Založ si blog

Volanie po stabilite vlády nemá kto naplniť

Naša vládna koalícia a tým aj vláda má nestabilitu zakódovanú v DNA

„Slovensko potrebuje zúfalo stabilnú vládu“ – to bol jeden zo záverov tlmočených prezidentkou Čaputovou, po  konzultáciách s predstaviteľmi rozhodujúcich subjektov moci v štáte, vrátane predsedov najsilnejších politických strán toho času v opozícii. Uvedomuje si pani prezidentka, že ani „obnovená“ vláda Eduarda Hegera stabilné vládnutie nedokáže doručiť? Možno áno, ale najskôr nemôže či nechce rovno vláde podkopnúť nohy! Zorientovaní politici, ale aj realistickí komentátori to vedeli už minútu po PV 29.02.2020. Zostava koalície je z chabého práchnivého materiálu a iná už nebude.

Hnutie OĽaNO je skôr karikatúrou politického hnutia a politickou stranou nie je, ani nechce byť. Veď načo aj! Dlhé roky hnutie fungovalo ako jednomužná s.r.o., všetku moc a všetky peniaze držal v rukách jej samozvaný líder. Bolo priam smiešne, keď ho oslovovali pán predseda alebo jednoducho boss. Dlhé roky si vystačil so 4 členmi a kandidátov na poslancov vo voľbách do parlamentu naverboval zakaždým nových. Až pred dvomi rokmi oznámil v TV, že mali v hnutí utajený snem, že majú teda tých predpísaných 45 členov čo je zákonné minimum, že si zvolili revíznu komisiu a dokonca aj predsedu. Hnutie nemá zverejnené stanovy, nemá žiadne regionálne štruktúry, nemá riadne sídlo, ale príspevky od štátu na politickú činnosť inkasuje! Hnutie sa tvári  ako najsilnejšia strana vládnej koalície, má 52 členný poslanecký klub, má 7 ministerských kresiel a premiéra, no nemá stabilnú podporu verejnosti čo je dané absenciou širokej členskej základne a organizačnej štruktúry v regiónoch a tiež sklamaním verejnosti z amaterizmu, zmätkov, chaosu a sporov sprevádzaných vydieraním sa vo vládnej koalícii. OĽaNO pridružilo aj zbytky NOVA, KÚ a Zmeny zdola, ktoré sú zárodkami rozporov. Na stabilné vládnutie hnutie nedisponuje preverenými odbornými kádrami, skôr množstvom amatérov.

Hnutie „Sme rodina“ vstúpilo do politiky v 2016 roku, spôsoby a postupy naučené v opozícii si dovolí uplatňovať aj ako vládna strana. S kadečím nesúhlasia doslova to vetujú, ale svoje priority presadzujú aj cez mŕtvoly. Na jednej strane sú najväčší populisti, no v reáli oklieštili sociálne vymoženosti zavedené v minulosti.  Poslanecký klub je stabilný a čoskoro sa má ešte rozrásť – sľubuje predseda Kollár.

Strana SaS vstúpila do politiky v roku 2010 ako vládna strana, medzi jej poslancami bol aj Igor Matovič, už na jeseň 2011 SaS spolu s medzičasom vylúčeným Matovičom rozhodla o vyslovení nedôvery vláde Ivety Radičovej. SaS si prežila tri hromadné odchody kádrov. Zo svojej liberálnej podstaty presadila málo, no užíva si mimoriadnu priazeň prieskumných agentúr. Je to elitárska strana s počtom členov okolo 200.

Strana „Za ľudí“ vznikla pol roka pred voľbami 2020 v dielni Andreja Kisku, ktorý spoliehal na politický kapitál nahonobený počas výkonu funkcie prezidenta. Dodnes nevyriešené kauzy financovania prezidentskej kampane, obchodovania s pozemkovou mafiou a odhalené stretnutia Kisku s popradskými závadovými  osobami spôsobili mizerný volebný výsledok 5,77 %, sklamanie otca zakladateľa a jeho odchod z politiky. Kiskom doporučená a snemom zvolená predsedníčka Veronika Remišová vedie stranu od 9 k 5 až dospela k rozkolu a odchodu väčšiny poslancov, ktorí našli azyl v strane SaS. Dôsledky rozkolu koalícia nerieši!

Z vyššie popísaných subjektov mohla vzniknúť vláda s podporou ústavnej väčšiny 93 poslancov, ale o jej stabilite nemožno hovoriť, ani žartom, ani vážne. Verejnosť je už alergická na tvrdenia, ako sa im darí v boji proti korupcii, koľko nominantov bývalých vlád a spriaznených oligarchov pozatvárali a ako sa sťahujú slučky  okolo politických špičiek v terajšej opozícii. Už narušenú dôveru zrušili udalosti odhalené v 2021 roku, najskôr v tajnej správe SIS, neskôr zásahmi GP a ÚIS proti časti NAKA a prokurátorom ÚŠP. Je nanajvýš nerozumné v takomto marazme ohlasovať reformy v takmer všetkých rezortoch. Reformy školstva, zdravotníctva, justície, dôchodkov, daní a odvodov, národných parkov, čerpania eurofondov atď. Nezvládaná technológia vládnutia spôsobuje, že na máločom sa vládna koalícia dokáže zhodnúť – až to vyzerá tak, že reformy sú len figovými listami, ktoré zakrývajú holú podstatu. Štát ako organizované násilie, nemôže byť orientovaný na likvidáciu opozície mocenskými prostriedkami a to sa na Slovensku deje – ako na bežiacom páse!

Vo všeobecnom chaose si príslušné orgány štátu nevšímajú ani evidentné podvody, napríklad…

Na podporu očkovania proti Covid 19 bola v dielni MF SR vytvorená Očkovacia lotéria, keď sa zistilo, že počty zaočkovaných nerastú, ale klesajú – bola lotéria preklasifikovaná na odmenu zaočkovaných. Od polovice augusta do konca októbra v priamom prenose RTVS sú losovaní výhercovia výhier a prémií. Tvorcovia lotérie preukázali nebotyčnú drzosť, keď si trúfli podvádzať 1,5 milióna občanov registrovaných v  lotérii, najmä pri losovaní denných prémií po 10.000 €. Každému vnímavému divákovi musí byť nepochopiteľné ako v réžii lotérie (v zákulisí) vedia okamžite určiť výhercu, len čo im moderátor prečíta z vylosovaného lístka jeho bydlisko a meno, ba v dobrej polovici prípadov je výherca identifikovaný už po odznení jeho bydliska alebo len krstného mena. V tom momente je do obrazu vložený informačný riadok s obsahom: krstné meno, bydlisko, 12 miestny identifikačný kód pridelený systémom registrácie. Snaha moderátorov vyťahovať lístky zo samého dna osudia je v skutočnosti iba podlé divadielko. Vysvetlenie je nasledovné: výhercovia sú vybraní priamo z databázy dávno pred začiatkom relácie. Či je výber všetkých výhercov náhodný alebo koľko je vybraných cielene, vedia iba aktéri = moderátori, ktorí nečítajú dáta z lístka, ale z čítačky alebo sú im našepkané cez mikro-port, kontrolní pracovníci MF a najmä notár, ktorý sa pod každodenný podvod podpíše! Za 10 týždňov takto okradnú 250 občanov o prémie v hodnote 2.500.000 € ! Vadí to alebo je nám už všetko jedno?

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.