Založ si blog

Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté

Internetové ankety nie sú voľby, ale masívne prieskumy verejnej mienky

Pred voľbami 2020 prišiel Igor Matovič s geniálnym nápadom, spustil internetovú anketu, na ktorej bolo možné „hlasovať“ o 11 opatreniach, ktoré po „schválení“ až 67 tisícami občanov boli zapracované do PVV novej vlády. Že niektoré opatrenia sú nevykonateľné nevadilo, podstata bola v tom, že obyčajní ľudia mohli spolurozhodovať o politike budúcej vlády! Hlasovací formulár bol podrobný a vyžadoval od hlasujúceho zadať celý rad osobných údajov, čo odporovalo pravidlám EÚ známych pod skratkou GDPR. Taká „banalita“  nemohla víťazné ťaženie Igora Matoviča ohroziť. Hrubozrnný populizmus v ankete, výlety za „ukradnutými“ peniazmi do Cannes a na Cyprus + pestrá kandidátka obyčajných aj quasi celebrít, ozdobená osobnosťami z ďalších troch strán, to všetko vydalo na volebný výsledok, z ktorého sa nevedel tri dni spamätať ani sám Igor Matovič – budúci premiér vlády SR.

Každé zabezpečenie ankety proti manipulatívnemu viacnásobnému hlasovaniu zároveň sťažuje dostupnosť hlasovania. Najdokonalejšia personifikácia hlasujúceho predpokladá elektronický overený podpis, touto možnosťou disponuje maximálne 10-15% občanov, personifikácia cez identifikáciu e-mailovej adresy hlasujúceho je dostupná asi 70% občanom, no existujú aj občania s viacerými adresami, identifikácia hlasujúceho podľa IP adresy naopak, diskriminuje tých občanov, ktorí majú pripojenie do siete cez router, ktorý má jednu spoločnú IP adresu – potom môže hlasovať iba prvý z nich. Každý z uvedených spôsobov má teda nedostatky, ideálny neexistuje! Pre daný účel je najlepším kompromisom personifikácia podľa e-mailovej adresy. Počty tých snaživcov, ktorí využijú viacero e-mailových adries nie sú kritické, oveľa viac je takých, ktorí nemajú e-mail a ešte viac takých, ktorí ani netušia čo to vlastne je! Výsledky takto zabezpečenej ankety majú dostatočnú relevanciu a spochybňovať ich môžu iba nevedkovia! Spôsoby zabezpečenia nie je možné kombinovať, práve to by dávalo príležitosť na dvojité aj trojité hlasovanie.

Hlas SD spustil anketu pri príležitosti 31 výročia udalostí spájaných s 17 novembrom 1989

Piati predstavitelia nového lídra na politickej scéne – novovzniknutej strany Hlas SD na symbolickom mieste, Námestí SNP v Bratislave, 17 novembra o 10 hodine odštartovali internetovú anketu s dvomi otázkami, ktorými zisťujú postoje občanov k návrhu poslancov NR SR na prijatie ústavného zákona, ktorým sa skráti volebné obdobie parlamentu a vyhlásia predčasné parlamentné voľby v roku 2021, resp. ak tento návrh v parlamente neprejde, ochotu podpísať petíciu za vypísanie referenda a vypísaného referenda s rovnakou otázkou sa aj zúčastniť. Ako výraz rešpektu k zákonom, predstavitelia Hlasu SD neodporučili občanom účasť na avizovaných protestných akciách. Už na sklonku prvého dňa vykazovala anketa viac ako 100 tisíc hlasov, jej zabezpečenie bolo cez kontrolu IP adresy, opakovať hlasovanie bolo dovolené po 10 hodinách. Neprajníci okamžite označili anketu za podvodnú a naopak násobne viac bolo sťažností na fakt, že tisíckam občanov  systém hlasovať nedovolil s odôvodnením, že z danej IP adresy už bolo odhlasované. Prvou reakciou bolo skrátenie čakania na možnosť hlasovať z už použitej IP adresy, na druhý deň bolo zabezpečenie zmenené na personifikáciu cez e-mailovú adresu a odstránenie opakovaných hlasov z identických IP adries. Aktuálny stav hlasovania 24. 11. 2020 bol o 15:35 hodine 214 059 hlasov.

Anketa bude dostupná na www.referendum2021.sk do konca núdzového stavu, teda do 28 decembra 2020. Premiér Igor Matovič tvrdil, že ak sa v ankete nazbiera viac ako 1,5 milióna hlasov, potom sa zamyslí nad tým, čo robia zle. Že premiér vlády nevedel narýchlo povedať presnejšie koľko hlasov získala vládna koalícia,  možno prepáčiť, ale vyjadrenia viacerých poslancov parlamentu (Dostál, Baránik, Šeliga), že oni ani úspešné referendum nebudú akceptovať a volebné obdobie si neskrátia, sú úplne mimo misu! V takom prípade by riskovali, že ich nahnevaní občania z parlamentu poženú svinským krokom!

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Stratil Andrej Danko politický kompas alebo je to vážnejšie?

11.01.2024

V období sviatkov väčšina politikov odložila zbroj a venovala sa obyčajným ľudským radostiam a starostiam. No našli sa aj výnimky z ktorých najviac „bodoval“ Andrej Danko – predseda SNS a podpredseda NR SR. Vo viacerých mediálnych výstupoch zahral rolu prognostika a veštca, vyjadroval obavy o stabilitu vládnej koalície a prezrádzal „tajomstvá“ z koaličnej [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.