Založ si blog

„Z poľovníckej kapsy“ vs „z poľovníckej chaty“

V poľovníckej kapse uja Bohdana bola ukrytá človečina

Kde bolo tam bolo, v časoch keď bola televízia v plienkach a vtedajšie elektrónkové televízory boli také poruchové, že ich vo veľkom opravovali aj amatérski domáci majstri. V tých časoch boli populárne rozhlasové hry pre mládež. No najväčším zdrojom poznania boli knihy pre mládež. Jedna z kníh, ktorá zaujímala najmä chlapcov, bola zbierka poviedok z pera spisovateľa Ruda Mórica „Z poľovníckej kapsy“. Ušľachtilá hlavná myšlienka knihy učila detiská, že príroda má svoje pravidlá. Tieto pravidlá musia ľudia dodržiavať, aby príroda mohla ďalej poskytovať krásu všetkým, ktorí si ju vedia vážiť. Horár ujo Bohdan rozpráva spisovateľovi svoje zážitky, ako vzácna čistá duša spriahnutá z prírodou.

V roku 1975 vznikla pieseň „V slovenských dolinách“ s výborným textom Ľuboša Zemana, hudbu k textu zložil Peter Hanzely. S veľkým úspechom ju interpretoval Karol Duchoň. Textár prezradil, že tvorivý nápad dostal počas pobytu v Štefanovej pod Rosutcami (Malá Fatra). V texte ktorý chytá za srdce každého Slováka, sú aj takéto slová: „V dolinách – Človek sám svoju prírodu chráni. Každý strom, každá lúka na stráni  je náš vzácny liek. V dolinách – ľudia nemajú zamknuté brány. Majú tam srdcia čisté a vľúdne ako prúdy riek.“

Čo k tomu dodať? Časy sa zmenili, ale skutočné hodnoty zostali, zmenili sa ľudia aj tie televízory. Dnešné TV prístroje s pokrokovou LED technológiou sú takmer bez porúch, ibaže tá programová ponuka viac ľudí kazí ako kultivuje, ale to je už iná téma..

V poľovníckej chate pri Leviciach nebolo odkryté nič použiteľné v politických procesoch

Poľovnícke združenie Čierny vŕšok, ktorému predsedá vraj oligarcha Miroslav Bodor, majiteľ SBS Bonul, si prenajíma starší rodinný dom pod lesom, ako účelové zariadenie poľovníkov. Sliediči v službách vládnej koalície zistili, že sa v tejto nenápadnej „chate“ stretávajú záujmu hodné osoby Robert Fico, Robert Kaliňák, advokáti Para a Gašpar a ich hostiteľ Miroslav Bodor. Niekomu napadlo, že monitorovaním chaty by sa mohli dostať na kobylku Ficovi, Kaliňákovi a možno aj ďalším záujmovým osobám. Nasadenie ITP musí byť schválené sudcom, aby vyhotovené záznamy mohli byť považované za zákonné a použiteľné v trestnom konaní ako dôkaz. Nitrianska pobočka NAKA to vymyslela tak, že dôvodom na monitorovania chaty bude získanie dôkazov o páchaní pytliactva a uviedli aj dvoch podozrivých. Sudca OS Nitra dal súhlas na monitorovanie chaty pomocou ITP. Bez vedomia užívateľov boli do chaty namontované kamery a mikrofóny, monitorovanie prebiehalo v letných mesiacoch 2021.

