Založ si blog

Zbohom zbraniam alebo Vítanie zbraní?

V roku 1929 vyšiel román „Zbohom zbraniam“ Ernesta Hemingwaya a stal sa jeho prvým bestsellerom. Na pozadí tragickej lásky zdravotníka v Talianskej armáde, majstrovsky vykresľuje dopady 1. svetovej vojny na ľudí. 0 90 rokov neskôr vyšla skvelá rocková balada Marka Knopflera s názvom „Brothers in arms“ (Bratia v zbroji). To sú len dva počiny umelcov, z tisícov ktorí dávajú zbraniam „Zbohom“ a odmietajú vítanie zbraní.

Európou sa prehnali v 20 storočí dve svetové vojny, keby neboli, Európa by vyzeral inak – to uzná každý, no nie každý chápe komu na prospech sú vojny, kto na nich bohatne a kto naopak, stráda. Udržovať oheň pod kotlom v ktorom sa varí guľáš na ďalšie vojny je dnes ťažšie ako bolo na začiatku 20 storočia. Vtedy stačilo spáchanie atentátu na arcivojvodu a vojna sa mohla začať. Dnešná doba vyžaduje presvedčiť nielen politikov, ale aj podstatnú časť verejnosti a uistiť ju, že vojna je neodvratná. Teda okrem vojenských príprav je nevyhnutné spracovať aj verejnú mienku a to je zadanie masových médií. To čo sa deje dnes v mediálnom priestore vystihol vo svojom statuse Dušan Jariabek, poslanec NR za Smer SD: „Najviac o dvojkorunovom mlieku. rozprávajú tí, čo ho nikdy v živote nepili, najviac o SNP a druhej sv. vojne rozprávajú tí, čo ju nikdy nezažili, najviac vedia o voj. prezenčnej službe tí, čo ju nikdy neabsolvovali a najviac vedia rozprávať o Rusku tí, čo tam v živote neboli“. Takíto „umelci“ dnes zahlcujú mediálny priestor, a logicky nám aj vládnu.

Kto seje vietor – zožne búrku!

Po roku 1989 sa rozhodovalo o tom, akým štátom bude Československá republika, volania po nezávislosti neboli vyslyšané, lebo veľmoci mali s Československom iné plány. Neskúsení politici nezvládali množstvo konfliktov, ba sami ich často provokovali. Československo sa pokojne rozdelilo a tým ukázalo svetu príklad, že spory sa nemusia riešiť len vojensky. Od roku 1945 žije Európa mierový život s výnimkou krvavého rozpadu bývalej SFRJ a vyrovnávania si účtov medzi národmi na Kaukaze. Naproti tomu na území USA (kontinentálnom) nebola vedená žiadna vojna od rokov 1861-1865 (občianska vojna sever proti juhu). USA svoje záujmy presadzujú po celom svete a to aj vojensky. USA do 2. svetovej vojny vstúpili až keď už bola prakticky rozhodnutá. Japoncom sa za potupu v Pearl Harbour pomstili v auguste 1945 atómovým bombardovaním Hirošimy a Nagasaki. V roku 1949 vzniká NATO (North Atlantic Treaty Organization), vojenský pakt v ktorom je aktuálne 29 členov. Slovensko bolo do NATO prijaté v 2004, v roku 2009 pribudli Albánsko a Chorvátsko, v 2017 Čierna Hora. Pod hlavičkou NATO sa uskutočnili viaceré vojnové dobrodružstvá na území nečlenských štátov. USA ako svetový žandár podnikajú aj sólo akcie, najtragickejší omyl boli vojny v Kórei a vo Vietname, kde napriek technologickej prevahe neslávili víťazstvo. Poslednými fiaskami a potupou amerických zbraní boli de facto porážky v Afganistane a v Sýrii. USA z pozície svetového hegemóna bránia svoje záujmy v celom šírom svete, na to potrebujú desiatky základní, moderné letectvo a námorníctvo, kde každú flotilu vedie lietadlová loď, čo je výborný prostriedok na vedenie vojny so slabými.

