Založ si blog

Duté hlavy, plechové huby a hlinené nohy – to je naša vládna koalícia

Parlamentné voľby vo februári 2020 priniesli očakávanú zmenu, ktorú masívne podporovali médiá, tretí sektor, politická opozícia, oligarchovia už mali pripravenú aj náhradu, ibaže volebný výsledok im nebol celkom po chuti. Prepad koalície „PS – Spolu“ a mizerný výsledok „Za ľudí“ neboli ešte to najhoršie, voľby totiž s náskokom vyhral subjekt, ktorý vyhrať nechcel, no keď už „Palica vystrelila“, tak sa sformovala štvorkoalícia s podporou ústavnej väčšiny až 95 poslancov v NR SR.

Štandardné politické strany sú garantom stabilného fungovania parlamentnej demokracie

Koalícia po PV 2016 obsahovala štandardné, zavedené strany Smer-SD, SNS, Most-Híd aj favorizovanú Sieť, ktorej rozklad sa začal okamžite po vstupe do vlády vedenej Robertom Ficom. Časť poslancov zo Siete prešla do Mostu-Híd a koalíciu podporovala aj trojica odídencov z novej strany „Sme rodina“. Táto koalícia vydržala celé volebné obdobie aj napriek tomu, že spojila dovtedy nespojiteľné a prežila aj veľkú krízu sprevádzanú protestami verejnosti po vražde novinára a jeho priateľky. Výsledky vládnutia, najmä výrazný rast HDP, zníženie nezamestnanosti pod 5%, sociálny zmier, rast reálnych miest, posilňovanie sociálneho štátu, no aj odkrytie pochybení v justícii a zahájenie procesov s páchateľmi, ktorí si demokraciu osedlali tak, že sa cítili byť nad zákonom ukázali, že spoločnosť môžu úspešne riadiť najmä štandardné politické strany, ktoré disponujú preverenými kádrami, aj mechanizmami ich trvalej kontroly.

Už pri koaličných rokovaniach bolo prítomné vydieranie, no to bol len začiatok

Počas prvých marcových dní nebolo jasné zloženie koalície (trojkoalícia alebo štvorkoalícia) ba ani to, či líder OĽaNO, NOVA, KÚ a ZMENA ZDOLA Igor Matovič vezme funkciu premiéra, ktorú mu volebný výsledok ponúkal. Žiaľ Bohu, vzal! Na koaličných rokovaniach sa nezúčastňoval Andrej Kiska, oficiálne zo zdravotných dôvodov, v skutočnosti bol sklamaný z volebného zisku 5,77% pre stranu „Za ľudí“ aj z toho, že do koalície smerovala Kollárova „Sme rodina“. Hovorí sa, že „Ryba smrdí od hlavy“ a táto ľudová múdrosť sedí na hlavy koalície ako uliata. Pri rozdeľovaní rezortov sa identifikoval s vydieračmi dezignovaný premiér Igor Matovič, keď na adresu SaS napísal, že hra sa končí a začnú sa diať veci … inými slovami, alebo sa SaS vzdá nádeje na MF alebo nebude súčasťou vládnej koalície. Richard Sulík pochopil, že so ziskom 6,22% nie je pre koalíciu nevyhnutný a ustúpil. Boris Kollár so svojimi 8,24% bol síce 3 krát slabší ako Matovič a spol., ale vyťažil silné a prachaté rezorty a sám sa dal zvoliť na čelo NR SR.

Podnikatelia na čele vládnej koalície, poznačení minulosťou a ich volebné krovie

Igor Matovič parlamentné opozičné lavice derie 10 rokov. Je dostatočne známy ako všetkými masťami mazaný podnikateľ, vydierač a klamár, ktorý postupne svojou vulgárnou rétorikou získal priazeň časti voličov v takom rozsahu, ktorý čakal málokto, on sám určite nie! Zarobil na primitívnej reklame milióny, investoval do nehnuteľností aj do schránkovej firmy na Cypre. Jeho spôsob politiky je svojrázny, osobitý a tým aj sympatický pre istú skupinu voličov. Strelené nápady, nedomyslené a nerealizovateľné návrhy boli považované za neškodné politické smetie kým bol v opozícii, ale on zotrval v tomto aj vo funkcii premiéra vlády SR! Jeho ignorovanie pravidiel, neúcta k zákonom, protokolu, jeho rétorika a slovník pohoniča, snaha riadiť svet cez početné TB a sociálnu sieť s posadnutosťou jemu vlastnou. Čoraz viac ľudí si kladie otázku, či tento pán je spôsobilý riadiť zmysluplne zložité procesy v spoločnosti a nemálo si odpovedá, že  veru nie je!

Je neuveriteľný fakt, že evidentný volebný podvod spáchaný na voličoch žiadnemu orgánu štátu neprekáža! OĽaNO ako politické hnutie totiž neexistuje od novembra 2019 – bolo zrušené pri registrácii pred PV 2020 a zaregistrovaný bol subjekt OĽaNO, NOVA, KÚ a ZMENA ZDOLA. Ako je možné, že premiér sa necháva oslovovať a vystupuje ako predseda OĽaNO? Stačilo predstaviteľom NOVA miesto podpredsedu NR SR? Pre KÚ stačili poslanecké lavice? Pre ZMENU ZDOLA stačil post ministra? Splnil tento hybrid podmienky zákona o voľbách do NR SR? No nemohol ich splniť! OĽaNO vraj malo utajený snem v septembri 2019, dovtedy malo 4 členov a nemalo sídlo, nemalo orgány, nemalo stanovy – takto si užívali v politike, na volebnú listinu urobili nábor a výber osobností, ktoré môžu prilákať hlasy, ale pre legislatívnu prácu nepredstavujú prínos. Poslanecký klub OĽaNO s 50 nováčikmi vedie politický slabinger Šipoš a už sa formuje ultra konzervatívna skupina v počte 17 – 20 poslancov, ktorá bude robiť svoju politiku a stále dôraznejšie. To čo dnes predstavuje OĽaNO je síce najpočetnejšou no súčasne najviac erózii podliehajúcou hlinenou nohou koalície!

Boris Kollár vstúpil do politiky v roku 2016, no dodnes možno vidieť volebné billboardy na ktorých vyzýva „Nevoľte politikov – volte Borisa“. Opakovať jeho excesy a unikátne chápanie slova rodina je zbytočné. No predsa čosi na jeho charakteristiku uviesť treba. Opakovane Smeru vyčítal, že za ním stoja oligarchovia – to hovorí on, čo je sám oligarchom už podľa jeho životného štýlu, podľa toho ako sa sám vyjadril, že mu patrili všetky lyžiarske strediská v Tatrách, že mal auto požičovňu v USA, že vlastní nejaké kaviarne, rádio a iné, napríklad karuselový biznis cez schránkové firmy, používaný na pranie špinavých peňazí. Pri sebaodvolávaní v parlamente svoj odchod z funkcie predsedu NR spojil s odchodom strany z koalície – vydieranie ako vyšité. Keď sa jeho nominant Holý nemohol stať ministrom dopravy, tak sa stal ministrom pre stratégiu a investície! Za 4 mesiace sa prejavil iba raz, predložil do vlády materiál s návrhom na zamietnutie spolufinancovania Národného futbalového štadióna a vymáhanie 27 miliónov € poskytnutých doteraz. Tu je každý komentár zbytočný! Zostáva otázka, či je kauza divného študovania Borisa zažehnaná natrvalo, no nie je! Ponesie sa to s ním ako dôkaz toho, že pozíciu najvyššieho legislatívca môže zastávať aj plagiátor.

Richard Sulík po návrate z Nemecka podnikal vo firme Fax Copy, ktorá dovážala a predávala kancelársku techniku, neskôr sa stal šéfom OLO kde si prilepšil predajom nehnuteľností, do politiky vstúpil ako veľká voda prísľubom referenda pred voľbami 2010. Po voľbách ako predseda SaS sa stal predsedom NR SR, z funkcie bol odvolaný v roku 2011 pre hlasovanie, ktoré znamenalo nedôveru vláde vedenej Ivetou Radičovou. Strana SaS presadzuje liberálnu agendu a v každom volebnom období sa zbavuje nespokojných funkcionárov. Počet členov strany osciluje okolo 200, prevažne ide o Bratislavčanov. Medzi jeho kauzy patrí najmä „Sasanka“ po zverejnení videí z 13-tich pracovných raňajok u tiežpodnikateľa Mariána Kočnera a zneužívanie „Liberálneho domu“ – sídla strany na čerpanie dotácie na poslanecké kancelárie. Ako podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva bojoval s Matovičom o skoršie otváranie obchodných prevádzok po pandémii, za podstatný prínos považuje tzv. „kilečko“ čo je 114 opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia. Poslanecký klub SaS vedie Anna Zemanová, ktorá zaujala svojim vajataním pri kauze Borisa Kollára.

Andrej Kiska s prípravou strany „Za ľudí“ začal už v prezidentskom paláci. Za svoje zásluhy považuje porážku Roberta Fica a podpora síl smerujúcich k očiste Slovenska od policajnej mafie. Krátko pred voľbami 2020 unikli dve videá, v ktorých Andrej Kiska odhalil svoje vzťahy s mafiánmi pôsobiacimi v Poprade. Mohutnú kampaň pred prezidentskými voľbami 2014 financoval cez svoje firmy, pričom porušil zákon o účtovníctve a daňové zákony. Okrem obvinenia zo strany NAKA Andreja ťažia aj kauzy s pozemkami a krivdy, ktoré napáchal pri podnikaní s pôžičkami cez dva nebankové subjekty. V strane sa predseda Kiska neukázal od volieb a najnovšie oznámil, že na sneme v auguste 2020 nebude kandidovať na predsedu zo zdravotných dôvodov. Preferencie strany spadli pod 4%, čaká sa na oživenie po zvolení nového vedenia.