Takto bolo vyhotovených cca 9 hodín obrazovo-zvukových záznamov – rozhovorov medzi spravidla štvoricou aktérov, počas viacerých posedení. Príslušný vyšetrovateľ OO PZ Levice preskúmal celý záznam a vo svojej správe OP konštatuje, že sledovanie chaty nepreukázalo páchanie pytliactva a ani podozrenie zo spáchania iného trestného činu. Takým záverom sa neuspokojili podkutí vyšetrovatelia z bratislavskej NAKA, posunuli materiál ÚŠP, bleskovo bol vyhotovený prepis a ako je na Slovensku zvykom, kompletný materiál v elektronickej podobe sa objavil v najakčnejších masových médiách (SME, Denník N, portál Aktuality). Prokurátor ÚŠP doplnil prepisy do spisu k trestnej veci v kauze „Očistec“ deň pred pojednávaním ŠTS Banská Bystrica súčasne s tým, že všetky médiá už stihli informovať verejnosť o „šokujúcich“ odhaleniach …. ŠTS BB neschválil návrh ÚŠP na predĺženie väzby za hranicu 1 roka piatim obvineným ex-policajtom na čele s ex-prezidentom PZ Gašparom. Prokurátor ÚŠP podal sťažnosť na NS a do kamery tvrdil, že dôkazná situácia je silná. Senát NS sťažnosť zamietol ako nedôvodnú a k 5 novembru boli piati ex-policajti prepustení z väzby, budú ďalej stíhaní na slobode, dôvody väzby trvajúcej rok pominuli, (ak vôbec existovali).

Skutočnosť, že novinári mali k dispozícii utajovaný materiál skôr ako príslušný OČTK je najvážnejším porušením zákonnosti, v tom zmysle sa vyjadril aj zastupujúci policajný prezident aj Generálny prokurátor. Topiaci sa aj slamky chytá to platí o viacerých treťo-ligových politikoch a mediálnych nevedkoch. Títo dookola rozoberajú odporúčanie mladého Gašpara Kaliňákovi, aby pri výsluchu uviedol, že návrh na vymenovanie Makóa za šéfa KUFS podal nebohý Milan Lučanský aj s dodatkom, že je to bolo neetické. Koľká to ohľaduplnosť, to ako bolo s Lučanským vo väzbe nakladané a prečo vlastne zomrel, to ich netrápi vôbec. Potom sú tu ešte odhalenia voči Robertovi Ficovi, ktorý nenahlásil polícii stratu 50.000 € a zlatých mincí z centrály Smeru SD a porušil pravidlá pri návrate z dovolenky v Grécku, kde ochorel na Covid 19. Nuž, z týchto mráčikov nezaprší, musia chlapci napnúť svaly a nájsť relevantné trestné činy, aby mohli posadiť aj Fica do väzby a držať ho tam dostatočne dlho.

Kto porušil vedome zákony, len aby získal kompromitujúce informácie o opozičnej strane?

Vyšetrovateľ PZ a sudca OS Nitra mali vedieť a rešpektovať, že pytliactvo je prečin, ktorý sa zásadne nemonitoruje ITP a zločinom sa stáva až pri spoločenskej škode presahujúcej 26.600 € – čo je v danej oblasti nereálna predstava! Súhlas na monitorovanie chaty nemal byť vôbec vydaný!

Nasadenie ITP na monitorovanie pytliakov bolo rozpracované už v októbri 2020 no aktivované až v júli 2021, kedy je väčšina lovnej zveri hájená! Pre monitorovanie v inej trestnej veci nebol vydaný súhlas sudcu, veď konečne nik z účastníkov besied nebol doteraz trestne stíhaný. Monitorovanie politikov a obhajcov bolo teda nedôvodné a nezákonné. Záznam či prepis rozhovorov nemôže byť použitý v trestnom konaní!

Únik materiálu zo spisu do masových médií má na svedomí policajt, bolo identifikovaných 20 osôb, ktoré prišli s materiálom do styku, vraj majú absolvovať detektor lži. V roku 2010 boli do dôchodku vyštvané špičky PZ, Matovičová vláda ich rovno obvinila zo zločinu a šupla do väzby, exprezident PZ je po smrti, ako naložia s ostatnými? Pri dôkaznej núdzi by ich mali oslobodiť a to sa nemôže dopustiť! To sme sa dočkali.

 

 

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.