Založ si blog

Keď chceš mier, chystaj sa na vojnu?

Pri podpise obrannej zmluvy medzi USA a SR minister zahraničia USA Blinken okrem iného povedal, že stratégia jadrového odstrašovania funguje vo svete 70 rokov a táto zmluva nezakladá právo USA tieto zbrane rozmiestňovať na Slovensku, ale to ani nezakazuje! Z toho možno odvodiť, že USA chcú územie a vzdušný priestor SR využiť na posilnenie odstrašovania, pričom je jasné to, že jediným relevantným protivníkom ktorého chcú odstrašovať, je Ruská Federácia.

„Psi sa bránia útokom keď ich chcú predať iným, psi sa bránia útokom pred ihlou a uspaním“ spievajú Peter Nagy a Jožo Ráž – paradoxne aktuálne minister Naď signoval za SR zmluvu o obrannej spolupráci s USA, ktorá má zaistiť vyššiu bezpečnosť Slovenska. Ako sa tá vyššia bezpečnosť pod kuratelou USA dá dosiahnuť? Nuž, jediným riešením je, že Letecká základňa Otta Smika pri Sliači a Letecká základňa Malacky – Kuchyňa prejdú prestavbou, spevnia a predĺžia sa dráhy pre štart a pristávanie lietadiel USAF, postavia nové hangáre, sklady palív, munície a iného materiálu, modernizuje sa aj radio-technické zabezpečenie existujúcich základní. Základne budú využívané pri spoločných vojenských cvičeniach a v prípade potreby aj na prechodný pobyt leteckých síl USAF, ktoré by tak mohli účinne pôsobiť smerom na východ, rozumej smerom na Ukrajinu a Rusko!

Na otázku prečo nám už nestačí bezpečnosť garantovaná zmluvou s NATO, ale potrebujeme osobitnú zmluvu s USA (tiež členom NATO) nezaznieva odpoveď. Vraj situácia na rusko-ukrajinskej hranici je kritická a napätie stále eskaluje!!! Často sa operuje aj tým, že podobnú zmluvu má až 23 členov NATO v Európe a nemajú tam žiadne vojenské základne USA! Opak je pravdou! V Poľsku so súhlasom vlády pôsobí 4500 vojakov USA s patričnou technikou, aj leteckou, v Nemecku je až 45000 vojakov USA, aj na leteckých základniach v pobaltských štátov (Estónsko, Lotyšsko a Litva) pobývajú letecké útvary USAF resp. NATO. Vojenské kapacity pobaltských štátov a Poľska vystužujú cudzie vojská – lebo sa cítia ohrozené zo strany Ruska, no súčasne plnia funkciu strategického odstrašovania. V Lotyšsku pobýva Slovenská delostrelecká brigáda húfnic Zuzana o sile 145 vojakov. Slovensko nemá hranicu s Ruskom, ale napriek tomu vraj treba lepšie chrániť hranicu s Ukrajinou a sami si s tým neporadíme! Preto máme prijať ponuku NATO na vyčlenenie cca 1000 vojakov na stráženie hranice v prípade návalu utečencov. To je už naozaj na smiech, tak naša armáda nestačí a potrebuje pomoc tisícky cudzincov!!! Schengenské hranice v mierových časoch nemôžu strážiť vojaci – to po prvé a po druhé, kde je ten konflikt, kde sú tí utečenci??? Pripomína to jednu  rozprávku v ktorej pocestný príde do domu kde všetci plačú a nevedia prestať. Príčinou plaču je strach z budúcnosti rodiny: vraj dievka súca na vydaj keď sa vydá, bude mať syna a ten syn vojde do komory, v komore je na rebríku zavesená sekera a tá mu spadne na hlavu a dieťa zabije! Pocestný to vyriešil jednoducho zvesil sekeru a plač v rodine vystriedal smiech.

Myš ktorá revala?

