Založ si blog

Klamári, podvodníci a zlodeji ovládajú parlament aj vládu, to nedopadne dobre!

Po PV 2012 vládol na Slovensku Smer SD sám, po roku 2016 v koalícii s SNS a Mostom Híd. Opozičné strany a hnutia presviedčali voličov, že existuje alternatíva, že sú na prevzatie moci pripravené a ich čas príde, lebo Fico a spolok vládnu zle, škodia Slovensku. Vo svojej anti-kampani vytrvalo útočili a osočovali, s podporou masových médií, prezidenta čo zabudol na sľub nestrannosti a špinavých peňazí od celkom nových progresívnych oligarchov sa im podarilo nemožné: odstaviť Smer a zostavili vládu snov, ktorú nová progresívna prezidentka na prvý šup vymenovala.

Kto mečom bojuje, mečom zahynie

Pripomeňme si ako sa v politickom ringu bojovalo pred PV 2020. Volebná koalícia PS – Spolu sa presadzovala tvrdou, až demagogickou kritikou vládnych strán, nebyť vlastných chýb pri agresívnom vystupovaní na mítingoch Kotlebovcov a celkom pomýleného blokovania parlamentu, bol by ich volebný výsledok dvojciferný a s veľkou pravdepodobnosťou by miešali karty pri deľbe moci s OĽaNO. Strana „Za ľudí“ sa opierala o popularitu exprezidenta Kisku, zlanárili od Matoviča Veroniku Remišovú a tvrdili, že disponujú kvalitnými kádrami, aj primátormi. Čaro exprezidenta sa vytratilo po zverejnení dvoch videí na ktorých sa Kiska sám usvedčil so spolupráce s pozemkovou mafiou v Poprade. Útočná rétorika ktorou presviedčali voličov, že za všetko zlo môže Smer a Fico, bola kontraproduktívna a nijako im nepomohla k lepšiemu volebnému výsledku než biednych 5,77%. Hnutie „Sme rodina“ vstúpilo do volebnej kampane s takou dávkou populizmu, že aj Smer a SNS sa museli červenať! Sľuby verejnej dopravy zadarmo, zrušenia doplatkov za lieky, nájomných štátnych bytov za 200 € mesačne, automobil pre rodinu za 100 € mesačne, dôstojný príjem pre rodiny s deťmi a mnohé ďalšie sľuby z ríše snov. SaS ako skúsenejšia 10 ročná strana najskôr vyrazila vzbúrencov (Galko, Rajtár, Blahová) a potom na svoju kandidátku zaradila aj europoslankyňu, aj bratislavského župana ako lákadlo na voličov, lákadlom mala byť kniha 1.144 opatrení, no aj tak bol volebný zisk 6,22% mizerný. Hnutie OĽaNO v snahe aspoň formálne splniť podmienky zákona o voľbách do NR SR uskutočnilo v septembri 2019 utajený snem a urobili aspoň minimum – zvolili predsedu, revíznu komisiu. Volebnú kandidátku doteraz nevysvetleného hybridu OĽaNO – NOVA – KÚ – ZMENA ZDOLA odovzdali 10 minút pred limitom. Na čele bola obyčajná žena z východu, na treťom mieste agent Vojenského spravodajstva, na siedmom ex-humorista ….. tanečník … ex-tenisti a na samom konci Matovič: Útoky na Smer SD sa koncentrovali do tvrdení, že bolo rozkradnutých za desať rokov 30 mld. €, no novinkou boli tri marketingové skvosty: odhalenie Počiatkovej vily v Cannes, odhalenie schránkových firiem Penty Investment na Cypre a jedenásť prikázaní – záväzkov s ktorými vraj súhlasilo 46 000 voličov na internete!

Vláda ktorá neovláda technológiu vládnutia ohrozuje budúcnosť Slovenska

Nová vláda SR zložená prevažne zo začiatočníkov predložila svoje PVV na poslednú chvíľu, pričom na 121 stranách skopírovala volebné programy vládnych strán čo je nerealizovateľné, tobôž s ekonomickou krízou, ktorú spôsobila celosvetová pandémia koronavírusu COVID 19. Od prvých dní vládnutie sprevádzal chaos a nedorozumenia. Manažment opozičného subjektu a manažment vlády sú dve veci a vo vláde, kde sú  najskúsenejšími ministrami dvaja bývalí štátni tajomníci, boli rôzne excesy na dennom poriadku. Dokonca aj v  kooperácii vládnych strán to škrípalo. Z dvoch ministerstiev vedených „Sme rodina“ boli vykázaní štátni tajomníci zo SaS pre odlišné názory medzi nimi a ministrami. Dlho hľadali spoločnú reč premiér Matovič s podpredsedom vlády a ministrom hospodárstva Sulíkom. Svoje kroky a jazyky zladili až keď bola v hre  budúcnosť vládnej koalície (odvolávanie Kollára a Matoviča).

