Založ si blog

Ak rastie hrozno vysoko, je podľa Ezopovej líšky a niektorých politológov, kyslé

Aj na Slovensku je to tak, že ak sa objaví mimoriadne schopný politik, množstvo menej schopných „osobností“ nachádza na ňom nedostatky. Svoje pochybnosti prezentujú ako holú skutočnosť, inými slovami: cieľavedome pracujú na tom, aby vychádzajúcej politickej hviezde zrazili hrebienok. Skúsenosti s uvedenou praktikou majú Vladimír Mečiar aj Robert Fico. Pre pamätníkov pripomínam, že s podobnými praktikami bol atakovaný aj Alexander Dubček. Systém, kde bohatí bohatnú na úkor chudobných, ktorí chudobnejú, totiž nepotrebuje mimoriadne schopných a odvážnych politikov, oveľa jednoduchšie systém ovláda politické nuly, amatérov. Do ich podpory je systém ochotný vkladať milióny, ba aj miliardy. Totiž, silné osobnosti v politike si dokážu vybudovať silnú podporu voličov a to im umožní robiť politiku slobodnejšie, odlíšiť sa od šedého priemeru, odbočiť zo zlatej strednej cesty. Dobrým príkladom sú Vladimír Putin, Viktor Orbán, ale aj Robert Fico. Na každého existujú prostriedky, ktorými ich systém skúša, diskredituje a koná v ich neprospech. Vo svete ovládanom kapitálom, keď sotva 5% boháčov ovláda 90% celosvetových zdrojov, pod pojmom systém treba vidieť globálnu mašinériu z agentov tajných služieb, quasi diplomatov, siete NGO a najmä masové médiá s bezodnými rozpočtami, ktoré dohliadajú na miestnych politikov a zabezpečujú ich lojalitu, odporcov likvidujú.

V júni 2020 ohlásil Peter Pellegrini zámer vytvoriť novú politickú stranu, o týždeň predstavil 10 kolegov poslancov NR SR za Smer SD, s ktorými vytvorili tzv. Pelleho jedenástku, 29 júna predstavili názov a logo strany, 13. júla odštartovali zber podpisov pod petíciu na vznik strany Hlas SD, 14 augusta petičný výbor odovzdal na MV SR petičné hárky s 94.414 podpismi občanov. MV SR stranu zaregistrovalo 11. septembra 2020. Už počas leta prieskumy volebných preferencií signalizovali, že nová strana bude vážnym súperom vedúceho OĽaNO a predstavuje ohrozenie aj pre Smer SD, ktorého preferencie odvtedy klesali. V prieskumoch dôveryhodnosti politikov sa Peter Pellegrini dlhodobo umiestňuje hneď za prezidentkou, čo hovorí o jeho popularite, ktorú si získal najmä za dva roky výkonu funkcie predsedu vlády SR a trvá dodnes.

Stratégia založená na atakovaní, kritike, spochybňovaní je metódou priemerných a podpriemerných politikov na prežitie. Prvé ataky prišli zo Smeru SD, ktoré skupinu poslancov nazývali zradcami a bežne ich titulujú ako odídencov. Uznanie, že príčinou rozdelenia strany bola dlhodobá pasivita predsedu Fica a zvláštne vzťahy vo vedení Smeru SD, absentovalo. Peter Pellegrini odmietol ponuku robiť v Smere bábkového predsedu. Pochybnosti o čestnosti úmyslov hlasistov vyjadrovali mnohí, no nepredkladali žiadne seriózne argumenty, iba obvyklé sto krát povedané a napísané floskuly o starom a novom Smere. Hlasisti na podnety reagovali minimálne, ale činorodo pracovali. Vytvorili základné predpoklady pre budovanie úspešnej politickej strany: spustili webovú stránku, v každom kraji identifikovali dvojicu koordinátorov, zverejnili Stanovy Hlasu SD, spustili internetovú anketu, kde občania môžu vyjadriť svoj názor na vyvolanie predčasných parlamentných volieb, prenajali si priestory v centre Bratislavy s plochou 350 m2 a pripravili zakladajúci snem, ktorý sa uskutočnil formu videokonferencie 28. novembra, pri účasti 74 delegátov zo všetkých krajov SR. Strana je financovaná výlučne z pravidelných príspevkov zakladajúcich členov, ktorí sú poslancami NR SR. Začína sa s prijímaním členov a podľa ich miestnej príslušnosti budú z nich vytvorené krajské a neskôr aj okresné orgány strany. Riadny prezentačný snem strana plánuje uskutočniť v marci 2021, tam budú zvolení ďalší traja podpredsedovia a doplní sa aj predsedníctvo na konečný počet 20 členov.

