Založ si blog

Hanba fackuje kritikov referenda, ich partizánčina škodí demokracii

Od začiatku (5.2.2021) zbierania podpisov občanov na petičné hárky za vypísanie referenda, ktoré by malo poslancov NR SR primäť k tomu, aby si schválením ústavného zákona o skrátení volebného obdobia,  takpovediac „vypustili rybník“, sa objavovali rôzne uletené vyjadrenia typu: referendum aj tak nebude úspešné, otázka na petičnom hárku odporuje Ústave SR, pani Prezidentka by sa mala obrátiť na ÚS s otázkou na ústavnosť referenda, aj keby bolo referendum úspešné – poslanci ho nemusia rešpektovať (Baránik, Dostál) a pridali sa aj tzv. ústavní právnici a experti, ktorí právo vyučujú na našich univerzitách.

Keď v pondelok 3. mája 2021 apolitický petičný výbor doručil do prezidentského paláca vzorne zabalené krabice s petičnými hárkami obsahujúcimi takmer 586 tisíc podpisov občanov, ktorí sa podpísali pod referendovú otázku „Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?mnohým zablikala nad hlavou červená kontrolka a tak začali vojnu proti referendu.

Koho chleba ješ – toho pieseň spievaj

V každom mienkotvornom masovom médiu majú k dispozícii skupinu „preverených“ politológov, komentátorov aj tzv. ústavných právnikov, ktorých mobilizujú k tomu, aby začali pracovať na formovaní verejnej mienky. Každodenne sa po všetkých možných kanáloch do občanov hustia názory a postoje osobností aj quasi-osobností. Mali by objektívne informovať, no často ide o presviedčanie, ba možno hovoriť o nátlaku na pani prezidentku, na sudcov ÚS, na nominantov vládnych strán. Ostatných občanov stačí odradiť od účasti na referende a veci zostanú ako sú, aspoň niekoľko mesiacov, totiž každý týždeň pri koryte je nepochybne  výnosnejší ako vstúpiť do politického ringu a nebodaj skončiť v opozícii. Akademická pôda je posvätná, politik tam nemá právo vstúpiť, tobôž vystúpiť, ale priamo z akademickej pôdy sa viacerí aktéri angažujú až príliš v politike (Burda, Bujňák, Giba). Čo k tomu dodať? Vari české príslovie: „Kto umí – umí, kto neumí učí“. Vykladať Ústavu SR by nemali teoretici, ktorí právnickú prax nepoznajú, ale čo už, proti gustu žiaden dišputát.  Rôzne teoretické výlevy je potrebné ignorovať a skôr načúvať ľuďom, ktorí ústavu tvorili alebo na ÚS pôsobili, zdôrazňujem „úspešne pôsobili“.

Prečo je referendum o skrátení volebného obdobia ústavné

V ústave SR sa píše okrem iného: „Všetka moc pochádza z ľudu, občania moc vykonávajú prostredníctvom volených zástupcov alebo priamo“ to znamená, že volení poslanci na všetkých úrovniach sú iba zástupcami voličov – občanov. Exkluzívnym nástrojom priameho výkonu moci občanmi je práve referendum. Referendom sa nemôže rozhodovať o daniach a odvodoch a tiež o základných ľudských právach! Čo namietajú odporcovia tohto referenda? Vraj poslanci NR SR majú svoj mandát vykonávať 4 roky, lebo ich volebné obdobie je štvorročné. Nuž, pseudoargument ako vyšitý, aj v rokoch 2006 a 2011 si poslanci skrátili funkčné obdobie, keď stratili väčšinu v parlamente – čiže záleží len na ich vôli a uvedomení si, že moc môžu vykonávať len dovtedy, kým je od občanov – voličov po nej objednávka. Byť poslancom nie je základné ľudské právo! Referendá sa často konajú na obecnej úrovni, kedy občania vyjadria v referende svoj väčšinový názor napríklad na starostu a tento názor je potom vykonaný uznesením obecného zastupiteľstva, buď je starosta potvrdený vo funkcii alebo odvolaný. Pokusy bagatelizovať rezultát referenda sú trápne tliachanie, lebo referendum má vyššiu silu ako zákon, keďže výsledok referenda môže parlament zmeniť až po 3 rokoch ústavným zákonom a bežný zákon hocikedy iným bežným zákonom. Ministerka spravodlivosti SR mudruje  o neústavnosti tohto referenda a spolieha na to, že ÚS SR toto dobrodružstvo zastaví. Neprekvapuje to, lenže z jej úst to neznie presvedčivo, už verejnosti predčasne klamala o príčine smrti generála Lučanského, advokáta vo výkone väzby pre ktorého nebola dostupná pľúcna ventilácia a najnovšie klame o tom, že nevedela o trestnom stíhaní konateľky jej rodinnej firmy. Keď bude referendum úspešné, nebude to znamenať nič menej než ten najsilnejší možný apel väčšiny voličov na poslancov NR SR, aby pochopili neodvratnosť vykonania procesov na skrátenie volebného obdobia!

Pánom politikom do pozornosti

Koaliční politici by rozhodne nemali spochybňovať opodstatnenosť konania referenda, lebo to je a vždy bude kontraproduktívne. Výkon moci koalíciou je sprevádzaný chaosom, konfliktmi a devastáciou finančnej stability štátu, rozvratom právneho štátu, katastrofálnymi výsledkami „boja“ proti pandémii COVID 19 – čiže sami mierou rozhodnou prispeli k spoločenskej objednávke vyvolať ústavným spôsobom predčasné voľby.

Opoziční politici by rozhodne nemali na seba útočiť a cez médiá si odkazovať rôzne rozumy, ktorými sotva dosiahnu prospech svojej strany, ale skôr odradia časť občanov od účasti na referende. Už teraz občanov môže vyrušovať evidentná žiarlivosť pánov Fica a Danka voči Petrovi Pellegrinimu, ktorému závidia nielen preferencie, ale aj to ako úspešne buduje novú stranu, dokonca aj pôsobivý zjav. Veci by pomohli tak, že by sa stretli lídri zainteresovaných politických strán a tiež spolupracujúcich subjektov (KOZ, OZ KOVO, Jednota dôchodcov, Zväz protifašistických bojovníkov) a dohodli sa na jednotnej stratégii do vypísania a po vypísaní referenda (podpornej kampani). Keď sa dopracujú k vypísaniu predčasných parlamentných volieb, potom sa môžu, ba musia venovať straníckej volebnej kampani.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.