Založ si blog

Kto je kto a čo sa to deje v Donbase

Pro-ruskí separatisti vs Ukrajinská armáda

Po rozpade ZSSR sa Ukrajina stala zakladajúcim štátom SNŠ (Spoločenstvo Nezávislých Štátov), tento samostatný unitárny štát vznikol v roku 1991, administratívne sa delí na 24 oblastí, mal dve mestá s osobitným štatútom (Kyjev a Sevastopoľ) a polo ostrov Krym bol „Krymskou autonómnou republikou“. Podľa údajov z roku 2007 mala Ukrajina vyše 48 miliónov obyvateľov, z toho 77,8 % sa hlásilo k Ukrajinskej národnosti, 17,2 % k Ruskej národnosti a ostatných 16 národností predstavovalo zbytok. Ruská menšina bola vo väčšine iba na Kryme 58,5 %, Luhanská oblasť mala zastúpenie ruského obyvateľstva 39 % a Donecká oblasť 38 %. Ukrajina hraničí so 7 štátmi, celková dĺžky hraníc predstavuje 4.858 km, z toho tvorí hranica s RF až 2.245 km, s Bieloruskom 891 km, južnú hranicu tvoria Azovské more a Čierne more.

Prechod od socialistického zriadenia pod kuratelou Moskvy k samostatnému štátu demokratického typu nebol zvládnutý najlepšie. Okrajové oblasti zostávali na okraji záujmu centrálnej vlády v Kyjeve. Spokojnosť bola stále vzácnejšia na západe aj na východe štátu, no najviac rebelovali nespokojní občania žijúci na Kryme. V štáte operovali nelegálne polovojenské zoskupenia financované zo zahraničia, ich vzorom bol aj vojnový zločinec Stepan Bandera. V roku 2014 prišlo k násilnému prevratu, keď len nedávno zvolený prezident musel emigrovať a nová vláda sa formovala v pouličných bojoch na barikádach nazvaných „Majdan“. Na kryme sa objavili vojaci bez riadneho označenia, ktorí dohliadali na bezpečnosť občanov (prevažne ruskej národnosti), ktorí vykonali všeľudové hlasovanie o pripojení Krymu k RF, Moskovské orgány moci pripojenie schválili a anexia sa stala realitou!

Ukrajinská armáda a aj bezpečnostné zložky riešili dilemu, ako obnoviť poriadok v štáte, no mnohí odmietali zasahovať proti spoluobčanom a časť z nich sa pridala na stranu ozbrojencov, ktorí vystupovali proti oficiálnym armádnym a bezpečnostným úradom. Na špinavú prácu boli neraz nasadzovaní naverbovaní dobrodruhovia, napríklad počas „Majdanu“ oddiel ostreľovačov zastrelil desiatky ľudí priamo pred očami zhromaždeného davu a TV kamier. Medzi obeťami boli aj policajti – aby sa rozpútal poriadny masaker! Chyba bola v tom, že po čase vystúpil pred médiami jeden z ostreľovačov (Gruzínec) a sťažoval sa, že im nájomca nevyplatil dohodnuté odmeny, iba preddavok. Stalo sa i to, že vodca bojovej skupiny akýsi Bojko vtrhol do pracovne Generálneho prokurátora, schytil ho pod krk a vlepil mu poriadne facky s výzvou, aby pozatváral tých, ktorých mali sedieť už dávno. Zahraničná pomoc Ukrajine bola predovšetkým vojenská. Čoskoro Bojko padol v prestrelke s políciou.