Bulvárne médiá sa pri komentároch o zakladajúcom sneme nezdržiavali informáciami, ktoré odzneli na TB, ale si zgustli na omyle novozvoleného predsedu, ktorému sa šmykol jazyk a namiesto Hlas SD povedal Smer SD, tiež si všímali dôstojné priestory, dvojicu VW Tuaregov na vyhradených parkovacích miestach, no a samozrejme si lámali hlavy nad tým, kde na to tí hlasisti berú! Viac zamrzeli účelové komentáre resp. rozhovory s politológmi (Lenč, Malová, Štefančík), ktorí porovnávali stanovy Smeru SD so stanovami Hlasu SD a nachádzali len málo rozdielov, pochybovali o tom, či bude Hlas SD a jeho orgány budované zdola nahor a teda, či to nebude strana jedného muža atď. Odborníci na politiku nevedia, že napríklad príjem členov teraz môže vykonávať iba predsedníctvo a až po kreovaní krajských výborov môže túto právomoc delegovať na kraje a po kreovaní okresných výborov takú právomoc daná okresným výborom? Že podrobnosti o členstve nie sú v stanovách, ale budú v Organizačnom poriadku strany, čo je štandardné a nie je verejne dostupný, lebo je v štádiu tvorby a schvaľovania.

Dovolím si odporučiť všetkým, ktorí sa živia politizovaním, aby sa poobhliadli, kto nám to aktuálne vládne, čo je vlastne OĽaNO s príveskami NOVA, KÚ a ZMENA ZDOLA, kde majú verejne dostupné Stanovy, kde je ich Organizačný poriadok, ako boli kreované ich orgány, dokedy sa chcú zastupiteľskej demokracii smiať do očí?

Je v záujme Slovenska, aby sa politická scéna normalizovala, ak do NR kandiduje 27 strán a hnutí je to anomália, ktorá neslúži demokracii, ale špekulantom. Dnešná vládna koalícia sa utápa v žabomyších sporoch, parlamentné kluby pripomínajú zbory zverbovancov – amatérov, ktorí sa neovládajú ani politickú abecedu. Riadenie štátu takýmito subjektmi, ktoré ani politickými stranami nie sú, je logicky jedna veľká tragédia. Ak vzniká nová politická strana s nádejným programovým základom a jadrom skúsených politikov, buďme radi tomu, že svitá na lepšie časy. Ak dnes má Hlas SD volebné preferencie okolo 20%, je pravdepodobné, že za pol roka to bude blízko 30%. Potom môže vzniknúť koalícia z dvoch strán, keď partner Hlasu dosiahne aspoň 15%. Súčasný stav, kedy okolo 5% hranice osciluje 7 strán a hnutí, nedáva nádej na zmenu. Ak príklad Hlasu SD nie je použiteľný pre existujúce mini strany a hnutia, je najvyšší čas na ich zlučovanie.

Peter Pellegrini ukázal, že politika sa môže vykonávať aj slušne, podujal sa vybudovať stranu od nuly, bez oligarchov a sponzorov je to zložitejšie, ale darí sa mu, lebo vie a chce! Nad neprajníkmi, ktorí sa ho snažia znechutiť, ba kriminalizovať pre politickú zodpovednosť, možno len zaplakať!

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.