Je to viac ako 50 rokov čo sa aj v Československu hrala britská filmová fraška „Myš ktorá revala“ v ktorej  nedefinované kniežactvo vyhlási voju USA a vyšle svoj „bojový“ dvojplošník, aby zbombardoval USA. Dopadlo to tak, že protivzdušná obrana USA vyslala letku nadzvukových stíhačiek F 101, aby zastavili narušiteľa. Výsledok sa dá uhádnuť. Stačil jeden prelet v blízkosti veterána a jeho posádka pochopila koľko bije. Mediálna hystéria namierená proti Rusku žne úspechy v tom, že niektorí menej svojprávni politici preberajú do svojej myšlienkovej výbavy vojnovú rétoriku a nakoniec ich musia krotiť tí, ktorí sú priamo v centre diania. Rusko sa cíti oklamané, lebo pri rokovaniach o obmedzení jadrových zbraní boli dané záruky o nerozširovaní NATO smerom na východ a ponechajú vtedajšiemu ZSSR aký taký ochranný vankúš, aby vojská NATO nestáli priamo na jeho hraniciach. Geopolitika je divná vec, Varšavská zmluva zanikla, ZSSR sa rozpadol a NATO sa rozrastá. Keď sa podpisovala zmluva o likvidácii rakiet stredného doletu (Pershing vs SS 20) bola dosiahnutá približná parita aj v počte strategických nosičov, jadrových hlavíc a bômb – to už tiež neplatí. Rusko zostalo osamotené proti NATO a najmä USA, ktoré má po svete stovky vojenských základní. Dnes Rusko nemá prevahu v počtoch zbraní nijakého zbraňového systému. Rozpočet na obranu Ruska je iba 1/17 z rozpočtu NATO vrátane USA. Zato Rusko usiluje o kvalitu a vo viacerých zbraniach prevyšuje kvalitou a účinnosťou svojich systémov USA (hypersonické rakety, plazmové raketové motory, mobilné strategické rakety s neobmedzeným doletom, križujúce rakety, PVO). Minister Naď uviedol, že v dosahu niektorých ruských zbraní na hranici s Ukrajinou je aj Slovensko. Ako strašenie dobré, ale pravda je taká, že Rusko môže zasiahnuť a zničiť ktorékoľvek miesto na zemeguli a to veľmi spoľahlivo, podobne je schopné potopiť pyšné US NAVY loďstvo za 35 minút. Jadrová vojna veľmocí by nemala víťazov! Je preto poľutovaniahodné, že provokovaniu vojny sa nevenujú silné štáty ako Nemecko, Francúzsko, Japonsko, ale také mini-štáty aké sú na Pobaltí a ešte Slovensko. Je pochabosťou, keď náš 31 ročný poslanec nazve prezidenta Putina  zloduchom (Šeliga). Chlapec už nevie od samopaše čo so sebou? Na ťahu je parlament, ktorý môže zmluvu o spolupráci na zajtrajšej mimoriadnej schôdzi schváliť, ale nemusí. Vystrelí motyka? Kiežby!

V kolektívnych športoch sa tvrdí, že najlepšia obrana je útok. Povedzme, ale často nie je tomu tak, lebo na útok platí protiútok a ten vedený do odkrytej obrany býva často úspešný. Hromadením zbraní a vojnového materiálu sa bezpečnosť nezvyšuje, ale naopak – predstavuje ohrozenie aj pre také štáty, ktoré sa desaťročia cítili bezpečne. Okrem dvoch leteckých základní, môže podľa zmluvy armáda USA využívať aj iné dohodnuté priestory a zariadenia a to bez odplaty, zmluva vymenúva práva USA, ale opomína práva SR. Scenár, že SR bude svoje zariadenia poskytovať na výcvik cudzích jednotiek aj z Ukrajiny, bude realitou. Využijú sa na to naše výcvikové priestory na Záhorí (strelnica) a vojenský priestor Lešť. Dočasne môžu byť na základniach dislokovaný celý pluk USAF čo je 48 stíhačiek a 12 strategických bombardérov. Ak sa ako odpoveď dostane SR do hľadáčika ruských raketových zbraní a leteckých útvarov, bude to dôsledok našej vlastnej hlúposti!

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.