Čo sa stalo a ešte stane na Ukrajine

V časoch Sovietskeho zväzu Ukrajinská sovietska socialistická republika patrila medzi prosperujúce. Svojou produkciou poľnohospodárstva aj priemyslu požívala uznanie. Od pestovania pšenice, ťažbu čierneho uhlia a výrobu rakiet, aj tých kozmických. Polo-ostrov Krym daroval Ukrajine Ukrajinec Nikita Chruščov, čo v tých časoch bolo chápané ako gesto. Námorná základňa v Sevastopole bola predsa spoločná „Sovietska“. Po rozpade ZSSR bolo chybou opomínať, že v zväzových republikách žila nezanedbateľná ruská menšina. Samostatná Ukrajina dala Krymu akúsi autonómnu s metropolou Simferopol. V roku 2011 som služobne strávil na Kryme zopár dní, dojmy boli rozpačité, biedne letisko, strašné cesty, problémy s elektrickým prúdom a zásobovaním S postupným chátraním nebola spokojná najmä početne zastúpená ruská menšina. V 2014 po ľudovom hlasovaní bol Krym pripojený k RF. Bol postavený most z pevniny a Krym dostal čo potreboval.

Situácia na pevnine nebola oveľa lepšia, zvláštne chápanie demokracie vyústilo do separatistických snáh. Vznikali polovojenské oddiely podporované zo zahraničia, dochádzalo k ozbrojeným zrážkam s políciou a napokon aj s regulárnou armádou. Dve východné oblasti Donecká a Luhanská s vysokým zastúpením ruského obyvateľstva, prestali rešpektovať ústrednú vládu v Kyjeve a usilovali o dosiahnutie samostatnosti, Podnetom popri zhoršujúcich sa podmienkach pre život boli proti ruské zákony (rušenie škôl s vyučovacím jazykom ruským, zrušenie ruských kanálov v káblových rozvodoch). Vytvárali sa jednotky domobrany vyzbrojené z ukoristených zásob polície a armády. Reakcia Kyjeva bola tvrdá, nasadenie armády na potlačenie separatistov bolo krvavé, armáda úplne zničila letisko v Donecku a ostreľovala z ťažkých zbraní obytné štvrte aj dediny, všetko kde sa niečo hýbalo bolo ostreľované. Vláda prestala v separatistických republikách vyplácať dôchodky a sociálne dávky, najmenej milión etnických rusov emigrovalo do Ruska. Naproti tomu z Ruska boli vypravené desiatky autokolón s humanitárnou pomocou. Regulárna ruská armáda nikdy neprekročila hranice Ukrajiny. Boje na území Donecka a Luhanska viedli miestne oddiely domobrany s armádou Ukrajiny a tiež s naverbovanými žoldniermi. Medzitým v Kyjeve demonštrácie prerástli v tzv. „Majdan“, vyrástli barikády a vzbúrencov ostreľovači popravovali v priamom prenose. Pokus de eskalovať konflikt v tzv. Normandskom formáte viazol, lebo dohody boli opätovne porušované ukrajinskou mocou.

Podľa šéfa NATO Stolltenberga bezpečnostnú situáciu na hraniciach Ukrajiny s Ruskou Federáciou vyhrocuje Rusko sústreďovaním vojsk a vojenskej techniky. Naši ministri Korčok a Naď sa zadúšajú tvrdeniami o tom, že situácia je najhoršia od roku 1945!!! Ukrajinský prezident Zelenskij hovorí, že situácia je relatívne pokojná  a Ukrajinci môžu spávať pokojne. Ruský minister zahraničia Lavrov tvrdí, že Rusko žiadnu vojnu nechystá ani ju nikdy nezačne! Tak prečo tá hystéria v NATO aj na Slovensku? Vojenskí plánovači v USA chcú mať z Ukrajiny predpolie na vojenský útok proti Rusku a na to potrebujú svoje základne aj na Slovensku. Z najväčšej základne USAF Ramstein Air Base má byť na Slovensko presunutý letecký pluk, ktorý číta 48 stíhačov a 12 strategických bombardérov, pravdepodobne B 52. Tankovanie vo vzdušnom priestore SR by využívali lietadlá s menším doletom štartujúce zo západnej Európy! Tak ako, dáme zbraniam „Zbohom“???

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.