Založ si blog

Kto potrebuje zmluvu s USA o obrannej spolupráci?

Samostatné Slovensko „muselo“ najskôr vstúpiť do NATO (29.03.2004) a až potom aj na základe výsledkov  referenda, bolo Slovensko prijaté do EÚ. Prístupovú zmluvu do EÚ za SR podpísali 16.04.2004 prezident Schuster a premiér Dzurinda. Zmluva vstúpila do platnosti 1. mája 2004. Takzvaná kolektívna bezpečnosť garantovaná v článku 5 zmluvy nám la pocit istoty, že v prípade potreby nezostaneme na obranu osamotení. USA kritizujú európskych členov NATO, že nedokážu zabezpečiť obranu európskeho územia proti agresii z východu. Pred 5 rokmi prišli USA s ponukou uzatvoriť aj so SR zmluvu o obrannej spolupráci (DCA). Dvojstranné rokovanie o zmluve uviazli na nesúhlase vtedajšej vládnej koalície (Smer SD, SNS a MOST-HÍD) a boli prerušené v roku 2018 s tým, že zmluva je pre SR nepotrebná a nevýhodná!

V roku 2020 bola nová vládna administratíva SR oslovená z USA, aby pokračovali v úsilí na uzatvorenie  zmluvy o obrannej spolupráci. V roku 2021 bola v NR SR prijatá nová bezpečnostná stratégia, ktorá za bezpečnostnú hrozbu pre SR označuje Ruskú Federáciu. To bola dobré východisko na pokračovanie v rokovaniach o zmluve s USA, lebo na rusákov platí len sila. Keď už nepomáhajú žiadne sankcie, tak zostáva jediné, eskalovať napätie a zovrieť Rusko zo všetkých strán do klieští Made in USA.

Dnes po schválení zmluvy Vládou SR minister zahraničia tvrdí, že USA nás do uzavretia zmluvy nenútili, my sme to chceli, lebo je to v záujme bezpečnosti Slovenska!!! Čo už, máme sa vari hanbiť, že uzatvárame analogickú zmluvu tak neskoro? Sme až 24. štátom v Európe z celkom 29 a posledným na východnej hranici štátov – členov NATO! Na otázku: kto SR ohrozuje nezaznieva odpoveď, no v kontexte  geopolitickej situácie by to malo byť Rusko, otvorene to povedať Slovákom nie je politicky prezieravé! Premiér Heger zmluvu označuje za zodpovedný krok ku kolektívnej bezpečnosti a zvýšeniu spôsobilosti SR brániť sa!

Politiku v USA do značnej miery ovláda vojensko-priemyselný komplex, produkcia, následný predaj zbraní a vojenského materiálu predstavuje až 37 % HDP, na „obranu“ vynakladajú USA viac ako 10 % vládnych výdavkov. Tým, že v nedávnej minulosti vnútili táboru socializmu zbrojenie nezodpovedajúce jeho ekonomickým možnostiam, dosiahli zrušenie Varšavskej zmluvy a rozpad ZSSR. USA však v zbrojení nepoľavujú a zbrojiť nútia aj ostatných spojencov v NATO, lebo je treba čeliť agresívnym štátom ako sú Irán a Severná Kórea, no úhlavným nepriateľom je Rusko!

Hromy a blesky smerujú na Rusko, lebo ….