Niektoré systémové zlyhania vlády pri spravovaní štátu

Vláda vytvorila niekoľko poradných tímov pre zvládnutie pandémie, z týchto tímov odborníkov vzišlo viacero nezmyselných nevykonateľných opatrení: napríklad kontrola pohybu na hraniciach okresov pred Veľkonočnými sviatkami alebo pomýlené analýzy na počty pacientov, ktorí budú vyžadovať napojenie na pľúcnu ventiláciu – doteraz boli v činnosti najviac tri ventilátory súčasne, prvý predpoklad bol viac ako tisíc, doobjednaných bolo najmenej tristo ventilátorov od slovenského výrobcu.

  • Úporná snaha sledovať pohyb občanov cez mobilné siete, prvý pokus zastavil ÚS, druhý pokus s aplikáciou, ktorá sa aktivovala na hraničných prechodoch najskôr nefungovala a neskôr bola vypnutá, lebo tzv. domáca karanténa ako alternatíva štátnej karantény sa prestala využívať, tretí pokus o cielené zisťovanie pohybu osôb prichádzajúcich z menej bezpečných štátov skončil tak, že varovanie ÚVZ bolo vo forme SMS rozoslané všetkým užívateľom MT.
  • Rozhodnutia krízového štábu, či hlavného hygienika boli spravidla publikované na poslednú chvíľu.
  • Podpora vlády pre podnikateľské subjekty bola oneskorená a slabá, doteraz neplní stanovený cieľ.
  • Viacero občanov, ktorí absolvovali tzv. štátnu karanténu sa obrátilo na ÚS SR so sťažnosťou na porušenie ústavou garantovaných práv, vláda nevie doložiť relevantnú právnu normu na základe ktorej nariaďovala tzv. štátnu karanténu.
  • Podpredsedníčka vlády a ministerka Remišová podala TO na základe ktorého boli NAKA zadržaní a 40 hodín vypočúvaní štyria odborníci pre údajný nedovolený zásah do štátnej siete GOVNET,
  • DO stovky opatrení na odbyrokratizovanie podnikania bolo zabudované aj zrušenie bankového odvodu, čím boli bankám uvoľnené úverové zdroje v objeme 280 miliónov € a ešte ušetrený odvod za rok 2020 v objeme asi 150 miliónov €.
  • Vláda navrhla a parlament schválil novelu zákona, ktorá umožní kandidovať na najvyššie pozície v prokuratúre každému právnikovi a parlamentu dá právo prokurátorov odvolať pre hocičo!!!
  • Objem prostriedkov určených na tzv. 13 dôchodky sa navrhuje zmenšiť na polovicu predpokladaného.
  • Navrhuje sa zrušiť tzv. obedy zdarma pre deti a študentov a kompenzovať to dvojnásobným odvodovým bonusom pre zamestnaných rodičov. To čo nezaplatia navyše rodičia, ubudne z rozpočtov VÚC a rozpočtov miest a obcí – doteraz nebolo prerokované.
  • Od Nového roku 2021 by deti, študenti, dôchodcovia a ZŤP mali dostať aj prepravu autobusmi a MHD zdarma, lenže toto opatrenie musia zabezpečiť VÚC a mestá, ktoré očakávajú finančnú kompenzáciu.
  • Od Nového roku 2021 by deti, študenti, dôchodcovia a ZŤP mali byť oslobodení od doplatkov za lieky. Zlé jazyky hovoria, že to bude platiť iba pre najlacnejšie kategórie liekov a lekárenská lobby sa už postará o ochranu svojich záujmov. Zdravotné poisťovne nie sú v stave pre financovať všetky lieky bez doplatkov, to je všeobecne známe!

Morálne zlyhania vládnej koalície pôsobia ako erózia, ktorá spôsobí jej rozpad

Rozpor medzi sľubmi (programom) a reálnymi činmi je stále markantnejší. Správanie vrcholových predstaviteľov legislatívnej a výkonnej moci vybočuje z akceptovateľných morálnych zásad. Ich komunikácia s médiami a sprostredkovane aj s verejnosťou zhrubla, je neúprimná, pretkávaná klamstvami. Z množstva lapsusov, ktoré nie je možné podrobne rozoberať vyberám 2 témy:

Výhovorky a použité klamstvá pri odhalení podvodných spôsobov VŠ štúdia najvyšších ústavných činiteľov, bez vyvodenia osobnej zodpovednosti, demagógia premiéra pri prezentácii výsledkov posledného samitu hláv štátov EÚ v Bruseli 18 – 21 júla 2020 v Bruseli.

