Založ si blog

Smer SD nepotrebuje kibicov – ani v otázke predsedu strany

Smer SD existuje na politickej scéne 20 rokov, 4 krát vyhral parlamentné voľby a 3 volebné obdobia bol súčasťou vlády. Piate voľby konané v tomto roku už nevyhral a so ziskom 18,3 % hlasov zaznamenal pokles o 10 % oproti voľbám v roku 2016, no aj tak je a dlho ešte bude najúspešnejším politickým subjektom na Slovensku. Od založenia strany ju vedie Robert Fico. Trojnásobný premiér statočne čelil atakom opozície, masových médií a tretieho sektora, no v marci 2018 v záujme udržania vládnej koalície premiérske kreslo prenechal korunnému princovi Petrovi Pellegrinimu. Tento štátnický krok bol vynútený postojom koaličného partnera Mostu – Híd, ktorý si ako obetný dar po vražde novinára a jeho partnerky dal ako podmienku pre zotrvanie vo vládnej koalícii výmenu premiéra Fica a MV Kaliňáka.

Ambícia Smeru SD vyhrať aj PV 2020 a pokúsiť sa zostaviť vládu sa nenaplnila

Rekonštruovaná vláda si počínala dobre, ba veľmi dobre. Popularita nového premiéra rástla a expremiér Fico  sústreďoval na seba kritiku opozície podporovanú masovými médiami, preto bolo správne rozhodnuté, aby volebným lídrom Smeru SD bol Peter Pellegrini. Predseda Fico opakovane hovoril o tandeme, no vo volebnej kampani sa venoval iba straníckym štruktúram, verejnosť oslovoval takmer výlučne volebný líder. Preteky tandemov nemôže vyhrať len jeden jazdec. Nemožno nevidieť, že aj keby bol Smer SD voľby tesne vyhral, nemal by partnerov do vládnej koalície. Vládni partneri Smeru: SNS a Most – Híd vypadli z parlamentu a je to predovšetkým ich vina. Nemali sa vyhraňovať proti Smeru SD, nemali vyvolávať quasi koaličné krízy! Rozdúchanú nedôveru voličov veľmi nezmenili ani mimoriadne sociálne opatrenia presadené vládnou koalíciou tesne pred voľbami. Už bolo pozde!

Výtlak Smeru SD klesá od roku 2014

Pred mimoriadnymi PV 2012 zasadil Robert Fico pyšnej vládnej SDKÚ DS viaceré smrteľné rany: odhalená kauza Gorila, daňové riaditeľstvo v Košiciach, škandál s biatlonovým areálom v Osrblí, kolaps finančnej správy a najmä čudesné financovanie SDKÚ cez schránkové firmy znamenali, že lídri SDKÚ Dzurinda a Mikloš hodili do ringu uterák – vo voľbách nekandidovali, zo strany vystúpili a iba z pozadia sledovali ako sa nový predseda Frešo trápi. Historický volebný výsledok Smeru SD 44,41 % umožnil zostavenie jednofarebnej vlády. Opozičné strany v parlamente mali priam ponižujúce postavenie dané výsledkami: KDH 8,82 %, OĽaNO 8,55 %, Most – Híd 6.89 %, SDKÚ DS 6,09 % a SaS 5,88 %. Generálny manažér Smeru SD Richter sa stal ministrom PSVR, na stranícku prácu nemal čas a volebný stratég Marek Maďarič najskôr uveril tomu, že už bude len dobre, no nebolo!

Prezidentské voľby v 2014 roku ukázali, že ani populárny a skúsený štátnik Robert Fico nemôže nasledovať historického Jána Žižku a uspieť v boji „proti všetkým“ – jeho kandidatúra bola fatálnou chybou, mnoho voličov sa nestotožnilo s myšlienkou, aby úspešný premiér odišiel relaxovať do prezidentského paláca. V pamätnom rozhovore priznal Fico svoju kresťanskú výchovu a aký to malo dôsledok? Dodnes mu jeho neprajnícki nadávajú do „birmovaných komunistov“. Argumenty použité vo volebnej kampani proti Andrejovi Kiskovi boli silné, ale zjavne v rozhodujúcom čase nepresvedčili dosť voličov. Prezident Kiska robil všetko možné aj nemožné, len aby priťažil Ficovi, studená vojna medzi nimi bola naplno využitá proti Smeru SD.

Najmocnejší muž v štáte Fico nedokázal ubrániť seba ani svojich najbližších spolupracovníkov, napríklad odpálil nezúčastnených na kauze tzv. piešťanského CT, ktoré sa len malo obstarať, Pavla Pašku a Renátu Zmajkovičovú. Trpel akcie politických teroristov Matoviča a Hlinu, ktorí organizovali protestné zhromaždenia pred domom Pavla Pašku, až ho doviedli k infarktu myokardu a predčasnej smrti.

Pred voľbami 2016 Robert Fico odhalil podnikanie poslanca Matoviča spojené s daňovými podvodmi, no ani to nezlomilo tomuto parlamentnému eskamotérovi väzy. Ba naopak, vo voľbách získal volebný subjekt OĽaNO – NOVA 11,02 % hlasov a to mu dalo právo pokračovať vo svojej deštruktívnej politike, ktorá sa vysmieva zastupiteľskej parlamentnej demokracii so svojimi 4 členmi, bez stanov a orgánov strany či hnutia.

Volebné obdobie 2012 – 2016 bolo ideálne na zmenu mečiarovského väčšinového volebného systému s jedným volebným obvodom na pomerný, no nestalo sa, bolo by to vraj hodnotené ako nedemokratické, no hlavne likvidačné voči nepolitickým subjektom typu OĽaNO a ďalších strán či hnutí na jedno použitie.

Robert Fico v 2016 roku zostavil vládnu koalíciu, ktorú nikto nečakal

Richard Sulík utrpel šok z toho, že Ficovi sa podarilo do koalície spojiť SNS a Most – Híd, dokonca aj Procházkovu Sieť. Poslanecký klub Siete sa rýchlo rozpadol, no vládu ďalej podporovalo 79 poslancov a to vystačilo na vládnutie až do marca 2018. Dianie po odhalení úkladnej vraždy novinára boli popísané tisíckrát a bolo by nosením dreva do lesa ich opakovať. Druhý pokus Roberta Fica uniknúť z najvyššej politiky súvisel s voľbami sudcov Ústavného súdu. Jeho kandidatúru napadol najskôr politický chameleón Ondrej Dostál – vraj pre nesplnené kvalifikačné predpoklady. Mediálna antikampaň živená z viacerých strán slávila úspech, keď Fico z opakovanej voľby odstúpil, už vedel, že Prezident Kiska by ho za sudcu ÚS nevymenoval! Imidž Roberta Fica trpela quasi-kauzami ako byt v Bonaparte prenajatý od daňového podvodníka, prítomnosť mafie na úrade vlády, obvinení zo sklonu k alkoholu a hlboko narušenými vzťahmi s médiami. Pridali sa aj umelci, TV seriál „Za sklom“, film „Sviňa“, produkcia denníkov Sme a Denník N, týždenníka Plus 7 dní – všetci pracovalo s jednotným zadaním: odstrániť Roberta Fica za každú cenu.

Vyčistenie politickej scény v roku 2019 sa nepodarilo

Z iniciatívy Andreja Danka došlo k novelizácii zákona o voľbách do NR SR. Pôvodne avizované minimálne parametre pre politické subjekty, ktoré môžu kandidovať vo voľbách do parlamentu napr. minimálny počet členov 500 (podľa vzoru malého Lotyšska) bol nastavený na 45, čo je na smiech. Smiech nezadržal ani po 10 rokoch konečne vraj riadne zvolený predseda OĽaNO Igor Matovič, keď novinárom zvestoval, že sa im podaril utajený snem, že už majú 45 členov aj revíznu komisiu. Pravda v septembri 2019 bol Matovič len podceňovaný parlamentný šašo. No výsledok volieb hovorí za všetko: Smer SD je asi jediným štandardným politickým subjektom v parlamente a dopracoval to do opozície, lebo sa nedokázal vysporiadať s extrémistami, ani s ĽSNS a už vonkoncom si neporadil s terajšími vládnymi stranami. Je volebný systém, ktorý dovolil kandidovať 25 aj pofiderným subjektom funkčný? No, nie je, aj také orgány ako sú Štátna komisia pre voľby, či Ústavný súd sa len prizerajú tomu chaosu do ktorého spadlo Slovensko.

