Založ si blog

Korupcie škandály kam sme sa to dostali . .. .

Album „Valec“ skupiny IMT Smile z roku 1998 obsahuje aj skladbu „Veselá pesnička“ s angažovaným textom a titulok blogu je fragmentom z tejto skladby, hranej a počúvanej dodnes.

Škandál pravý, príklady správania sa politikov, policajtov a spriaznených médií

Vo februári 2021 vtedajší šéf SIS Pčolinský odoslal príslušným orgánom štátu tajnú informáciu o zisteniach služby, ktoré odhaľujú nezákonné praktiky vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov UŠP zadokumentované pri vyšetrovaní, obviňovaní, obžalúvaní osôb zo „závažnej trestnej činnosti“. Táto skupina koordinovaným postupom riešila pod heslom boja proti korupcii a očiste spoločnosti osoby, ktoré najskôr obvinili, posadili do väzby až potom vyrábali dôkazy. Pritom dokumentovanie trestnej činnosti často spočívalo len na výpovediach spolupracujúcich obvinených tzv. kajúcnikov. Keďže sa nič podstatné neudialo, v marci podal Pčolinský TO, do troch dní bol zadržaný a uväznený aj on! V máji sa konala tajná porada predstaviteľov štátu s vedením SIS a mimoriadna plenárna schôdza parlamentu, kde bola Správa SIS prečítaná. Odvtedy sa odhaľujú osobité postupy skupiny príliš horlivých policajtov, prokurátorov aj niektorých sudcov, ktoré sú v mnohých prípadoch namierené proti nominantom bývalej vlády a spriazneným podnikateľom. Skupinka mala politické krytie z najvyšších poschodí moci, najmä z MO, no našli sa aj takí, ktorí sa postavili novodobému zlu, lebo odmietali niesť účasť na krágľovaní osôb bez relevantných dôkazov. Súperenie síl predstavujúcich dobro so silami zla prešlo do otvorenej vojny policajtov. NAKA si vošla do vlasov so SIS a ÚIS MO, GP s ÚŠP, ŠTS s KS a NS. Viaceré nezákonné väznenia zrušil GP a tiež ÚS SR. Tu sa ukázalo, kto za koho kope. Vládni politici označovali rozhodnutia GP či ÚS za kontroverzné či dokonca škandalózne! Škandálu sa však rovná ich snaha novelizovať TP v § 263. SIS od začiatku deklarovala, že nezákonnú činnosť má zdokumentovanú spôsobom, ktorý umožňuje použiť získané dôkazy v súdnom procese. Išlo o videonahrávky a ďalšie dôkazy. Keď akcia ÚIS MO na zadržanie troch obvinených kajúcnikov, bola prerušená a tým zmarená rozhodnutím Prezidenta PZ Kovaříka, situácia gradovala, Kovařík musel odstúpiť a štvorica vraj elitných vyšetrovateľov NAKA bola obvinená zo zneužívania právomocí a marenia spravodlivosti. Boli  rozhodnutím ŠTS tiež posadení do väzby, no sťažnosti ÚŠP KS vyhovel. Väzba vyšetrovateľov bola expresne zrušená a KS priložil k uzneseniu o zrušení väzby aj  vyjadrenie o neopodstatnenosti trestného stíhania. Dodnes médiá so železnou pravidelnosťou tvrdia, že KS rozhodol vo veci, čo nie je vôbec pravda! Už neprekvapuje, že Prezident PZ a MO rozhodli, že stále obvinení policajti pokračujú vo svojej bohumilej práci!!! Zverejnené videá priamo z kancelárie NAKA dokazujú zas to, ako si elitní vyšetrovatelia dovolili kriviť zákony a doslova si vymýšľať trestné činy už bývalej vyšetrovateľky ÚIS MO. Manipulovanie dôkazov na základe ktorých desiatky ľudí sedia vo vyšetrovacej väzbe je v demokratickom a právnom štáte neprípustné. Výsledky vyšetrovania sú za horami a hádam len nebude platiť „Vrana vrane oko nevykole“!

Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK) na začiatku októbra odhalilo škandál, ktorý by sa nikdy nemal stať. Ani by sa nestal, keby štátni úradníci mali vedomosť, že kontrolný systém každú zlodejčinu odhalí. V rámci tzv. prvej pomoci malým a stredným firmám počas pandémie, bolo vo forme podpory na udržanie zamestnanosti vyplatené viacerým schránkovým firmám so sídlom na Balkáne 24 miliónov €. Všetky transakcie boli uzatvorené na OÚ PSVaR v Pezinku. ICJK zistilo, že podporené firmy nemali žiadnych zamestnancov, nenachádzali sa v registroch a viaceré z nich už medzičasom zanikli. V mene firiem konali občania Grécka a Chorvátska. Minister PSVaR Krajniak si umýval ruky tvrdením, že v záujme urýchlenia procesu schvaľovania pomoci, nepreverovali dôsledne podnikateľské subjekty, no všetky museli doložiť k žiadosti čestné vyhlásenie o splnení podmienok na vyplatenie finančnej pomoci. Tiež priznal, že už v auguste bolo zistené kontrolnou činnosťou podozrivé konanie v OÚ PSVaR Pezinok. Bolo podané TO  OČTK a informovaný bol aj Minister vnútra SR. Vraj so štyrmi pracovníčkami bol rozviazaný pracovný pomer! Je otázne, či naše OČTK budú schopné dohľadať a obžalovať osoby, ktoré v reáli profitovali v mene týchto schránkových firiem. Zistiť tzv. konečného užívateľa výhod je v prípadoch sofistikovaného podvodného konania ťažké. Čestné prehlásenia v pátraní nepomôžu, sú nanič! Tu je namieste otázka nielen trestnoprávnej, ale aj politickej zodpovednosti. Minister Krajniak bude čeliť odvolávaniu v parlamente, ako sa zachová vládna koalícia – pravdepodobne tak ako vždy doteraz, ministra podrží!

Škandál nepravý, príklad kreovania škandálu pripisovaného opozičným politikom

Kdesi pri Leviciach, mimo obcí Čifáre a Veľký Ďur, stojí starší RD preklasifikovaný na chatu, ktorú má prenajatú Poľovnícke združenie „Čierny vŕšok“ a v tejto „Poľovníckej chate“ mal byť vykonávaný prečin pytliactva. NAKA požiadala Nitriansky OS o vydanie povolenia nasadiť do chaty ITP a čo sa nestalo? Do chaty prichádzali na striedačku dvaja funkcionári opozičnej strany Smer SD, obhajca a dvaja rodinní príslušníci takmer rok väznených osôb. Z viacerých stretnutí v lete 2021 bol vyhotovený obrazovo-zvukový záznam trvajúci viac ako 9 hodín. Strihnuté dve videá a prepis rozhovorov sa objavil v médiách deň pred zasadnutím senátu ŠTS v BB, ktorý mal rozhodnúť o predĺžením väzby obvinených piatich ex-policajtov na čele s ex-prezidentom PZ Gašparom. Prokurátor ÚŠP doložil prepisy rozhovorov z chaty do súdneho spisu v nádeji, že tým dosiahne predĺženie väzby za hranicu 1 roku. Súd však rozhodol nepredĺžiť väzbu a obvinených, doteraz neobžalovaných ex-policajtov, ďalej vyšetrovať na slobode! V tejto justičnej habaďúre je príznačné, že médiá (denník SME, denník N a portál aktuality) mali kompletný materiál skôr ako rozhodovací orgán štátu. Kto vyniesol materiál do médií – to zaujíma nielen prezidenta PZ, ale aj GP Žilinku a celú verejnosť tiež. V médiách a vyjadreniach politikov sa objavujú silné slová o „Gorile 2“ o „Slovenskom Watergate“ o zákonnosti či nezákonnosti tohto monitoringu. Popravde, odkedy špecialisti NAKA pátrajú po prečine pytliactva a navyše ak v danej oblasti o pytliactve nechyrujú? Logickejšie vysvetlenie je také, že pri sledovaní opozičných politikov Fica a Kaliňáka vznikol záujem monitorovať poľovnícku chatu inkognito kde pytliactvo bolo iba zámienkou. Nádej na spravodlivé rozhodnutie vo veci sa volá „Maroš Žilinka“.

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.