Založ si blog

Národ má vždy rád zradu, ale nenávidí zradcov – Fico 19. 6. 2020

Takouto „múdrosťou“ počastoval Pellegriniho jedenástku otec zakladateľ Robert Fico v úvode piatkovej TB,  na ktorej novinárom vysvetľoval dianie v strane spôsobom, ktorý preukázal len to, že jeho videnie sveta a hodnotenie situácie už nekorešponduje s postojmi veľkej časti členov a funkcionárov strany, ba v dôležitých detailoch nie je ani v súlade s pravdou!

Trojnásobný premiér, ktorý nikdy nemal problém trefne argumentovať, teraz z pozície trpiaceho zdôrazňoval ako bude vážiť každé slovo a vysvetlil prečo nestoja za ním poslanci, ktorí ho nezradia – lebo on sám je kompetentný a ostatní poslanci neboli pri všetkom, boli by prekážkou jeho show jedného muža.

O zrade ako o chlebe

Počin Pelleho a spol. bol vraj vrcholne neslušný, spôsobil rozbitie ľavice a ide o zradu tých, ktorí od neho  dostali podporu, funkcie, celé roky sa viezli na vlne a užívali si benefity. Slovo zrada vo viacerých tvaroch použil viac ako 10 krát. Príznačné pre argumentačnú tieseň bolo využitie termínov neprajníkov Smeru o akomsi „biznis-krídle“ alebo slniečkároch, ktoré Fico zapracoval do svojej slovnej zásoby. Dobre vedel, že touto rétorikou zahrá novinárom do nôty. Je takmer isté, že týmito škaredými nálepkami polepil ešte neexistujúci politický subjekt a dolial palivo do motora jeho mediálnej diskreditácie. Veď tak im treba!

Klamstvá v priamom prenose

Ako neuvážené, respektíve neodvážené mi prišli slová o tom, ako napriek dohode s Pellegrínim nezabrala volebná kampaň, ktorá bola len o ňom, bez toho sociálneho čo je základ politiky Smeru. Bola drahá a keby sme týždeň pred voľbami neschválili 13 dôchodky, tak Smer dostane len 12-13 %, klamstvo nezahľadí fakt, že on sám mierou vrchovatou prispieval k negatívnemu mediálnemu obrazu Smeru, že nepripravili relevantný volebný program, že so zámerom zaujať svojimi videami nie celkom pochodili.

Ako neuvážené, respektíve neodvážené mi prišli slová o tom, že bližšie neidentifikovaní členovia Pelleho jedenástky mali problém s minimálnou mzdou a 13. dôchodkami. Podobne slová o tom, že ako môžu hovoriť o novej strane staré kádre, ktoré boli pri rozhodovaní v Smere. Je naozaj smutné keď ten, ktorý si raz a navždy vyhradil dôležité rozhodnutia pre seba, takto špiní do vlastného hniezda a osočuje kolegov, ktorých ešte nedávno chválil do neba a bez ktorých by bol dávno skončil v politikom dôchodku!

Ako neuvážené, respektíve neodvážené mi prišli slová o tom, že dva roky diskutujú o potrebných zmenách v strane, že nový model usporiadania už bol na stole, ale bol odmietnutý. Na otázku, že prečo neboli k situácii zvolané rokovania orgánov strany suverénne zaklamal: „Mali presné informácie, boli stretnutia aj rozhovory“. Pravda je taká, že 100 dní po voľbách nebolo žiadne oficiálne rokovanie Vedenia ani Predsedníctva strany, výzvy k ich zvolaniu pán predseda ignoroval, o zvolaní Snemu vôbec neuvažoval.

Hasenie požiaru v Smere prichádza neskoro

Predsedníctvo vraj bude zvolané obratom a rozhodnú aj o príprave k zvolaniu Snemu strany. Vedenie strany bude silne omladené a zvažuje sa inovatívny model, aký funguje v západnej Európe. Existujúca nadácia Alexandra Dubčeka môže byť pokojná (reakcia na výzvu Pavla Dubčeka), ale ešte nie je rozhodnuté o ničom. „Pýcha predchádza pád“ táto pravda sa dotýka Smeru v tom, že v rokoch 2012 – 2016 mal 83 poslancov a v PV 2012 zvíťazil okrem jednej mestskej časti BA, DS a KN vo všetkých okresoch, trestuhodne bola tak premrhaná možnosť zmeniť volebný systém a upevniť moc sociálnej demokracie na desaťročia.

Keby bol predseda Fico správne reagoval na Pellegríniho oficiálne oznámenie o kandidatúre na predsedu strany, nemuselo k štiepeniu Smeru dôjsť. Zodpovednosť za rozklad v strane nech nehádže na kolegov, ktorí pochopili nevyhnutnosť zachrániť čo sa ešte zachrániť dá, lebo s ním nie je žiadna reč, dáva si na čas, športuje na dennej báze, rehabilituje a potom sa čuduje tomu, že Smer pod jeho vedením upadá. Silné reči to neopravia, svojou útočnou rétorikou už toho veľa pokazil, keď sľubuje zmenu – musí začať od seba!

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.