Robert Fico, Peter Pellegrini alebo niekto tretí?

Najmä po voľbách 2020 sa začala v mediálnom priestore pretriasať otázka výmeny Fica na pozícii predsedu Smeru SD. Pokiaľ tieto otázky kládli novinári a redaktori, či mudrovali nad nimi početní politológovia nebolo by to nič mimoriadne. Až do času kedy Pellegrini cez TASR oznámil, že má ambíciu uchádzať sa o predsednícku funkciu v Smere SD, a pracovný snem Smeru SD by sa mal konať už v septembri, ak to bude vôbec možné. Možno je to náhoda, možno premyslená stratégia, ale práve v tých dňoch dva prieskumy verejnej mienky dodali Pellegrinimu palivo v podobe vysokej dôveryhodnosti, dokonca bol ocenený vyššou kvalitou riadenia krízového vývoja pandémie, ako aktuálny premiér Vlády SR Matovič. Prieskumy ukázali ešte jeden fakt, že hviezda expremiéra Fica ďalej bledne. Dá sa predpokladať, že až do predmetného pracovného snemu Smeru SD, bude otázka rozhodovania o ďalšej budúcnosti strany rezonovať v celej spoločnosti.

Nateraz je zjavné, že regulárnym predsedom strany je Robert Fico a stanovy mu dávajú právo rozhodovať o zvolaní snemu, ale ako už bol povedal Pellegrini, môže to byť aj predsedníctvo strany, ktoré navrhne zvolanie snemu. Na sneme by mali všetci členovia vedenia dať funkcie k dispozícii snemu, ktorý potom niektorých potvrdí vo funkciách a iných nepotvrdí – budú zvolení noví funkcionári. Delegátov na snem volia okresné organizácie na svojich konferenciách a celkový počet delegátov bude okolo 800. Je vecou 16 tisíc členov strany, aké mandáty dostanú delegáti na snem, no iste budú načúvať aj sprievodnej diskusii.

Tri alebo štyri možné scenáre vývoja

  1. Snemu bude pracovné predsedníctvo navrhovať kandidáta na predsedu: Už teraz sa dá predpokladať ako kandidát Peter Pellegrini, ktorý má aj šancu byť zvolený, jeho vízia je strana sociálna demokracia, dôraz kladie nielen na obsah politiky, ale aj na jej formu. Politika ako umenie možného totiž vyžaduje hľadať aj spojencov, nestačí zápasiť s oponentmi. Tento scenár predpokladá, že Pellegrini nebude mať protikandidátov, čo môže byť výsledok vnútrostraníckej diskusie.
  2. Ak by bol navrhnutý ako kandidát Robert Fico bolo by to potvrdením kuvičích hlasov, že nemieni svoju pozíciu opustiť, ak by bol za predsedu aj zvolený jeho vízia je strana tvrdo ľavicová, bez slniečkárov. Následkom by bolo pravdepodobné rozštiepenie strany najmenej na dva subjekty.
  3. Ak na sneme dôjde k volebnému súboju medzi Ficom a Pellegrínim, prípadne aj ďalších kandidátov, bude to spojené so špekuláciami, kibicovaním, konšpiráciami a predpokladať výsledok a dôsledky je predčasné.
  4. Rozpad Smeru SD by iste vyhovoval jeho neprajníkom, ale tiež výrazne poškodil politickú scénu Slovenska, vyspelosť politikov sa osvedčí vtedy, keď záujem vlasti uprednostnia pred záujmom skupiny.

 

 

 

 

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.