentoruje, vysvetľuje aj veci celkom jednoduché a robí ich zložitými. Dôsledkom sú 12 hodinové rokovania krízového štábu, aj trojhodinové TB.

Neodbornosť bola zjavná vtedy, keď do kamier premiér povedal, že situácia sa zmenila a dnes banky nechcú predať dlhopisy za rozumný úrok, po niekoľkých dňoch sa už zorientoval, ale pachuť z takých slov zostáva!

Stratu sebakontroly premiér ukázal, keď na legitímnu otázku novinárky reagoval približne slovami: No dobre, NBS vytlačí peniaze a my budeme s vrtuľníkom lietať nad Slovenskom a vidlami ich rozhadzovať. Minimálne by mal vedieť, že NBS bankovky € netlačí, tie sa tlačia v zahraničí, no mal by sa hlavne lepšie ovládať.

Popravde nie je čo novej vláde závidieť – má to ťažké, ale nemá na výber. Buď uspeje a bude pokračovať aj po odznení korona-krízy alebo zlyhá a čakajú nás predčasné voľby.

 

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa