Založ si blog

Neústavný lockdown trestá nevinných

Nad logikou zákazov obsiahnutých v opatreniach ÚVZ a Vlády SR, ktorými bol skombinovaný čiastočný lockdown s masovým plošným testovaním, možno len zaplakať. Celodenné rokovanie ÚKŠ a Vlády SR v nedeľu prinieslo ako výsledok zmätočné informácie na TB, ktorá sa zapíše do dejín ako najhoršia.

Zavedenia zákazu vychádzania od soboty 24 októbra nie je dvakrát domyslené a malo by sa čo najskôr opraviť. Medzi výnimkami sú také aktivity ako venčenie domácich miláčikov, starostlivosť o hospodárske zvieratá, prechádzky v extraviláne, nákup potravín, drogistického tovaru a liekov. Návšteva najbližších potravín, lekára, banky, poisťovne, autoservisu, starostlivosť o potrebných rodinných príslušníkov, návšteva čerpacej stanice atď. Ak to niekto bude brať doslovne, potom nesmie vyniesť smetí!

Na otázku či je dovolená aj návšteva cintorína súvisiaca so sviatkom pamiatky zosnulých a dušičiek, bolo zo strany premiéra Matoviča odpovedané jemu príznačným spôsobom: „Ja tam takú výnimku nevidím, teda cintorín musíte odložiť na neskôr“. Neskôr tento problém zdôvodňoval Minister vnútra SR Mikulec slovami o tom, že na cintorínoch vzniká veľké sústredenie osôb a je to teda rizikové z hľadiska šírenia vírusu!

Od jari počúvajú občania 65+ strašenie o tom, že sú najviac ohrozenou skupinou, že stačí aby na nich niekto kýchol zo vzdialenosti menšej ako 2 metre a sú vystavení nákaze vírusom COVID-19. Občania 65+ sú väčšinou na dôchodku, jeseň života si užívajú často v skromnosti, často aj s podlomeným zdravím, no neraz je realitou, že ak majú navštíviť najbližšiu rodinu – tak ich cesta vedie na cintorín. Veľa je takých, ktorí už pochovali rodičov, ale aj súrodencov a čo je najbolestnejšie aj svoje deti! Stotisíce starkých a stareniek chodí na cintorín takmer denne a tu príde nejaký zákaz vychádzania a znemožní im vykonať to, čo je dlhoročnou tradíciou, súčasťou kultúry národa. Upraviť hroby a vyzdobiť ich podľa možností, zapáliť sviečky a veruže aj pomodliť sa za spásu nebožtíkov nemožno zakazovať!

Každoročne tieto sviatky znamenajú aj veľký biznis pre drobných i väčších podnikateľov, živé kvety, ikebany, sviečky a svietniky toho všetkého sa predá za desiatky, možno stovku miliónov €. Mnoho občanov, osobitne na vidieku si pestuje chryzantémy a iné dreviny, aby mohli „svoje“ hroby patrične ošetriť. Tento rok je všetko inak, lebo „odborníci“ rozhodli, že je tu riziko, ktoré v čase lockdownu treba eliminovať! Je faktom, že na veľkých cintorínoch v mestách sa otočia stovky ľudí a je problém s parkovaním, ale vždy sa to dá pri dobrej vôli zvládnuť, lenže tentokrát sa nechce! Kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody. Sú aj väčšie mestá ako Bratislava či Košice a cintoríny nezakazujú, práve naopak: napríklad vo Varšave sa v kritických dňoch mení grafikon mestskej hromadnej dopravy a zavádzajú osobitné linky k početným cintorínom.

Ešte k definícii „najbližšie potraviny“. Tam sa dajú kúpiť najbežnejšie veci, ale nemôže tam byť sortiment porovnateľný so supermarketom. Nejde o roztopaš, ale veľa ľudí aj v staršom veku má predpísanú diétne stravovanie, v supermarkete je vždy aj drogistický tovar a lekáreň. Ak sa k blízkemu supermarketu odveziem autom, nakúpim všetko čo potrebujem a vrátim sa domov, je to to z epidemiologickej stránky bezpečnejšie, ako keby som nakupoval v najbližších potravinách a vzdialenej lekárni na sídlisku alebo v obci.

Zverejnená štatistika hovorí, že občania 65+ nie sú zasiahnutí nákazou vo významných počtoch a rozumne obmedzený prístup na cintoríny nijako nemôže napomôcť šíreniu pandémie. Vyhrážky sankciami sú prejavom slabosti, napokon vláda v ktorej nikto nemá ani 50% dôveryhodnosť to ani nemôže robiť inak, štát je predsa organizované násilie, no je rozdiel v tom ako to násilie štát používa! My to stále nevieme, na proteste pred úradom vlády najskôr príslušníci patrične vybavení v troj rade stáli pred bránou a plotom úradu, no po hodine nepochopiteľne dovolili chlapcom z „ULTRAS“ vyliezať na bránu a hádzať kadečo do dvora, tak teda zasiahli! Učme sa od majstrov, napríklad Francúzov.

 

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.