Založ si blog

Pol roka na Slovensku vládne „Zubatá“, nastane v pandémii sľubovaný obrat?

Čo sme sa od dnešných vládnych politikov napočúvali o údajných odvrátiteľných úmrtiach, ktorých naše zdravotníctvo vraj produkovalo cca 5.000 ročne. O presnosti tohto údaju možno viesť diskusie. Na celkový zdravotný stav obyvateľstva má totiž dosah aj kvalita životného prostredia, aj zdraviu neškodiace pracovné prostredie, aj životný štýl a stravovacie návyky, ktoré ako vieme, na Slovensku nepatria medzi vzorové. Ako sa hovorí, „Karma je zdarma“ a stalo sa, kritici „rozkradnutého zdravotníctva“ mali od 21 marca 2020 možnosť veci zmeniť a aj zmenili, ibaže k horšiemu!

Predčasné a prílišné sústredenie kapacít zdravotníctva na COVID 19

Prvá vlna pandémie na Slovensku ani pandémiou nebola, uverili sme v našu jedinečnosť. Ešte na začiatku októbra 2020 boli rozhodujúce čísla v porovnaní so susedmi viac ako priaznivé (k 30. septembru 2020 sme evidovali iba 54 úmrtí na COVID, denné prírastky úmrtí bolo možno počítať na prstoch. Desiatky vraj najlepších odborníkov zasadali celé dni na úrade vlády aj vo vládnom hoteli a riešili ako nedopustiť expanziu druhej vlny a skutočnú pandémiu. Navrhované opatrenia boli neraz korigované z politických dôvodov alebo prehodnocované pre ich zjavnú nelogickosť, no niektoré nezmysly prežívajú dodnes. Vláda vedené aktívnym premiérom vyrukovala s celoplošným testovaním aj núdzovým stavom. Zásahy do profilácie nemocníc znamenali odklady plánovaných intervencií, najmä operácií, vytváranie rezerv na tzv. červených (infekčných) zónach, horúčkovité zásobovanie ochrannými prostriedkami, zvyšovanie kapacít JIS a výbavy lôžok s podporou dýchania kyslíkom resp. pľúcnymi ventilátormi. Kapacita covidových lôžok presiahla číslo 4.000 o  mesiace skôr, ako to bolo reálne potrebné. Neexistovala metodika jednotného postupu liečenia pacientov s COVID 19 a tak sa dosiahol alarmujúci stav, kedy až 2,64% pacientov zomrelo!

Obete „Zubatej“ spôsobené Covidom alebo spájané s Covidom

Napriek úspešnému druhému SNP (prirovnanie exministra Krajniaka) sa „Zubatá“ s nabrúsenou kosou oháňala stále rýchlejšie a jej obetí pribúdalo raketovým tempom: k 31 decembru 2020 bol počet zomrelých na COVID = 2.250 a k dnešnému dňu (6 apríla 2021) je to už 10.156, čo znamená že v roku 2021 si COVID vzal až 7.906 životov, takže rok 2021 už teraz je podstatne horší ako bol celý rok 2020! Odvolávanie sa na nové mutácie koronavírusu, najmä britskú a juhoafrickú, je len chabou výhovorkou. Odborníci z poradných orgánov a bojovní politici by mali zliezť z fiktívnych barikád a občanom vysvetliť, čo urobili od októbra minulého roku, aby ochránili ich zdravie a životy. Výsledky ktoré v bojoch dosiahli sú na zaplakanie, ani len jednoduché veci ako registrácia na testovanie a očkovanie nefungujú správne, popravde by sa nemali pretŕčať v médiách, ale chodiť po kanáloch! Aktuálne počúvame ako sa situácia najmä v nemocniciach zlepšuje, načase! Ide totiž aj taká šuškanda, že nielen testovanie a očkovanie sa stalo pre niektorých skvelým biznisom, ale aj nemocnice si vylepšujú hospodárske výsledky tak, že ak sa dá, tak príčinou úmrtia je COVID. Okrem nemocníc praskali vo švíkoch aj pohrebné služby, krematória, cintoríny a na svoje si prišli aj ďalší zúčastnení na početných pohreboch. Podľa tempa očkovania si nemôžeme byť istí sľubmi, že toto leto bude OK. Podľa jednej teórie skratka OK sa vo vojne juhu proti severu používala ako oznam znamenajúci 0 mŕtvych. Žiaľ tempo očkovania nemôžeme výrazne zvýšiť, lebo nemáme dostatok vakcín! Kto za to prevezme zodpovednosť? Najskôr nikto, lebo sebareflexia je tu pojem neznámy!

Ako to bolo so štruktúrou celkovej úmrtnosti v roku 2020?

Celkom na Slovensku zomrelo v minulom roku 59.000 ľudí, čo je nárast oproti 5 ročnému priemeru +10%. Tých 5.565 nadbytočných obetí pozostáva z takmer 2 tisíc obetí obehovej sústavy, viac ako 1 tisíc obetí onkologických chorôb, už známych 2.250 obetí COVIDU 19 a zbytok tvoria tri stovky obetí ostatných chorôb. Tu je dôkaz, že prehnaná pozornosť, ktorá je venovaná COVIDU si vyžiadala pre zanedbanie zdravotnej starostlivosti dvojnásobne viac obetí iných ochorení a to nemožno považovať za normálne! Kto za to prevezme zodpovednosť? Zasa nikto? Alebo si počkáme na výsledky roku 2021, ktoré budú ešte oveľa dramatickejšie a potom niekoho rituálne obetujeme?

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.