  • Spôsob ako Boris Kollár spacifikoval poslancov za SaS a „Za ľudí“ je mu podobný. Otvorenou vyhrážkou, že v prípade jeho odvolania odchádza jeho „Sme rodina“ z vládnej koalície je vydieranie ako vyšité. Návrh na odvolanie seba samého je hodný na zápis do kroniky politických kotrmelcov, ktoré nemajú s politickou kultúrou nič spoločné. Nakoniec vydierač Kollár si dovolil dourážať mladšieho kolegu podpredsedu NR Šeligu v priamom prenose a schytal to aj nezúčastnený stále predseda „Za ľudí“ Andrej Kiska. Boris však nie je škrob, usporiadal na Bôriku pre vládnych poslancov mecheche, kde pri dobrom jedle a pití obrúsili hrany a namazali vŕzgajúce parlamentné pánty.
  • Premiér Matovič bol pri návrate z Bruselu nabrúsený na novinárov čakajúcich na letisku M.R. Štefánika – lebo vraj ohrozili jeho vyjednávaciu pozíciu a vyjednávalo sa o miliardách €. S vtipom sebe vlastným ich šokoval slovami, že ich trochu oklamal, lebo dosiahnuté výsledky nie sú dobré …. sú geniálne! Na pripravených hárkoch ukazoval, že Slovensko dostane od EÚ viac ako 40 mld. €, čo je nekorektný údaj, treba oddeliť pôžičky od grantov, aj to koľko pripadá na aktuálne programovacie obdobie a hlavne treba uviesť, že do EÚ musí Slovensko aj zaplatiť, konkrétne 8 mld. Potom sa pobral do Košarísk na slávnosť k 140 výročiu narodenia M.R. Štefánika, na cestu mu zostala necelá hodina a čakali ho tam pani Prezidentka aj pán Predseda NR SR. Otázky k diplomovke sľúbil zodpovedať na osobitnej TB ešte dnes. TB sa konala až na druhý deň, potom čo zasadla rada starších (koaličná rada) a ubezpečila ho o svojej oddanosti.
  • TB k diplomovej práci Igora Matoviča (22.07.2020) vojde do dejín ako zúfalý zápas hulváta a puncovaného klamára, ktorý začal útokom na novinárov a končil hrou na Nevedka, ktorý vraj dodnes netušil, že je v jeho DP niečo nesprávne citované, ale vyzýval poslancov vládnej koalície, aby ho odvolali ak im to svedomie káže, on má svedomie čisté, odíde s politiky a bude si žiť svoj pokojný život podnikateľa. Vláda a koalícia vraj môže fungovať aj bez neho, OĽaNO nevystúpi z koalície!
  • Už 23.07.2020 sa uskutočnila mimoriadna 10 schôdza NR SR, aby prerokovala návrh 39 opozičných poslancov na vyslovenie nedôvery premiérovi Matovičovi. Predkladateľ návrhu uviedol 5 dôvodov na vyjadrenie nedôvery. Premiér dostal slovo, aby predniesol stanovisko vlády SR, ale to počas jeho 92 minútového vystúpenia neodznelo! Zato poriadne naložil predkladateľom návrhu, osobitne Ficovi, Pellegrinimu, Žigovi za drancovanie lesov a Rašimu za stav zdravotníctva. Keby len to, opakovane sa vyhrážal politickej opozícii a radil im potichu sedieť a čakať kedy si príde pre nich NAKA. Priamo z očí do očí vyzval poslancov na to, aby hlasovali podľa svojho svedomia. Týmto manévrom sa vyhol faktickým poznámkam, ktoré by si musel vypočuť keby bol vystúpil v rámci rozpravy!
  • Parlament rokoval s dvomi prestávkami až do skorého rána, najskôr (podľa rokovacieho poriadku) vystupovali ministri za OĽaNO a ako biela vrana aj minister Krajňák (Sme rodina). Opoziční poslanci došli na radu o 23 hodine. Odvolávaný sa v sále zdržiaval málo, dokonca si odskočil domov do Trnavy, aby sa nachystal na cestu do Košíc. V rozprave odznelo veľa poučného, aj zbytočných fráz, aj blaa, bla, bla, blaaaa, zaujal minister Mičovský, ktorý kultivovane predstavil svoj postoj ku kauze s DP slovami, že v každej slušnej krajine sa za také niečo odstupuje, ale vraj SR nie je slušná a preto má premiér pokračovať, aby sa pomery v krajine zmenili!!!
  • NR SR neschválila návrh, lebo za vyslovenie nedôvery premiérovi hlasovala menšina 47 poslancov.
  • Vedenie UK komisionálne zhodnotilo DP Igora Matoviča z 1998 roku ako nespôsobilú na obhajobu v danom roku, nesplňujúcu predpísané štandardy pre záverečné práce. Slovo „Plagiát“ je slabé na to čo skrýva utajovaná DP, totiž z celkového obsahu 79 strán je až 76 skopírovaných z dvoch zdrojov! Ako mohla taká DP uniknúť pozornosti oponenta? Najskôr tak, že DP prepísala oponentova sestra!

Výsledkom PV 2020 je vládna koalícia, ktorá nezvláda riadenie štátu, zmätočne komunikuje s verejnosťou, produkuje škandály, no čo je podstatné: stráca dôveru a tým aj podporu pre pokračovanie svojej misie.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:01

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.