Rusko je vykresľované ako hegemón, ktorý má v DNA prvky agresie, veď viedol vojnu v Afganistane, vstúpil do vojenských konfliktov medzi kaukazskými republikami, Rusko anektovalo Krym, podporuje separatistov vo východných oblastiach Ukrajiny Donecku a Luhansku, menej sa zdôrazňuje, že to bolo na pozvanie regulárnej  vlády (Afganistan), či v záujme riešenia etnických konfliktov v oblastiach, kde žije ruská menšina vo väčšine! Čo na to všetko USA? US ARMY vystriedala rusov v Afganistane, angažovala sa vo vojne v Sýrii. USA  finančne a materiálne podporovali tzv. Majdan na Ukrajine, kontrarevolúciu v Bielorusku, krvavé demonštrácie v Kazachstane. Rusko vraj sústredilo blízko hraníc s Ukrajinou 100 tisíc, ba 200 tisíc vojakov a mnoho ťažkej techniky. Nuž pravda, bolo tam cvičenie vojsk PVO, ktoré cvičili odrazenie agresie vedenej zo vzduchu, už skončilo no reči o príprave agresie na Ukrajinu pokračujú. Minister obrany RF Šojgu povedal ako sa veci majú, za 30 minút môže byť zničená polovica Ukrajinskej armády konvenčnými prostriedkami, tak na čo potrebujeme siahodlhé prípravy? USA a NATO podstatne zvýšili svoju prítomnosť v Čiernom mori.

Zmluva o obrannej spolupráci nás vystavuje ohrozeniu ….

Zmluva umožní US ARMY využívať vojenské letiská Sliač a Kuchyňa, vzdušný priestor a iné dohodnuté priestory a zariadenia na slobodný pohyb lietadiel, vozidiel aj plavidiel, privážať a odvážať materiál, využívať existujúcu infraštruktúru bez odplaty. Bude uvoľnená suma 100 miliónov $ na výstavbu skladových priestorov  a modernizáciu infraštruktúry letísk. Tvrdenie obhajcov zmluvy, že každý prelet, prílet, odlet musí byť schválený orgánmi SR – je neuveriteľné klamstvo! Prečo ten záujem US AIR FORCE operovať aj z dvoch  slovenských letísk a využiť možnosť prenikať sotva 98 km dlhou hranicou SR s Ukrajinou, keď to už dnes môžu robiť z Poľska, Maďarska, Rumunska, Bulharska či Turecka? Platí, že čím viac tým lepšie, čím viac je bodov z ktorých môžu štartovať lietadlá, tým viac sa rozptýli sústredenosť odvetného úderu protivníka. Načo je potrebné predlžovať a spevňovať pristávacie dráhy? Nie pre F 16, tie sú dokonca ľahšie ako MIG 29, ale pre veľké transportné lietadlá ako C 141 a C 5 a strategické bombardéry B 52 a B 1, či B 2 tie potrebujú trojkilometrové dráhy, ak majú bezpečne štartovať a pristávať plne naložené! Vybudovať bude potrebné veľké muničné sklady a sklady PHM, lebo nielen na letiskách bude vykonávané tankovanie a vyzbrojovanie lietadiel, ale vzdušný priestor nad SR má byť využívaný aj na tankovanie bojových lietadiel za letu!

Ako trvalá prítomnosť expertov USA, vojenských lietadiel a ich obsluhy poslúži bezpečnosti SR? Nuž nijako, skôr naopak – podstatne ju zhorší! Kým doteraz boli naše letiská takmer vojensky bezvýznamné, situácia sa zmení tak, že sa stanú cieľom odvetného úderu vedeného z územia Ruska. Letectvo a raketové vojská RF dokážu tieto letiská úplne zničiť za 20 – 30 minút a to v husto zastavanom území Slovenska bude katastrofa aj pre civilné obyvateľstvo, ktoré si aj v mierových časoch užije podstatne viac hluku a exhalátov. Vláda SR sa chystá revitalizovať kúpele Sliač – to sú paradoxy!

O možnostiach a schopnosti ruských ozbrojených síl chrániť územie a obyvateľstvo pred každým agresorom a odpovedať zdrvujúcim úderom nemožno pochybovať. Hoci rozpočet na obranu RF nedosahuje ani desatinu rozpočtu USA, kvalita a účinnosť ruských zbraní je plne porovnateľná s tými vyrobenými v USA. Rusko dokonca získalo náskok vo výzbroji atómových ponoriek (torpéda POSEIDON), hyperzvukových rakiet (ZIRKON a KINDŽAL), prostriedkoch radio-elektronného boja, raketách s plochou dráhou letu (KALIBR), prostriedkoch PVO (S 400 a S 500), strategických raketách s neobmedzeným doletom. Čo vlastne chceme??

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.