Založ si blog

Nepresné vstupné údaje ani presné matematické operácie neopravia, taká je štatistika

Štatistické údaje o šírení pandémie slúžia na rozhodovanie o opatreniach, ktoré majú obmedzovať a v najlepšom prípade dosiahnuť stav na začiatku jej výskytu na Slovensku. Prvý pacient zasiahnutý COVID 19 bol zistený 6 marca  t. r. v Malackách. Ochorel otec rodiny po návšteve syna z Rakúska. Odvtedy sa na ÚVZ a na MZ SR zaznamenávajú údaje o počte testovaných RT PCR testami, o počte zistených infikovaných, o počte hospitalizovaných, o počte pacientov umiestnených na JIS a počte pacientov, ktorým bola aplikovaná pľúcna ventilácia. Testovanie sa vykonáva na stovkách odberných miest a vyhodnocuje v desiatkach autorizovaných laboratórií. V tejto štatistike sme dosiahli k 16 novembru tieto výsledky: počet vykonaných testov = 968 365, počet infikovaných = 87 276, čo je 9,01% pozitívnych testov, počet úmrtí = 526. Z uvedených dát sú kritické a žiaľ často manipulatívne prezentované verejnosti, dáta o počte testovaných, kde nie sú rozlíšené či ide o prvé testovanie osoby alebo testovanie opakované. Z toho je nesprávne odvodzovaný celkový počet infikovaných osôb, ktorý je ostro sledovaný a následkom sú opatrenia! Je príznačné, že počty vykonaných testov veľmi kolíšu, za posledný mesiac bol minimálny počet testov vykonaný 15 novembra = 1771, maximálny počet bol vykonaný 31 októbra = 21 949. Pri takých rozdieloch je dôležitejší údaj nie o počte testov, ale tzv. pozitivita testov čiže percentuálny podiel, ktorý však kolíše rovnako. Za posledný mesiac bola pozitivita najnižšia 1 novembra = 8,77% a najvyššia 15 novembra = 28,74%. Tento raketový nárast pozitivity je daný tým, že testovanie podstúpili mnohí tí, ktorí boli pozitívne testovaní tzv. antigénovými testami, čo je vzorka nevhodná pre štatistické vykazovanie.

Prečo je systém štatistického sledovania nepresný?

  1. Počty vykonaných testov sa neviažu na počty osôb, čiže dáta o počte pozitívne testovaných sú nadsadené, lebo isté množstvo osôb podstupuje testovanie opakovane aj viackrát.
  2. Dáta o počte pozitívne testovaných na COVID 19 závisia od počtu testovaných osôb a od toho aká je testovaná skupina, koľko je dobrovoľníkov, koľko je pacientov s príznakmi, koľko je opakovaných testov na pacientoch a tých, od ktorých sa test vyžaduje – zamestnanci, športovci, pendleri atď.
  3. Pozitivita rovnako závisí od testovanej vzorky. Preto je objektívnejší údaj o priemernej hodnote pozitivity za isté obdobie, napríklad týždeň či mesiac.

V čom nám politici a niektorí odborníci klamú?

Hovoriť o kolapse zdravotníctva, ktorý mal byť za dverami bolo prehnané, keď iní odborníci hovoria o 50% rezerve vyhradených tzv. covidových lôžok. Prognózovať do Vianoc tisícky zomrelých, keď ich máme aktuálne 526 od apríla, to dokáže iba náš premiér, ktorý o pár minút hovorí o zlomení rastovej krivky. Faktom  ktorý sa nedá spochybniť je argument, že situácia sa za trvanie výnimočného stavu nezlepšila, preto nemá praktický význam. Dnes sme boli varovaní MV aj odborníkom p. Krčmérym od nebezpečia nákazy na zajtrajších protestoch – veľmi trápne. Polícia vraj zabezpečí poriadok a zákonnosť – použije na to všetky dostupné prostriedky! To sme sa dožili! Od slobody kráčame k policajnému štátu?

 

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.