Som sklamaná, očakávané vysoké štandardy vládnutia sa zatiaľ nenapĺňajú

napísala pani Prezidentka ako reakciu na sériu odhalení plagiátorstva členov vlády a v parlamente. Je totiž diametrálny rozdiel medzi tým, čo sa hovorí a píše a skutočnosťou! Popravde vláda ktorú pani Prezidentka vymenovala 21 marca nemá predpoklady odborné ani charakterové. Amaterizmus sprevádza vládu od prvých dní a logickým výsledkom sú pochybenia, ktoré škodia viac ako sa na prvý pohľad javí. Opisovať početné  lapsusy by zabralo veľa miesta a nie je to ani účelné:

  • Zmätočné rozhodovanie o opatreniach na zvládnutie pandémie nového koronavírusu,
  • Nezvládnutie pomoci zamestnávateľom a podpory zamestnávania,
  • Zavedenie povinnej štátne karantény bez právneho titulu,
  • Z celodenných rokovaní krízového štábu epidemiológov nikto nerobil zápis,
  • Tri pokusy o zavedenie sledovania pohybu osôb cez telefónnych operátorov zlyhali a zafungoval iba jeden, aby bol po niekoľkých dňoch vyradený,
  • Do tzv. kilečka bolo zahrnuté aj zrušenie bankového odvodu, čo je +150 miliónov € pre banky a mínus pre pôvodný účel ochrany bánk pred následkami prípadnej krízy,
  • Oprava štátneho rozpočtu na 2020 rok, pre výpadok daňových príjmov cca 1,5 mld. € sa plánovaný deficit zvyšuje 6 násobne a dosiahne 12 mld. €,
  • Účelová zmena zákonnej úpravy o voľbe generálneho a špeciálneho prokurátora,
  • Čistky v štátnych podnikoch a úradoch štátnej správy v rozpore s deklaráciami,
  • Prvý sociálny balíček po 4 mesiacoch vlády má predstavovať pomoc v objeme 500 miliónov €, ale tzv. 13. dôchodok predstavuje len polovicu objemu z toho čo je schválené v zákone z februára 2020,
  • Zrušenie obedov zdarma a ich náhrada zdvojnásobením daňového bonusu je typická Sulíkovština, ak zamestnaný rodič zaplatí ročne o 280 € menej na daniach – toľko bude chýbať obciam a mestám, ktoré sa oprávnene búria proti takýmto rozhodnutiam, ktoré ich oberajú o peniaze a bez prerokovania,
  • Mestá a VÚC ako zriaďovatelia autobusovej dopravy a MHD sú rozčarované – dobre to vystihol trenčiansky župan Rybníček keď povedal: „V pondelok ich niečo napadne a vo štvrtok to majú v zákone“ – ako majú zabezpečiť bezplatnú dopravu pre dôchodcov, mládež a ZŤP netušia,
  • Výsledky samitu lídrov EÚ premiér predstavil ako „geniálne“ s objemom až 34 mld. € pre Slovensko vo forme grantov a pôžičiek,
  • Predseda Smeru SD Robert Fico to obrátil naruby a tvrdí, že Matovič tam narobil viac škody ako úžitku a navyše sa správal ako nekompetentný šašo, čím urobil Slovensku hanbu.

Smer SD a nezaradení poslanci doručili Návrh na odvolanie premiéra vlády SR

Dnes bol podaný do podateľne NR SR oficiálny návrh poslancov za Smer SD a nezaradených poslancov na odvolanie premiéra vlády SR, v ktorom sa akcentujú štyri hlavné dôvody: evidentné a priznané plagiátorstvo pri vypracovaní diplomovej práce, odklon od PVV, nepripravenosť na zvládnutie ústavných povinností, nedostatočné zvládnutie dôsledkov ekonomickej krízy + výsledky jeho pôsobenia na samite EÚ kde pre nekompetentnosť, nepripravenosť a nízku aktívnosť spôsobil Slovensku stámiliónové škody.

Nuž čo uviesť na záver? Náš premiér rozhodne netrpí pocitom viny, o zodpovednosti síce rád rozpráva, ale aby zodpovednosť vyvodil voči sebe? To nehrozí! Kapry si vlastný rybník nevypustia – toľko príslovie od ktorého možno odvodiť, že odvolávanie premiéra nebude úspešné. Keď je v rybníku priveľa bahna, prídu rybári a kapry vylovia, rybník vypustia, bahno vyvezú na polia a do čistej vody v rybníku nasadia nové ryby.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.