Od šikanovania po genocídu

Vo východných oblastiach Doneckej a Luhanskej pokračovalo šikanovanie obyvateľstva ruskej národnosti, boli zrušené stredné školy s vyučovacím jazykom ruským, ruské TV kanály boli odstránené z ponuky operátorov káblovej televízie a rovnako dopadli aj TV a R stanice s vysielacím jazykom ruským vysielané terestriálne. Zásobovanie potravinami, palivami a energiami malo stupňované výpadky až nakoniec sa zastavili výplaty dôchodkov a sociálnych dávok. V oboch oblastiach sa sformovali orgány samosprávy, ktoré prevzali riadenie života v oblastiach. Trest za vyhlásenie samostatnosti nových republík DNR (Doneckej ľudovej republiky) a LNR (Luhanskej ľudovej republiky), ktoré ratifikovali miestne parlamenty (jednomyseľne) boli pokusy Ukrajinskej armády a pochybných ozbrojencov strestať obyvateľstvo a vnútiť mu bratovražednú občiansku vojnu. S použitím ťažkého delostrelectva, najmä reaktívneho, boli zničené letisko v Donecku, železničné uzly, elektrárne a postupne aj obytné domy v mestách a na dedinách boli zmenené na haldy trosiek. V tých časoch z Ruska odchádzali do novo vyhlásených republík kolóny s potravinami, liekmi a tovarom potrebným na prežitie, tvorili ich nabielo nastriekané kamióny. Snaha o uhasenie konfliktu rokovaniami predstaviteľov Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzka mali vždy len dočasný účinok. Ukrajinská armáda opakovane prisunula zakázané ťažké zbrane do sebou kontrolovaných priestorov a ostreľovala pozície kontrolované separatistami (cca 40% území republík), ale svoje schytali aj nevojenské ciele. Osem rokov trvajúci lokálny konflikt zdevastoval jednu z najrozvinutejších priemyselných oblastí v ZSSR tak, že život tu je jedno veľké dobrodružstvo a smrť sa oháňa kosou odušu. Viac ako milión obyvateľov sa presídlilo do Ruska a neznámo koľko do vnútrozemia Ukrajiny. Diplomatické riešenie bolo v nedohľadne, pretože Kyjev odmietal  riešenia konfliktu a uznanie práv občanov Donbasu na pokojný mierový život. Vojenský konflikt mal eskalovať zatiahnutím Ruskej armády do sporu a následnej odpovede NATO a najmä USA.

Každá vojna v súčasnosti začína v médiách

Po viacmesačnej mediálnej masáži Ruska ako agresora ohrozujúceho Ukrajinu, ba celý svet si situácia vynútila bezprecedentné kroky. Rusko v rámci vojenských cvičení zhromaždilo v blízkosti hraníc s Ukrajinou 130 tisíc vojakov s patričnou technikou. Menej je známe to, aké sily sú v pohotovosti na Ukrajinskej strane: pravidelná armáda má 255 tisíc vojakov, k tomu kontingent USA 20 tisíc a žoldnierska armáda čítala 30 tisíc vojakov. Do Ukrajiny prúdia moderné zbrane a strelivo. V separatistických republikách DNR a LNR bola miestnymi orgánmi vyhlásená všeobecná mobilizácia a nariadená evakuácia osôb ohrozených možným vojenským zásahom. Štátna duma RF schválila uznanie samostatných republík DNR a LNR, aj text dohody vedení týchto republík s RF o spolupráci a ochrane v oblasti obrany. Na základe tohto aktu, obmedzený kontingent armády RF prekročil hranice a začal plniť mierovú misiu! DNR a LNR uznali aj Sýria a Nikaragua. Odpoveďou sveta je aktivácia pripravených sankcií proti RF a horúčkovité mudrovanie kde sa Putin zastaví. Nenávidený Putin vyzýva k rokovaniu, ktoré povedie ku konečnému riešeniu pre ľud Ukrajiny aj pokoj Ruska.

 

 

Bič bude plieskať pri sčítavaní hlasov

02.04.2024

Návrat k volebnej kampani prezidentských volieb Napriek tomu, že trvanie a financovanie volebnej kampane je vymedzené zákonom, na Slovensku je zaužívaná taká prax, že nie všetko sa striktne dodržuje a vybočenia sú spravidla tolerované s odôvodnením, že v zásade neovplyvnili výsledok volieb. Takmer rok pred predpokladaným termínom prezidentských volieb, začala [...]

Kto by mal byť zvolený za prezidenta

20.03.2024

Nie je kandidát ako kandidát Do volieb vstúpilo až 11 kandidátov čo znamená, že voľby budú dvojkolové. Medzi kandidátmi možno identifikovať štyroch serióznych, potom skupinu hazardérov, ktorí sledujú aj iné ciele ako byť zvolený a nakoniec skupinu rojkov, ktorým stačí byť v novinách a v televíziách. Kým skupina rojkov nie je dôležitá, to skupina hazardérov si [...]

Prezidentskí kandidáti, bojovníci a tí druhí

19.02.2024

Prezidentské voľby v napätej spoločenskej atmosfére Občania SR si zvolia nového prezidenta v priamych voľbách vo dvoch kolách, lebo možnosť aby získal niektorý kandidát v prvom kole viac ako polovicu hlasov všetkých oprávnených voličov, je sci-fi. Vo voľbách by mali vybrať osobnosť, ktorá má predpoklady pre zastávanie najvyššej ústavnej funkcie v období 5. [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.